1515
Annons

Tio verk att hålla auktionskoll på

Äntligen är det dags för final på auktionsåret. I nästa vecka börjar de stora auktionerna i Stockholm och Uppsala med klassisk konst i centrum. Di:s Gustaf Tapper har valt ut tio bra konstverk med rimliga utrop.

Det står redan nu klart att det blir ett fyrverkeri i Uppsala, om inte en katastrof inträffar de närmaste dagarna. Intresset för Neumans samling är stort - inte bara för Picassos publikfriande lilla flicka i basker, där utropet på 12 miljoner kanske dubblas i slutänden. Två andra "raketer", som man säger i branschen, är Chagalls "La Thora och "Nus" av Picasso.

Alla tre auktionshusen har nu lagt in samtidskonsten i sina decemberauktioner i stället för att bara köra klassiskt. Jag förstår tanken - företagen vill locka en yngre publik samla klassiskt - men det bästa hade ändå varit rena visningar. En klassisk målning riskerar lätt att kvävas bredvid en modern duk. Dålig exponering på en auktionsvisning påverkar priset negativt. Så vad har man då vunnit i slutänden?

Gustaf Adelswärd: "Les lavandières sur le Rhône"
Gustaf Adelswärd är ett bortglömt konstnärskap som förtjänar att lyftas fram. Här har han målat tvätterskor vid floden Rhône i södra Frankrike. Målningen förblev osåld i våras, men nu är prislappen halverad. Kvaliteten är museal och egentligen borde Nationalmuseum vara med i budgivningen. Trenden de senaste åren är annars att fler svenskar vågar gå på kvalitet i stället för namn och köpa mindre kända konstnärer, en sund utveckling.
Utrop: 40 000 kronor, Stockholms Auktionsverk.

Ola Billgren: "Måleri"
Modellen är konstnärens hustru Anita Nilsson Billgren. Ola Billgren är en av vår tids främsta konstnärer, men har orättvist hamnat i bakvattnet. Hans fotorealistiska porträtt från 1970-talet borde vara väsentligt dyrare. Han och Lena Cronqvist föddes nästan samtidigt, 1940 respektive 1938. Det är en gåta att publiken är beredd att betala fyra eller fem gånger mer för Lena Cronqvists verk från samma tid, men kanske är det så enkelt som att en känd konsthandlare gömmer sig bakom hennes rekordförsäljningar på auktion.
Utrop: 1,5 Mkr, Uppsala Auktionskammare.

Edgar Degas: "Danseuse mettant son bas (première étude)"
Degas är ett världsnamn och hans verk är tidlösa, älskade av flera generationer. Det gör att de inte bara är sköna för ögat utan också relativt säkra som investering. Den här skulpturen är gjuten i en upplaga på 22 exemplar. I maj 2014 klubbades ett annat exemplar för 360 000 dollar, motsvarande 3,32 Mkr.
Utrop: 2 Mkr, Bukowskis.

Johan Krouthén: "Strandbild med figurer"
En härlig sommardag vid stranden och högst sannolikt är platsen Skagen, där konstnären målade 1883 tillsammans med vännen Oscar Björck. Det är väldigt mycket sälj i bilden - flickorna som går barfota och ljuset är vad publiken älskar. På utropets 60 000 kronor är det bra köp. Den borde kosta över 100 000 kronor.
Utrop: 60 000 kronor, Stockholms Auktionsverk.

Helmer Osslund: "Porjus - Vattenfall med träd i höstskrud"
En Osslund i imponerande format med nästan alla rätt, lite rött också så hade målningen varit fulländad. Men den är riktigt bra och här finns utrymme för budgivning från utropets 800 000 kronor.  Duken mäter hela 80 x 180 centimeter. Normalt hade storleken varit en nackdel kommersiellt, men inte för den här målningen. Köparen får ett ikoniskt verk av Helmer Osslund, som var Sveriges svar på Gauguin.
På 1,2 miljoner är det fortfarande ett bra köp och det är inte osannolikt att slutpriset når 1,5 miljoner.
Utrop: 800 000 kronor, Uppsala Auktionskammare.

Pablo Picasso: "Fillette au béret”
Di har tidigare uppmärksammat denna målning som ingått i Bertil Neumans samling. Nu har hon turnerat till London, Paris och New York. Intresset är enligt uppgift stort. Det här är en möjlig "raket".
Utrop: 12 Mkr, Uppsala Auktionskammare.

Helene Schjerfbeck: "Konfirmanden"
En fantastisk målning av en fantastisk begåvning. Här visar Helene Schjerfbeck hur väl hon behärskade den svåra utmaningen att återge ljuset en sommardag.
Helene Schjerfbeck är en av få nordiska konstnärer som är eftersökt av internationella samlare. Hon har på ett helt annat sätt än Anders Zorn lyckats slå utomlands. Intresset bara växer, särskilt för hennes modernistiska verk från 1910-talet. I maj gick ett litet porträtt för 1 miljon pund på Sotheby's.
Konfirmanden från 1891 är klassiskt målad men samtidigt känd för en bredare publik, då motivet även finns som litografi. Det är alltså ett nyckelverk. Köp och behåll.
Utrop: 5 Mkr, Bukowskis.

Stefan Johansson: "Skystudie"
Här är det fyndläge. Förvisso är det en Stefan Johansson utan lyktor, men det är mycket konst för pengarna.
Man tänker osökt på Karl Nordström eller Prins Eugen när man ser den här himlen.
Utrop: 100 000 kronor, Bukowskis.

Gerda Roosval-Kallstenius: "Vid strandkanten, Grez"
Konstnärskolonin i Grez samlade de stora namnen som Carl Larsson, Bruno Liljefors och Nils Kreuger, men också en rad kvinnliga konstnärer som Julia Beck och Gerda Roosval-Kallstenius. Här, vid floden Loings stränder, får de en nästan magisk nytändning. De målar ute i det fria, experimenterar med ljus och färger. Ofta använde de en närmast pastellgrön färg för gräs och lövverk, som på den här duken av Gerda Roosval-Kallstenius från 1892.
Utrop: 45 000 kronor, Stockholms Auktionsverk.

Stefan Johansson: "Lykta i dis"
Suget efter hans bilder är enormt. För ett år sedan puffade Di för Stefan Johansson och han satte då nytt rekord, 1,8 Mkr, med "Bron i dimma". Tänk på att inte byta ut ramen som är konstnärens egen.
Utrop: 300 000 kronor, Stockholms Auktionsverk.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?