1515
Annons

Tjeckien utvisar 18 ryska diplomater

Tjeckien utvisar 18 ryska diplomater efter anklagelser om att Ryssland var inblandat i explosionen i ett ammunitionslager sydöst om Prag 2014.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis.
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis.Foto:Czarek Sokolowski

”18 anställda vid den ryska ambassaden måste lämna landet inom 48 timmar”, säger tillförordnade utrikesminister Jan Hamacek vid en pressträff på lördagen.

Hamacek och premiärminister Andrej Babis uppger att de 18 diplomaterna har identifierats som säkerhetsagenter kopplade till de ryska underrättelsetjänsterna GRU och SVR.

”Det finns välgrundade misstankar om att officerare i ryska underrättelsetjänsten GRU, enhet 29155, var inblandade i explosionen i ammunitionsdepon i Vrbetice”, säger Andrej Babis.

Två personer dödades när flera explosioner inträffade i ammunitionslagret i oktober 2014. De dödade var anställda vid ett privat företag som hyrde lagret från en statlig militär organisation.

Vladimir Dzjabarov, förste vice ordförande i ryska parlamentets utrikeskommitté, säger enligt Interfax att anklagelsen är absurd.

Tjeckisk polis meddelade samtidigt under lördagen att den eftersöker två män som bär på flera pass, däribland ryska pass under namnen Aleksandr och Ruslan Bosjirov.

Namnen användes som alias av två ryska underrättelseofficerare som pekats ut för att ha försökt giftmörda den tidigare ryske agenten Sergej Skripal i Storbritannien 2018.

Gerhard Schröder stämmer tyska förbundsdagen

Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder har stämt det tyska parlamentet förbundsdagen efter att flera av hans förmåner dragits in till följd av hans kopplingar till ryska energijättar.

Foto:Håkon Mosvold Larsen

Stämningen ska ha lämnats in till en förvaltningsdomstol i Berlin, uppger Schröders advokat Michael Nagel för lokala medier.

Det var i maj som förbundsdagen fråntog Schröder flera privilegier, bland annat ett arbetsrum i förbundsdagens lokaler i Berlin, samt anställd personal.

78-årige Schröder, som var Tysklands förbundskansler 1998–2005, har fått motta skarp kritik för sina nära kopplingar till ryska energibolag och Rysslands president Vladimir Putin. Först efter påtryckningar lämnade Schröder i maj sin post i gasjätten Gazproms styrelse.

Att Schröder inte klippt banden till Kreml efter Rysslands invasion av Ukraina i februari har väckt ilska i Tyskland och utgjort en belastning för socialdemokratiska SPD.

Så sent som i måndags meddelade SPD:s lokalförening i Hannover att Schröder får förbli medlem i partiet, efter en granskning av hans kopplingar till Ryssland. Beslutet kan dock komma att överklagas.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera