1515

Tjatet lönade sig – ”vi är en perfect match”

VÄSTERVIK. Grundaren Niklas Wahlman väntade på rätt samarbetspartner. I fyra år.

Först då kom tillväxten för konsultbolaget Awenkon – årets Gasell i Kalmar Län.

”Jag behövde någon som puttade mig utför stupet”, säger han.

Grundaren Niklas Wahlman väntade på vd:n Håkan Johansson i fyra år innan han hoppade på Awenkon.
Grundaren Niklas Wahlman väntade på vd:n Håkan Johansson i fyra år innan han hoppade på Awenkon.Foto:Jack Mikrut

2012 arbetade ingenjörerna Niklas Wahlman och Håkan Johansson som kollegor i samma bolag. Niklas Wahlman hade redan bestämt sig för att starta eget företag som energikonsult – och han visste vem han ville göra det tillsammans med.

”Jag och Håkan är en perfect match, både som människor och som ledare. Vi tänker väldigt lika och är nästan larvigt överens. Jag visste att det var Håkan jag skulle ha med mig på resan”, säger Niklas Wahlman, som grundade Awenkon 2013.

Det fanns bara en hake. Håkan Johansson tackade inte ja.

”Jag tjatade på Håkan att han skulle strunta i det där jobbet han hade och göra något med mig i stället. Han svarade lite trevande, stängde inga dörrar, men...”, säger Niklas Wahlman.

”Jag var anställd vd då och kände mig helt enkelt inte klar med att utveckla det företaget”, säger Håkan Johansson.  

Men tjatet fortsatte. I fyra tålmodiga år. Först 2017 blev Håkan Johansson till slut ny delägare och vd för Awenkon, som hade förblivit ett enmansbolag. 

”Jag behövde någon som puttade mig utför stupet”, säger Niklas Wahlman. Och med facit i hand var det nyttigt för mig att vänta de åren. Jag var bara 27 när jag startade Awenkon, och det är rätt ungt när det handlar om arbetsgivaransvar för ingenjörstjänster. Jag fick tid att landa mina idéer, och mogna lite mer i företagandet.”

Knuffen kom – och samarbetet rivstartade med en noggrann och aggressiv utvecklingsplan för det gemensamma bolaget. 

”Det var ett extremt ambitiöst dokument, med hårda siffror, fakta, marginaler och antalet anställda fördelat över en tioårsperiod”, säger Niklas Wahlman. 

Håkan Johansson och Niklas Wahlman gläds över Gasell-statyetten.
Håkan Johansson och Niklas Wahlman gläds över Gasell-statyetten.Foto:Jack Mikrut

Sedan dess hyr Awenkon ut ingenjörer och tekniska konsulttjänster till kunder som Siemens Energy, Stockholm Vatten, Eon, Kraftringen i Lund, Valmet och kärnkraftverket i Oskarshamn (OKG). Företaget har i dag två ben att stå på: Dels erbjuder Awenkon skiftgående drifttekniker vid exempelvis underhållsarbeten, driftsättning eller vakanser på exempelvis ett kraftvärmeverk eller en pelletsfabrik. 

”Det andra benet erbjuder ingenjörstjänster och projektledning för kunder som enkelt förklarat genererar eller förbrukar energi. Vi brukar säga att vi är energikonsulter, men kunden kan egentligen lika gärna vara ett mejeri, en färgfabrik, ett sågverk eller ett pappersbruk. Här ser vi möjligheter att bredda kundbasen framöver”, säger Håkan Johansson. 

Mellan 2017 och 2020 låg tillväxten på hela 530 procent, och den goda utvecklingen fortsätter. I år ökar omsättningen från knappt 12,6 Mkr till 20 Mkr, för att enligt plan nå 30 Mkr nästa år. Vid sidan av basen i Västervik har kontor öppnats i Norrköping och Örebro, och uppdragen finns numera över hela landet. Företaget har i dag 13 anställda – men det hade kunnat vara betydligt fler. 

”Vi är extremt restriktiva med vilka vi anställer. Vi hade säkert kunnat vara dubbla styrkan i dag”, säger Niklas Wahlman, och lyfter därmed en av nycklarna bakom Awenkons framgångar. 

Förmågan att hitta rätt medarbetare och få dem att trivas. 

”Personalen är företaget. Ett konsultföretag är inte värt någonting utan sin personal, då är det bara en dator som dammar igen”, säger Niklas Wahlman. 

Trots bristen på ingenjörer i Sverige har Awenkon hittat ett sätt att attrahera rätt personer till bolaget.
Trots bristen på ingenjörer i Sverige har Awenkon hittat ett sätt att attrahera rätt personer till bolaget.Foto:Jack Mikrut

”Så vi försöker skapa en familjär känsla i företaget där man aldrig kan fråga fel saker. Vi jobbar jättemycket med det. Det låter så klyschigt, men det ska vara kul att arbeta. Vi driver ingen välgörenhet, vi ska driva ett företag med vinst, men det kommer av sig själv om man har kul. Helt uppriktigt tror jag det.”

På vilket sätt hör arbetsglädje och tillväxt ihop?
”Med superkompetent, handplockad personal har vi byggt upp ett bra rykte, och ryktet är allt. Det ger nya uppdrag. Varje medarbetare är också en slags pr-människa, de är ju vårt ansikte utåt, och har vi väl kommit in på ett företag kommer vi ofta tillbaka. Många kunder frågar oss faktiskt: Hur hittar ni den här personalen?”, säger Håkan Johansson. 

