Tiotusentals krävde demokrati i Ryssland

Trots tidigare massgripanden blev uppslutningen stor till lördagens regimkritiska protester i Moskva.

Närmare 180 människor greps, men polisens ingripande beskrivs som mildare än förra helgen, då över tusen personer frihetsberövades.

Foto:Alexander Zemlianichenko/AP

Enligt en uppskattning från organisationen White Counter var det upp emot 60.000 som slöt upp till lördagseftermiddagens demonstration i centrala Moskva. Polisen angav en betydligt lägre siffra, runt 20.000.

Efter protestmötet rörde sig en grupp på några hundra i huvudsak yngre aktivister mot presidentämbetets administrativa byggnad, som omringats av kravallpolis, rapporterar Reuters. Där greps ett antal personer.

Den oberoende organisationen OVD, som kartlägger gripanden vid demonstrationer, rapporterar att 178 personer har frihetsberövats i Moskva. Även i andra städer anordnades protester och i Sankt Petersburg ska 88 demonstranter ha förts bort av polisen.

Demonstranterna i Moskva samlades framför en scen från vilken artister uppträdde och företrädare för oppositionen talade. En av dem var Valerija Gudkova, vars man, oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov, avtjänar ett 30 dagar långt fängelsestraff.

”Vi har verkligt stöd från folket och de har bara kriminella i sina valkommissioner”, sade Gudkova från scenen och syftade på kommissionens beslut för över två veckor sedan att inte tillåta några oppositionella kandidater i nästa månads lokalval i Moskva.

Över 2.000 regimkritiska demonstranter har gripits sedan protesterna inleddes – flera av dem avsåg att ställa upp i valet.

Några demonstranter, däribland flera universitetsstudenter, utreds av polis och riskerar långa fängelsestraff för ”störande av ordning”. Minst 15 demonstranter som skadats av polis i samband med protester har i sin tur anmält polisen, skriver ryska The Moscow Times.

Redan innan lördagens demonstrationer inletts kom uppgifter om att aktivisten och juristen Ljubov Sobol gripits. I en video på Twitter syns hur polis tar sig in på hennes kontor. Sobol, som nekats att ställa upp i höstens lokalval, greps även tillfälligt i samband med förra veckans protester.

Lördagens demonstration hade till skillnad från tidigare protester fått tillstånd från myndigheterna, vilket borgade för en betydligt fredligare tillställning. Samtidigt hade den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanat demonstranter att fortsätta protestera fredligt även efter det att tillståndet löpt ut.

Moskvas polis hade meddelat att osanktionerade protester skulle ”avbrytas omedelbart”.

Förutom massgripanden har Kreml försökt slå ned på oppositionen genom att attackera Navalnyjs antikorruptionsorganisation. Tidigare i veckan genomfördes en husrannsakan på organisationens kontor efter anklagelser om att den ska ha tagit emot tvättade pengar.

”Det här är det mest aggressiva försöket att tysta oss hittills”, skriver Navalnyj om tilltaget i ett blogginlägg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ContentorAnnons

Contentor hjälper e-handeln att komma ur coronakrisen som vinnare

Coronapandemin har gjort att e-handeln ökat avsevärt och att företag vill starta e–handel i andra länder för att följa med i utvecklingen. Men många kämpar också med kostnadsbesparingar vilket gör det svårt att satsa på en internationalisering. Contentor är en content- och översättningsbyrå som är expert inom internationell e-handel med innovativa lösningar som hjälper företag att lyckas med expandering och digitalisering.

I och med restriktioner har människor behövt stanna hemma för att minska spridningen av coronaviruset. Det har inneburit att fler undvikit fysiska butiker och istället handlat över nätet. Rabie Salem, vd på Contentor, menar att det är mer läge än någonsin för företag att satsa på e-handel och på så sätt ta stora kliv.

– Vi har lösningen för handlarna som behöver SEO–texter för e-handel eller översätta en hemsida; dels eftersom vi kan ersätta många av processerna som tidigare gjorts manuellt, men även för att kostnadseffektivt kunna understödja en fortsatt expansion trots färre resurser och tuffare kostnadsbesparingar, säger Rabie Salem.

Erbjöd en lansering på 10% av den ursprungliga kostnaden

Contentor grundades 2007 då e-handeln började utvecklas i större skala. Det har gjort dem till experter på e-handelsbolagens innehålls- och översättningsbehov i över 13 år. Företaget har en stor kunskap om effektiva flöden som gör att kunderna snabbt når en bredare publik. Med hjälp av Contentors expertis kunde en kund snabbt gå in i ett nytt land med få kostnader. 

– Under början av pandemin blev vi kontaktade av en kund som såg en bra möjlighet att expandera i Finland. Vid första anblick skulle det kosta 1,5 miljoner kronor. Vi på Contentor kunde erbjuda en taktisk aspekt som bestod av mänsklig översättning och maskinöversättning. På så sätt kunde vi erbjuda en lansering på 10 procent av den ursprungliga kostnaden, säger Rabie Salem och fortsätter:

– Det spelar ingen roll för oss hur många länder man vill expandera i. Vi har hjälpt kunder expandera till flera marknader parallellt och det tar lika lång tid som när man gör det i ett land. Det här har gett våra kunder en möjlighet att vinna marknadsandelar under krisen.

Innovativa lösningar

Contentor erbjuder skalbart innehållskapande och experthjälp för att bygga en optimerad innehållstrategi med SEO i åtanke. Deras innovativa lösning för e-handlare är Optimised Return On Content Investment.

– Contentor hjälper företag att optimera sin investering på content. I vår approach i dag jobbar vi mycket med prioriteringar där vi kollar på kundens budget och anpassar investeringen efter det. Genom att prioritera vilka texter man kan lansera med och sedan följa upp det får man ut bästa möjliga resultat, säger Rabie Salem. 

Just nu arbetar Contentor med att bygga in det här i deras system, så att man datadrivet kan följa hur texterna fungerar på en hemsida och se vilka åtgärder som måste göras för att nå bästa resultat. Tanken är tjänsten ska erbjudas under 2021. 

Vill du läsa mer om Contentor? Klicka här

FAKTA: CONTENTOR

Contentor är en content- och översättningsbyrå. Med e-handelns unika krav i åtanke som snabba leveranser, SEO-anpassning och automatisering hjälper Contentor tusentals kunder. Några av Contentors kunder är Partykungen, Footway, Sportamore, CDON, Orkla, Gents, KitchenTime och Nordiska Galleriet.

 

Mer från Contentor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contentor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?