Annons

Tio döda i masskjutning – Trump hyllar polisinsatsen

Tio personer har dödats i en skjutning i Dayton i Ohio i USA, bekräftar polisen. Skytten finns bland de döda. Han bar skyddsväst och hade extra ammunition med sig, enligt stadens borgmästare.

Skjutningen är den andra som skakar USA på bara ett dygn.

Foto:Marshall Gorby/Dayton Daily News/AP
Foto:John Minchillo/AP

Daytons borgmästare Nan Whaley berättar på en pressträff att 26 skadade har förts till närliggande sjukhus. Några av dem har livshotande skador.

Efter att attacken inleddes tog det "mindre än en minut" innan skytten oskadliggjorts av polis, säger hon.

”Jag är imponerad över den snabba insatsen från polisen”, säger Nan Whaley på en presskonferens.

”Det räddade förmodligen hundratals liv.”

Whaley vädjar också till allmänheten att inte sprida falska uppgifter eller information som inte har bekräftats.

Skytten hade på sig skyddsväst och var också utrustad med extra ammunition. Polisen vet ännu inte eller vill inte säga något om skyttens identitet.

Skottlossningen ska ha skett under en "mycket kort tidsrymd", eftersom polisen snabbt kunde vara på plats.

”Det var en väldig tur. Hur illa detta än är hade det kunnat sluta mycket värre”, säger vice polischef Matt Carper från Daytonpolisen vid en pressträff och berömmer polisens insats.

Han vet inte hur många skott som avlossades under skjutningen.

”Detta är en mycket tragisk händelse, och vi gör allt vi kan för att utreda det. Vi pratar med vittnen och poliser för att avgöra om någon annan var inblandad.”

I nuläget misstänks dock inga ytterligare gärningsmän. 

FBI och polisen samarbetar i utredningarna gällande skjutningarna i El Paso och Dayton, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

”Poliserna var väldigt snabba i båda insatserna”, skriver presidenten och fortsätter:

”Gud välsigne folket i El Paso, Texas. Gud välsigne folket i Dayton, Ohio”.

Polisen uppger att skottlossningen skedde utomhus vid en bar i området. Nu arbetar man med att identifiera skytten och undersöka hans eventuella motiv, och uppmanar också vittnen till händelsen att höra av sig. Polisen har också upprättat ett center där familj och vänner till drabbade kan få information om sina anhöriga.

Området beskrivs som tryggt och säkert, populärt hos både lokalbefolkning och turister, och fullt av barer och folkliv.

Tusentals människor fanns i området när skottlossningen inträffade, för att njuta av en ledig lördagskväll, säger Daytons borgmästare Nan Whaley under sin pressträff.

”Betänk att skytten hann döda nio personer och skada 26 på mindre än en minut. Föreställ er vad som kunnat hända om polisen inte varit på plats så snabbt”, säger Whaley.

Hon reflekterar också över det faktum att masskjutningen är nummer 250 i år i USA.

”Det är nummer 250 i år och det är sorgligt att det ska vara i Dayton det händer.”

”Dayton är ett väldigt säkert område, och detta är förstås väldigt ovanligt för vilket samhälle som helst. Detta är utan motstycke och väldigt tragiskt”, säger Matt Carper, och tillägger att alla resurser sätts in för att hjälpa de skadade och deras anhöriga.

Skytten ska ha försökt ta sig in i byggnaden men stoppats, skriver Dayton Daily News. ”Det finns minst åtta döda precis vid bordet på gatan där jag satt”, uppger ett vittne enligt tidningen. ”Det är en katastrof.”

Ohios guvernör Mike DeWine har beordrat att flaggorna i delstaten ska vaja på halv stång till minne av offren. I ett uttalande säger han att han och hustrun är ”förkrossade över det fruktansvärda attentatet”, och berömmer Daytons polis för deras mod och insats.

Masskjutningen är den andra som skakar USA på mindre än ett dygn. I El Paso i Texas sköts 20 personer ihjäl i ett köpcentrum under lördagen. 26 personer skadades. En misstänkt skytt har gripits och polisen utreder den händelsen som ett hatbrott.

I förra veckan sköts tre personer ihjäl på en matfestival i Gilroy, i Kalifornien.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?