1515

Tjuvar stack med två miljoner bin i Skåne

Förslagna bitjuvar har slagit till i Skåne

Uppskattningsvis 2,1 miljoner bin i ett 60-tal bisamhällen har försvunnit – precis när det är dags att skörda honung.

"Nu har jag inga bin och ingen utrustning, så jag får börja om från början igen, säger en av de drabbade biodlarna", Patrick Nilsson, till TT.

Han blev av med 13 bisamhällen som var utplacerade på tre olika ställen i Eslövstrakten. Samtidigt blev en biodlarkollega av med ett 50-tal bisamhällen utplacerade på ytterligare tre–fyra ställen i samma område.

"Det var fulla samhällen som skulle slungas nu", säger Patrick Nilsson.

Stöld av bisamhällen kan vara på väg att bli vanligare, tror Björn Dahlbäck, som är både polis och biodlare.

"Dels därför att det är mer pengar i det hela och dels eftersom det är en större efterfrågan", säger han.

Åren 2015–2017 polisanmäldes brott som gällde totalt 127 bisamhällen. Merparten av dessa anmälningar handlade om stölder, men i några fall gällde det skadegörelse som lett till att bisamhällen dött.

Organisationen Biodlarna uppmanar alla stölddrabbade att polisanmäla, men de styrelsemedlemmar TT talat med tror att det finns ett stort mörkertal. Många låter bli att anmäla mindre stölder, eftersom självrisken i de fallen gör att försäkringsbolagen inte ger någon ersättning och eftersom de drabbade inte tror att polisen ska ta anmälan på allvar.

Men efter den senaste stölden i Skåne är Leo De Geer, ordförande för Biodlarnas Skånedistrikt, förhoppningsfull.

"Det är inte alltid polisen gör något, men den här gången har de faktiskt jobbat på bra, så förhoppningsvis så får vi stopp på skiten", säger han.

Leo De Geer tror att samma gärningsmän som slagit till nu har varit inblandade vid tidigare större stölder i Skåne, 2015 och 2016.

"Det är väldigt liknande förfarande. Varje samhälle väger över 100 kilo – det är ett antal ton du ska frakta bort över en natt. Det är ett jobb som görs med lastbilar och eventuellt med gaffeltruckar eller liknande. Det är så pass stora jobb, så det är inte många som reder ut det. Du måste ha kunskap om bin också", säger han.

Vad som hänt med de stulna bisamhällena går det hittills bara att spekulera kring. Leo De Geer tror att de kördes över Öresundsbron redan samma natt som de stals.

Nu ska Patrick Nilsson börja om på ny kula. Men det kommer att ta flera år att komma upp i samma kapacitet som han hade före stölden.

"Det tar tid att bygga upp. Det är ungefär som att du köper en liten kalv och du ska ha en mjölkko. Det är mycket tid och jobb innan du har en färdig mjölkko – det är samma sak med bina."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?