1515

Tio nya aspiranter klara för Prins Daniels mentorprogram

Tio nya aspiranter har valts ut till Prins Daniels Fellowship mentorprogram som pågår mellan 2021 och 2023. Aspiranterna och bolagen, som är av blandad karaktär, kommer under två års tid få hjälp av erfarna företagare för att ta sin verksamhet framåt. 

Sedan 2013 har mentorprogrammet, som drivs av den Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin i samarbete med Prins Daniel, gett 53 entreprenörer med nystartade bolag möjligheten att på nära håll ta del av erfarenheter och kunskaper från framgångsrika företagsledare. Mentorerna varierar i arbetsroller och branscher men de har alla någon typ av framträdande roll på den svenska näringslivsmarknaden. Poängen är att aspiranterna ska ta med sig lärdomar från de kommande två åren med sin mentor in i det egna bolaget och även företagsbesök, föreläsningar och aktiviteter är en del av programmet. 

En av årets aspiranter är ai-bolaget Sana Labs medgrundare och marknadschef Anna Nordell Westling. Hon ser mentorprogrammet som en chans att växa som person och chef och som ett steg i rätt riktning för att bygga ut Sana Labs nätverk. 

”Det är en unik möjlighet att få utbyta erfarenheter med några av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och företagsledare under de här två åren”, säger hon. 

På eget förslag har Anna Nordell Westling parats ihop med Hélène Barnekow som är vd för Microsoft Sverige. Efter en första fas av att lära känna varandra är de båda nöjda med matchningen.

”Hélène är fantastisk. Jag har följt henne under några år och jag har alltid känt en koppling till henne. Hon är en av de mest dynamiska och varma ledarna som jag känner till och jag har mängder att lära av hennes erfarenheter inom affärsutveckling och ledarskap”, säger Anna Nordell Westling. 

Även programmets mentorer möts fyller på sin kunskapsbank med nya erfarenheter och Sana Labs grundaren lyfter fram att alla företagsledare borde ha en tjugo år yngre konsult eller liknande för att hålla sig uppdaterad i en värld som snurrar allt snabbare.

”Jag lär mig också mycket av Anna och Sana Labs. De håller på att revolutionera lärandet och bygger ett riktigt coolt bolag”, säger Hélène Barnekow. 

Anna Nordell-Westling, medgrundare till Sana Labs med sin mentor Helene Barnekow, vd på Microsoft Sverige. Anna är den nya deltagare i Prins Daniels Fellowship mentorsprogram.
Anna Nordell-Westling, medgrundare till Sana Labs med sin mentor Helene Barnekow, vd på Microsoft Sverige. Anna är den nya deltagare i Prins Daniels Fellowship mentorsprogram.Foto:Joey Abrait

Det är första gången som Microsoft vd:n deltar i programmet och för henne var det individuella mentorskapet med just Anna Nordell Westling en stor anledning bakom hennes val att tacka ja. Även syftet att främja unga entreprenörer lockade. 

”Annas drivkraft är otrolig och hon vill hela tiden lära sig av andra, tänka nytt och leta förbättringar. När Anna själv bad om att få mig som mentor kände jag att jag kunde tillföra något. Det är ju vad det handlar om. Det känns också seriöst att de för ett samtal med aspiranterna och att de får identifiera vad de söker i en mentor”, säger Hélène Barnekow.

En fokuspunkt i deras mentorskap handlar om ledarskap och kommunikation. Ju större ett bolag blir desto mer tid behöver man lägga på detta – något som kan kännas lite övermäktigt för många tillväxtbolag, berättar Microsoft vd:n. De pratar också mycket om självledarskap, hur man styr sin tid och hur man kan prioritera. 

”Anna vet vad hon vill och hon letar efter tips på hur hon ska få ihop alla delar i sitt liv och på så sätt utvecklas som hon vill. Förhoppningsvis kan jag vara en av pusselbitarna gör gör att hon tar sig dit”, säger Hélène Barnekow. 

Som svar på frågan om hur de resonerar kring att dela med sig av lärdomar och tips till eventuella framtida konkurrenter beskriver de techbranschen som ett ekosystem med en hälsosam inställning till konkurrens på marknaden. 

”Framgångsrika entreprenörer i Sverige hjälper och backar varandra. I Sana Labs har till exempel Krys grundare och produktchef och det tidiga Spotify-teamet investerat både tid och pengar”, säger Anna Nordell Westling.

”Visst kan det finnas de som tycker att det känns dumt, men det gör inte jag. Jag tycker inte att man kan se på techvärlden på det viset. Hela techvärlden gynnas av att finnas i samma ekosystem som framgångsrika techbolag”, säger Hélène Barnekow. 

 

 

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?