Och vad är svaret?
”Vi letar efter rätt människa, det är det viktigaste. Vi kör inte så mycket kontrollfrågor under en intervju, i stället kan jag fråga om de varit riktigt osams med sin chef någon gång och hur de löste det. En ganska elak fråga egentligen. Men det skapar samtal kring värderingar, hur man tänker och hur man hanterar svåra situationer”, säger Niklas Wahlman. 

”Niklas har sin magkänsla och jag min. Vi har lite olika infallsvinklar, och möts vi inte i samma beslut är det förmodligen inte rätt”, säger Håkan Johansson. 

Trots bristen på ingenjörer i Sverige har Awenkon hittat ett sätt att attrahera rätt personer till bolaget. Och det behövs. Behovet av teknisk kompetens ökar lavinartat – i en energisektor som står inför historiska förändringar.  

”Det behövs inte bara en grön energiomställning, det behövs också mer energi. Som jag ser det arbetar vi i den mest spännande branschen man kan vara just nu. Utmaningarna är enorma. Men det är möjligheterna också”, säger Niklas Wahlman. 

 


Innehåll från Tele2Annons

Experterna om de hetaste 5G-innovationerna

Den pågående utbyggnaden av 5G sätter högsta fart på Internet of Things. Det är experterna överens om.

– De korta svarstiderna öppnar för gränslös innovation på så många plan, säger Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Innovation och uppkoppling hör ihop och 5G-nätet innebär nya möjligheter. Framför allt är det tre delar av transformationen som kommer att släppa loss en våg av innovationer: den extremt låga fördröjningen, en massiv utrullning av Internet of Things och privata 5G-nätverk.

Det menar två experter som Tele2 Företag har talat med. Mer konkret innebär den låga fördröjningen hos 5G att det blir möjligt med självkörande fordon och robotassisterade operationer på distans. När vi kan koppla upp miljarder små energisnåla enheter och sensorer kan också IoT slå igenom på allvar. Och i privata 5G-nät kan till exempel flygplatser, sjukhus eller fabriker få en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät.

Farten ökar rejält

– Nu kopplas den fysiska världen ihop med internet. Ingen vet i dag exakt vad det kommer att innebära, men solklart kommer det att leda till stora effekter och innovationer, säger Magnus Melander.

Han är medgrundare av THINGS Stockholm och en av landets ledande experter på 5G och IoT. THINGS är en innovationshubb som kopplar ihop mogna teknikbolag med stora företag och internationellt riskkapital.

– Finessen är möjligheten att koppla på AI, artificiell intelligens, maskininlärning och andra former av deep tech, alltså ny, avancerad och potentiellt omvälvande teknik. Det kommer att öka farten rejält på den digitala transformationen.

Elk Live, den svenskbaserade ljudplattformen för musiker, körer och musikskolor, är enligt Magnus Melander ett bra exempel på innovationer vi kommer att få se de närmaste åren. Med Elk Live kan ett band via 5G-uppkoppling repetera som om alla satt i samma rum – trots att basisten sitter i Kristianstad, trummisen i Barcelona och keyboardspelaren i Oslo.

– Tjänsten är ett häftigt exempel på vad vi kan komma att få se tack vare 5G:s extremt låga fördröjning. Det visar verkligen skillnaden jämfört med tidigare nät och teknik, säger han.

Den uppkopplade människan

Både Magnus Melander och Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo, trycker på möjligheterna för företag, industrier och samhällstjänster när miljontals maskiner och enheter världen över kopplas ihop för att skapa digitaliserade, effektiva och resurssnåla flöden.

– Jag tror att vi kommer att få se många förbättringar inom till exempel lantbruket, säger Ulf Seijmer, som även är en av talarna på Tele2s kommande event IoT Talks 2021.

Anmäl dig här 

– Där kommer vi att kunna optimera gödsling och bevattning för bättre resursutnyttjande och högre avkastning. Fastighetsförvaltning och byggindustrins logistikflöden är andra områden där 5G-uppkoppling kommer att leda för förbättringar. Den uppkopplade människan är ett område vi bara har sett början på, tillägger han.

– Här finns ett spännande skarpt projekt i Sverige där vården kommer hem virtuellt till ett antal hjärtsjuka patienter, och genom uppkopplade sensorer kan vårdcentralen hålla koll på deras värden. Sedan har de videokonferenser med sin sköterska och läkare vid behov.

Massiv utrullning om ett år

Vad händer om ett år, fem år och tio år på det här området?

– Redan om ett år kommer 5G att vara så stort att vi får se en massiv utrullning av IoT, sensorer och enheter. Om fem år har vi en infrastruktur som möjliggör självkörande bilar och möjligheten för läkare att operera på distans med hjälp av robotar. Om tio år har vi gått ännu djupare med att koppla upp våra sinnen. Uppkopplingen blir en förlängning av individen, säger Ulf Seijmer.

Men det är svårt att vara specifik eftersom ingen egentligen vet, menar Magnus Melander.

– Helt klart är att 5G och IoT på allvar kommer att kicka igång deep tech som AI och maskininlärning. Det öppnar för innovationer som kommer att kunna lösa klimathotet och andra stora samhällsproblem.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?