Hoppa till innehållet

Annons

Tio nya aspiranter klara för Prins Daniels mentorprogram

Tio nya aspiranter har valts ut till Prins Daniels Fellowship mentorprogram som pågår mellan 2021 och 2023. Aspiranterna och bolagen, som är av blandad karaktär, kommer under två års tid få hjälp av erfarna företagare för att ta sin verksamhet framåt. 

Sedan 2013 har mentorprogrammet, som drivs av den Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin i samarbete med Prins Daniel, gett 53 entreprenörer med nystartade bolag möjligheten att på nära håll ta del av erfarenheter och kunskaper från framgångsrika företagsledare. Mentorerna varierar i arbetsroller och branscher men de har alla någon typ av framträdande roll på den svenska näringslivsmarknaden. Poängen är att aspiranterna ska ta med sig lärdomar från de kommande två åren med sin mentor in i det egna bolaget och även företagsbesök, föreläsningar och aktiviteter är en del av programmet. 

En av årets aspiranter är ai-bolaget Sana Labs medgrundare och marknadschef Anna Nordell Westling. Hon ser mentorprogrammet som en chans att växa som person och chef och som ett steg i rätt riktning för att bygga ut Sana Labs nätverk. 

”Det är en unik möjlighet att få utbyta erfarenheter med några av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och företagsledare under de här två åren”, säger hon. 

På eget förslag har Anna Nordell Westling parats ihop med Hélène Barnekow som är vd för Microsoft Sverige. Efter en första fas av att lära känna varandra är de båda nöjda med matchningen.

”Hélène är fantastisk. Jag har följt henne under några år och jag har alltid känt en koppling till henne. Hon är en av de mest dynamiska och varma ledarna som jag känner till och jag har mängder att lära av hennes erfarenheter inom affärsutveckling och ledarskap”, säger Anna Nordell Westling. 

Även programmets mentorer möts fyller på sin kunskapsbank med nya erfarenheter och Sana Labs grundaren lyfter fram att alla företagsledare borde ha en tjugo år yngre konsult eller liknande för att hålla sig uppdaterad i en värld som snurrar allt snabbare.

”Jag lär mig också mycket av Anna och Sana Labs. De håller på att revolutionera lärandet och bygger ett riktigt coolt bolag”, säger Hélène Barnekow. 

Anna Nordell-Westling, medgrundare till Sana Labs med sin mentor Helene Barnekow, vd på Microsoft Sverige. Anna är den nya deltagare i Prins Daniels Fellowship mentorsprogram.
Anna Nordell-Westling, medgrundare till Sana Labs med sin mentor Helene Barnekow, vd på Microsoft Sverige. Anna är den nya deltagare i Prins Daniels Fellowship mentorsprogram.Foto: Joey Abrait

Det är första gången som Microsoft vd:n deltar i programmet och för henne var det individuella mentorskapet med just Anna Nordell Westling en stor anledning bakom hennes val att tacka ja. Även syftet att främja unga entreprenörer lockade. 

”Annas drivkraft är otrolig och hon vill hela tiden lära sig av andra, tänka nytt och leta förbättringar. När Anna själv bad om att få mig som mentor kände jag att jag kunde tillföra något. Det är ju vad det handlar om. Det känns också seriöst att de för ett samtal med aspiranterna och att de får identifiera vad de söker i en mentor”, säger Hélène Barnekow.

En fokuspunkt i deras mentorskap handlar om ledarskap och kommunikation. Ju större ett bolag blir desto mer tid behöver man lägga på detta – något som kan kännas lite övermäktigt för många tillväxtbolag, berättar Microsoft vd:n. De pratar också mycket om självledarskap, hur man styr sin tid och hur man kan prioritera. 

”Anna vet vad hon vill och hon letar efter tips på hur hon ska få ihop alla delar i sitt liv och på så sätt utvecklas som hon vill. Förhoppningsvis kan jag vara en av pusselbitarna gör gör att hon tar sig dit”, säger Hélène Barnekow. 

Som svar på frågan om hur de resonerar kring att dela med sig av lärdomar och tips till eventuella framtida konkurrenter beskriver de techbranschen som ett ekosystem med en hälsosam inställning till konkurrens på marknaden. 

”Framgångsrika entreprenörer i Sverige hjälper och backar varandra. I Sana Labs har till exempel Krys grundare och produktchef och det tidiga Spotify-teamet investerat både tid och pengar”, säger Anna Nordell Westling.

”Visst kan det finnas de som tycker att det känns dumt, men det gör inte jag. Jag tycker inte att man kan se på techvärlden på det viset. Hela techvärlden gynnas av att finnas i samma ekosystem som framgångsrika techbolag”, säger Hélène Barnekow. 

 

 

Innehåll från Brackets AIAnnons

Nu kommer AI-hjälpen som effektiviserar juristernas arbete

En ny AI-lösning gör det möjligt att automatisera en stor del av juristernas arbete med att granska och skriva avtal. Därmed frigörs tid för mer strategiska och värdeskapande uppgifter.

– Syftet med vår lösning är inte att ersätta juristerna utan att öka deras produktivitet och konkurrenskraft, säger Erik Sandström, grundare av Brackets.

Rapporter från bland annat Goldman Sachs har pekat ut juridik som ett av de områden där AI har störst potential att rationalisera arbetet.

Nu lanseras Brackets AI, en AI-assistent som hjälper jurister att granska och skriva avtal, bland annat genom att identifiera risker i avtalsvillkoren, föreslå ändringar i avtalsvillkoren och skapa nya avtalsvillkor.

– Brackets AI är unik genom att den kan hantera en mängd olika avtalstyper och språk, genom att den ger användarna möjlighet att skapa egna granskningsregler och genom att den kompletterar den regelstyrda granskningen med en allmän riskbedömning, förklarar Erik Sandström, och utvecklar:

– Brackets AI kan hantera både kundspecifika riktlinjer och oförutsedda avtalsvillkor.

Brackets AI görs tillgänglig i Microsoft Word

Juristerna kan ta del av hjälpen direkt i Word. Brackets AI visar vad som kan behöva ändras i avtalsdokumentet, föreslår hur ändringen kan utformas och låter juristen föra in ändringen med ett knapptryck.

– Ambitionen är att Brackets AI ska bli som en medarbetare inuti datorn, som kan förbereda delar av juristen avtalsarbete och förpacka det i ett format som är färdigt för användning. Detta representerar ett skifte från teknik som enbart ett verktyg, till teknik som en partner, förklarar han. 

Brackets AI har redan testats 

Brackets har sedan 2019 tillhandahållit Brackets Contracts, ett kontraktshanteringssystem fokuserat på effektivisering och riskhantering genom automatisering, standardisering och användarvänlighet. Några av de kunder som använder Brackets Contracts har fått möjlighet att använda Brackets AI före den officiella lanseringen.

 – Brackets kunder har framtidsinriktade chefsjurister som nu ytterligare ökar sin konkurrenskraft, säger Erik Sandström.

Han påpekar att utvecklingen går väldigt fort och drar paralleller till när skrivmaskinen blev ersatt av ordbehandlaren. 

– De som envisades att fortsätta med skrivmaskin stod sig inte i konkurrensen. Nu sker en explosionsartad utveckling av AI och här gäller det för juristerna att hänga med, avslutar Erik Sandström.

Läs mer på: www.brackets.ai

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Brackets AI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera