ANNONS:
Till Di.se

Tjänsteförmånen som värderas högst bland unga

  • Foto: Colourbox/TT

Det finns flera tjänsteförmåner som är viktiga för både arbetslivet och framtiden. Di har listat vad de egentligen kostar din arbetsgivare och vilken som är populärast bland svenskarna.

För första gången tycker en majoritet, på 40 procent, av unga, mellan 15 och 29 år, att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen, enligt en ny TNS Sifo-undersökning.

I tidigare mätningar har friskvårdsbidraget, som nu gillas bäst av 25 procent av de unga, varit den populäraste förmånen. Mindre överraskande är att sex av tio över 50 år, som närmar sig pensionen, tycker att tjänstepensionen är den viktigaste förmånen.

”Jag hoppas att utvecklingen bland unga beror på att vi pratar mer om det. Vi har haft projektet med tjänstepensionens dag den 27 september i flera år nu. Om fler pratar om det samtidigt kanske polletten trillar ned”, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på sajten Min Pension till Di. 

”Tidigare, för den här generationens mormor och morfar, har tjänstepensionen inte spelat lika stor roll. För deras mamma och pappa är den viktigare eftersom de sannolikt tillhör den generation där tjänstepensionen utgör en allt större del av pensionen. Familjen är en viktig källa till information om pension, visar tidigare undersökningar”, fortsätter hon.

Värderat i pengar är tjänstepensionen den förmån som är mest värdefull. I de vanligaste kollektivavtalen betalas 4,5 procent av lönen in till den framtida pensionen, vilket motsvarar 1.260 kronor i månaden för en månadslön på 28.000 kronor.

För blivande pensionärer kan tjänstepensionen utgöra mer än 20 procent av den totala pensionen och för den som har en högre inkomst kan det röra sig om halva pensionen.

”Många unga bryr sig främst om den utbetalda lönen eftersom den är här och nu, men pensionen är också en del av lönen. Det är bra att fler unga uppmärksammar vikten av att ha en bra pension och jag hoppas att utvecklingen fortsätter i den här riktningen”, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum, till Di.

Jämför sparkonto – hitta bästa räntan (extern tjänst)

Förmån     Så mycket är den värd för dig/år
Tjänstepension   15 000 kr    
Rätt att träna på arbetstid 6 000 kr    
Friskvårdsbidrag t.ex. gymkort 3 000 kr    
Mobiltelefon   2 500 kr    
Kaffe på jobbet   2 000 kr    
Fruktkorg på jobbet   1 000 kr    
Tjänstebil     Varierar    
Källa: Min Pension        
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies