1515
Annons

Tjeckien ber Putin om ryskt vaccin

Tjeckien har bett om leveranser av det ryska covid-vaccinet Sputnik V då vaccinsändningarna från EU anses dröja för mycket.

Det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V och Rysslands president Vladimir Putin.
Det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V och Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Matias Delacroix/Pavel Golovkin

Omkring 650.000 vaccindoser har delats ut i landet sedan december.

”Enligt information från den ryska ambassaden kan det (Sputnik V) anlända redan om några dagar”, säger den ryssvänlige presidenten Milos Zeman i tv-kanalen Prima.

Han tillägger att han skrivit ett personligt brev till Rysslands president Vladimir Putin i saken.

Tjeckien är det EU-land som de senaste två veckorna registrerat flest nya fall av smittan per 100.000 invånare. Landet är också ett av de tre värst drabbade i EU vad gäller dödlighet i förhållande till befolkningsmängd.

Drygt 20.300 covidsmittade har avlidit i Tjeckien sedan pandemins början. Omkring 1,2 miljoner personer har konstaterats bära på viruset.

Landet har cirka 10,7 miljoner invånare.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera