Sedan 2013 har mentorprogrammet, som drivs av den Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin i samarbete med Prins Daniel, gett 53 entreprenörer med nystartade bolag möjligheten att på nära håll ta del av erfarenheter och kunskaper från framgångsrika företagsledare. Mentorerna varierar i arbetsroller och branscher men de har alla någon typ av framträdande roll på den svenska näringslivsmarknaden. Poängen är att aspiranterna ska ta med sig lärdomar från de kommande två åren med sin mentor in i det egna bolaget och även företagsbesök, föreläsningar och aktiviteter är en del av programmet.
En av årets aspiranter är ai-bolaget Sana Labs medgrundare och marknadschef Anna Nordell Westling. Hon ser mentorprogrammet som en chans att växa som person och chef och som ett steg i rätt riktning för att bygga ut Sana Labs nätverk.
”Det är en unik möjlighet att få utbyta erfarenheter med några av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och företagsledare under de här två åren”, säger hon.
På eget förslag har Anna Nordell Westling parats ihop med Hélène Barnekow som är vd för Microsoft Sverige. Efter en första fas av att lära känna varandra är de båda nöjda med matchningen.
”Hélène är fantastisk. Jag har följt henne under några år och jag har alltid känt en koppling till henne. Hon är en av de mest dynamiska och varma ledarna som jag känner till och jag har mängder att lära av hennes erfarenheter inom affärsutveckling och ledarskap”, säger Anna Nordell Westling.
Även programmets mentorer möts fyller på sin kunskapsbank med nya erfarenheter och Sana Labs grundaren lyfter fram att alla företagsledare borde ha en tjugo år yngre konsult eller liknande för att hålla sig uppdaterad i en värld som snurrar allt snabbare.
”Jag lär mig också mycket av Anna och Sana Labs. De håller på att revolutionera lärandet och bygger ett riktigt coolt bolag”, säger Hélène Barnekow.

Det är första gången som Microsoft vd:n deltar i programmet och för henne var det individuella mentorskapet med just Anna Nordell Westling en stor anledning bakom hennes val att tacka ja. Även syftet att främja unga entreprenörer lockade.
”Annas drivkraft är otrolig och hon vill hela tiden lära sig av andra, tänka nytt och leta förbättringar. När Anna själv bad om att få mig som mentor kände jag att jag kunde tillföra något. Det är ju vad det handlar om. Det känns också seriöst att de för ett samtal med aspiranterna och att de får identifiera vad de söker i en mentor”, säger Hélène Barnekow.
En fokuspunkt i deras mentorskap handlar om ledarskap och kommunikation. Ju större ett bolag blir desto mer tid behöver man lägga på detta – något som kan kännas lite övermäktigt för många tillväxtbolag, berättar Microsoft vd:n. De pratar också mycket om självledarskap, hur man styr sin tid och hur man kan prioritera.
”Anna vet vad hon vill och hon letar efter tips på hur hon ska få ihop alla delar i sitt liv och på så sätt utvecklas som hon vill. Förhoppningsvis kan jag vara en av pusselbitarna gör gör att hon tar sig dit”, säger Hélène Barnekow.
Som svar på frågan om hur de resonerar kring att dela med sig av lärdomar och tips till eventuella framtida konkurrenter beskriver de techbranschen som ett ekosystem med en hälsosam inställning till konkurrens på marknaden.
”Framgångsrika entreprenörer i Sverige hjälper och backar varandra. I Sana Labs har till exempel Krys grundare och produktchef och det tidiga Spotify-teamet investerat både tid och pengar”, säger Anna Nordell Westling.
”Visst kan det finnas de som tycker att det känns dumt, men det gör inte jag. Jag tycker inte att man kan se på techvärlden på det viset. Hela techvärlden gynnas av att finnas i samma ekosystem som framgångsrika techbolag”, säger Hélène Barnekow.