1515

Tjeckiens vice centralbankschef: Vi behöver höja räntan

Tjeckiens centralbank behöver börja höja styrräntorna för att kyla av ekonomin och det kommer antagligen att krävas mer än en höjning i år.

Det sade Mojmir Hampl, vice-chef på den tjeckiska centralbanken, i en intervju med Bloomberg News.

Han sade att den svaga tjeckiska korunan ökar framtida inflationsrisker och bör övertyga de andra centralbanksledamöterna att lånekostnaderna bör höjas tidigare och inte mot slutet av året, som är centralbankens nuvarande prognos.

Efter att ha tagit ledningen i Europa när det gäller räntehöjningar, med tre höjningar mellan augusti och februari är centralbankens prognos att det kommer att behövas fler höjningar för att motverka pristryck som främst kommer från snabba löneökningar. I sin senaste prognos förutser centralbanken att huvuddelen av avkylningseffekten kommer att komma via en stärkt valuta i år, men korunan har handlats svagare än centralbankens förväntningar på grund av oro på tillväxtmarknader.

"Även innan korunan började försvagas fanns alla goda skäl att gå upp med räntorna. Jag skulle helst se fler än en höjning i år. Växelkursutvecklingen kanske inte bara tvingar mina kollegor att börja tänka på fler höjningar, men det kanske ändrar den nästa inflationsprognosen om växelkursen förblir svagare under en längre period", sade han.

Hampl var den enda ledamoten av centralbankens sjuhövdade direktion som röstade för en räntehöjning med 25 punkter vid det senaste policymötet den 3 maj.

Tjeckien har EU:s lägsta arbetslöshet och detta bidrar till att driva upp lönerna, med reala löneökningar som stiger i sin snabbaste takt på 15 år, enligt statistik på måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?