Annons

Tipsen som förlänger livet – på jobbet

Att sitta still på en kontorsstol och jobba en hel arbetsdag hör till vardagen för många. Men för mycket stillasittande kan ha förödande effekter på hälsan.

2011 kom forskare från australiensiska University of Queensland fram till att varje stillasittande timme förkortar livet med 22 minuter.

"Det räcker inte att vi tränar regelbundet, utan vi måste även minska tiden i sammanhängande stillasittande. För att minska de negativa effekterna som stillasittandet har, så som t ex hjärt- och kärlsjukdomar", säger Lina Lerjéus, fysioterapeut på Skövde garnison med över 10 års erfarenhet av yrket.

Hon har en rad tips för att göra kontorslivet rörligare.

"Genom att bara ställa sig upp en gång i halvtimmen så har man vunnit mycket. Sedan finns det en mängd så kallade skrivbordsövningar man kan göra för att aktivera kroppen".

Att det skulle vara genant att göra några av de djärvare övningarna mitt i ett kontorslandskap är inget Lerjéus tycker man ska bekymra sig över.

"Kan man spegla sig i trikåer på gymmet, så varför inte rulla ut med en stol på kontoret?”

Se alla övningarna i klippet ovan.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?