1515
Annons

Tipsen som sparar miljonbelopp – upptäck utmattningen i tid

Medarbetare som brusar upp? Här är varningssignalerna på utmattning – och tipsen som kan spara företaget stora summor. 

"De flesta baxnar när de ser prislappen på en längre sjukskrivning", säger Länsförsäkringars hälsostrateg Kristina Ström Olsson. 

Kristina Ström Olsson.
Kristina Ström Olsson.Foto:Pressbild.

Fortfarande är det mer laddat att prata om psykisk ohälsa än om fysiska åkommor på jobbet. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar, där fler än var femte anser att det saknas förståelse för depression, ångest och utmattningssyndrom i arbetslivet. Bland unga under 30 år tycker nästan var tredje att acceptansen för psykisk ohälsa är obefintlig. 

"Unga har lite svårare att prata om psykisk ohälsa med chefen. De har ofta större utmaningar med sin roll på arbetsplatsen och är i vissa fall rädda att förlora jobbet om de visar sig sårbara", säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar. 

Många av dem som drabbas av utmattningssyndrom är målinriktade högpresterare som utmärker sig i teamet. Med andra ord handlar det inte sällan om medarbetare som få av kollegorna misstänker ligger i farozonen.  

"Guldkornen är fantastiska för organisationen, men det finns en gräns för alla. Med personer som bara gasar på behöver man ha en tät dialog. Inte för att stämma av prestationerna, utan för att säkerställa att det också finns återhämtning i schemat bland alla andra mål." 

Som arbetsgivare gäller det alltså att ha kompetensen att uppfatta illavarslande signaler i tid. Här finns stora summor att spara genom att minska den skadliga stressen innan den har passerat gränsen till kollaps. 

"De flesta baxnar när de ser prislappen på en längre sjukskrivning som medför kostnader för rehabilitering, omställning och personalomsättning. För en medarbetare som har en månadslön på 25.000 kronor handlar det om närmare 380.000 kronor för 12 månaders sjukskrivning. Beroende på faktorer som löneläge och sårbarhet i produktionen blir kostnaden högre. Det kan röra sig om en miljon kronor eller mer." 

Alla typer av beteendeförändringar kan vara signaler på utmattning. Särskilt stressrelaterade känsloyttringar ska man vara uppmärksam på. 

"Många blir lättirriterade, får sämre tålamod och brusar upp hemma eller på jobbet. Samarbetsförmågan kan också försämras när man börjar tolka kollegorna på ett annat sätt än man brukar", säger Kristina Ström Olsson. 

Andra varningssignaler är hög frånvaro och att inte lämna ifrån sig arbetsuppgifter i tid.  

"Koncentrationsförmågan försämras, man har inte samma fokus som tidigare. Fysiska symtom, som värk i nacke, rygg och huvudet, är också vanliga."

Det finns mycket att vinna på att jobba förebyggande. Medarbetare som ligger i gränszonen för utmattningssyndrom, men som fångas upp och får stöd hittar ofta tillbaka ett mer normalt stressläge. 

"För att lätta på oket behöver man plocka bort eller dela upp arbetsuppgifter, som projektlederi, under en period då man får tid att återhämta sig och känna sig mer stabil. Chefen kan också behöva hjälpa till med arbetstidsplaneringen. Men det är viktigt att hålla dialogen ödmjuk så att medarbetaren inte känner sig bortklippt från sina arbetsuppgifter." 

 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?