Annons

Tiotusentals lockas till ”världens bästa inomhustävling”

På onsdagen drar Gothenburg Horse Show igång för det 44:e året i rad. I vanlig ordning fylls Scandinavium med sand och ryttare intar arenan. Di har pratat med Erika Olsson som är ny projektledare för årets evenemang. 

Foto:Claes Jakobsson

Gothenburg Horse Show är ett femdagarsevenemang fullproppat med ridning. Under dagarna kan man följa ridsporttävlingar i flera olika nivåer, men de främsta tävlingarna är de inom världscupen. Intresset för eventet är stort och på lördag kväll kommer arenan att vara fullsatt.

”Lördagskvällen kommer att bli riktigt magisk med bland annat världscupdressyr, Gothenburg Trophy och Hall of Fame”, säger Erika Olsson.

Hall of Fame är ett koncept som infördes på förra årets evenemang där man hyllar ridsportprofiler och hästar som har betytt mycket för Gothenburg Horse Show. 

”I år kommer Hugo Simon som vann den allra första världscupfinalen som hölls på Gothenburg Horse Show år 1979. Han är 77 år gammal vid det här laget men kommer ändå hela vägen till Scandinavium för att ta emot sitt pris.” 

Erika Olsson tillträdde sin tjänst på Got Event, som arrangerar Gothenburg Horse Show, i somras. Sedan dess har det varit fullt upp med att planera evenemanget. 

”När jag klev in i augusti var redan mycket arbete klart. Så fort ett evenemang är avklarat börjar man planera nästa, det tar ett helt år. Vi är en liten kärntrupp på Got Event som endast arbetar med Gothenburg Horse Show, vi planerar och förbereder. Sedan är det fem extremt intensiva dagar när man ska se till att allting klaffar.” 

Under dessa fem dagar är det 300 funktionärer på plats och Erika Olsson har tidigare år själv varit funktionär. 

”Man bara släpper sitt vanliga liv och går in i den här fantastiska bubblan.”

Erika Olsson beskriver sig själv som en glad ponnymamma. Hon har en dotter som tävlar i ridsport och rider själv ibland. 

”När jag såg att möjligheten fanns att söka den här tjänsten så tog jag den. Det är lite av en dröm att kunna kombinera ett jobb med den passion man har på fritiden.”

Gothenburg Horse Show har över 70.000 besökare varje år, men det varierar beroende på om det är ett finalår inom världscupen eller inte. Detsamma gäller med omsättningen, säger Erika Olsson. 

”Den pendlar mellan 25 - 40 miljoner, och ambitionen är alltid att utfallet ska vara positivt. Vi har ett uppdrag från Got Event att skapa värde för göteborgaren och driva besökare till staden genom positionen som ett av de viktigaste årligt återkommande evenemangen i Göteborg, tillsammans med bland annat Gothia Cup och Göteborgsvarvet.”

Eventet finansieras helt genom biljettintäkter och sponsorer och får de ett överskott så går det tillbaka in till Göteborg Stad förklarar Erika Olsson. 

När Di pratar med Erika Olsson så är lastbilar fyllda med sand på väg till Scandinavium. På kvällen hålls en rockkonsert, men under natten kommer de få tillgång till arenan. 

Kommer ni att sätta igång inatt?
”Ja, vi kommer börja direkt med att riva ner och bygga upp en ny arena.”

Känner du dig stressad?
”Nej, förväntansfull. Vi har planerat in i minsta detalj och det ska bli så kul att äntligen få uppleva det live.” 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?