Annons

Tiotusentals har protesterat i Danmark

Tiotusentals danskar demonstrerade på söndagen i centrala Köpenhamn mot regeringens förslag att slopa helgdagen Store bededag.

”Budskapet är tydligt: Ta bort förslaget”, säger fackförbundsordförande Lizette Risgaard.

Kraftiga protester mot att slopa helgdagen ”Store bededag” i Danmark.
Kraftiga protester mot att slopa helgdagen ”Store bededag” i Danmark.Foto:Emil Helms

Kyrkan, fackförbunden, den politiska oppositionen och en majoritet av alla danskar är överens: Ta inte bort vår helgdag.

Sedan statsminister Mette Frederiksen (S) i samband med regeringsförklaringen i mitten av december meddelade att en helgdag från 2024 ska försvinna, och att detta ”naturligtvis” gäller Store bededag, har protesterna avlöst varandra.

Och på söndagen samlades tiotusentals, enligt arrangörerna 50 000, danskar utanför regeringskansliet på Christiansborg för att göra sina åsikter hörda om den stora bönedagen, som infaller den fjärde fredagen efter påsk och ger danskarna en extra ledig fredag.

”Budskapet till är tydligt: Ta bort förslaget. Kalla in till förhandlingar så kan vi lösa det hela tillsammans i stället”, säger Lizette Risgaard, ordförande för landets största fackförbund FH, till DR.

”Alla kan ju se hur stort det folkliga motståndet är mot det här”, fortsätter hon och säger att det kommer 70 bussar från hela landet för att sluta upp i demonstrationen. 

Hennes förbund har sedan tidigare även startat en namninsamling mot förslaget, som enligt Ritzau samlat in över 465 000 namn.

Den blocköverskridande regeringen – bestående av Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne – säger att en helgdag mindre ger motsvarande 4,5 miljarder svenska kronor till statskassan, pengar som behövs för att Danmark ska kunna öka försvarsbudgeten till två procent av BNP per år från och med 2030, den nivå Nato har satt upp för sina medlemsländer.

Kritikerna påpekar att den ekonomiska vinsten blir kortvarig och att miljarderna inte kommer att ramla in efter det först året.

Men Frederiksen vägrar vika sig.

”Jag gör det här med öppna ögon, och jag tror att vi måste vara lite mer ärliga i dansk politik, sade hon för två veckor sedan med riktning mot oppositionen, och lade till:

”Jag tycker inte att det är problematiskt att vi ska arbeta en extra dag.” 

Det håller inte söndagens demonstranter med om.

”Vi finner oss i för mycket. Jag och mina kolleger drabbas av stress och utbrändhet. Därför står jag här för att kräva min och mina kollegers rätt att vara människor som får tid att ta igen oss”, säger socialarbetaren Therese Holgersen till DR.

Från en tillfällig scen vid Christiansborg får hon stöd av artister som Anne Linnet och rapparen Tessa.

”Jag kommer själv från en arbetarfamilj som jobbar hårt och det är ingen av oss som har fått något gratis men inte heller har vi låtit någon ta något från oss”, säger Tessa och manar till fler protester.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera