Hoppa till innehållet

Annons

Tio år efter dråpslaget rustar Astra upp i Sverige

För tio år sedan lade Astra Zeneca ned all forskning i Södertälje för att satsa på sitt nya forskningsnav vid Harvard och Cambridge i USA. I dag blåser andra vindar och företaget stärker nu upp sin svenska forskning. 

Katarina Ageborg, vd Astra Zeneca Sverige.
Katarina Ageborg, vd Astra Zeneca Sverige.

”2022 har börjat starkt för Astra Zeneca AZN -1,60% Dagens utveckling ”, skrev Pascal Soriot i sitt vd-ord i rapporten för första kvartalet. 

Samtidigt med rapporten offentliggjordes även satsningen på ett nytt strategiskt forsknings- och utvecklingscenter i Cambridge, USA. 

Men det är inte bara bolagets amerikanska forskningsverksamhet som växer, även i den svenska verksamheten görs nya satsningar. Nyligen annonserades att bolagets verksamhet i Göteborg, där en av koncernens tre strategiska forskningsanläggningar finns, ska anställa 300 nya forskare i år och nästa år. Redan i dag består anläggningen av 2.700 forskare från 70 länder. 

Huvudforskningsområdena kommer att ligga kvar men en stor del av de 300 tjänsterna kommer att röra forskning inom underliggande teknologi. Ett exempel är oligoneukleotider, en sorts molekyler som har förmåga att förändra en sjukdomsbild, och cellterapi, där man använder celler som ett sätt att ge läkemedel 

”Samtidigt investerar vi även 100 miljoner kronor i själva anläggningen”, säger Katarina Ageborg, vd för Astra Zeneca Sverige. 

”Vi bygger också vidare på vår framgångsrika Bioventurehub.”

Foto: Patrik Olsson

Bioventurehub, med bas i Göteborg, startade 2014 och är ett öppet ekosystem för innovation och för att stärka konkurrenskraften i svensk life science. Med hjälp av offentlig och privat finansiering ger plattformen små och medelstora företag samt akademiska grupper en möjlighet till samverkan, inte minst med Astra Zeneca. I dag finns 34 aktiva bolag i hubben, 3 akademiska grupper och 14 alumnibolag. 

I fjol lanserade Astra Zeneca också ett samarbete med det finska eventföretaget för startups, Slush för att ytterligare öppna upp för innovationer och samarbetet mellan stora och små aktörer inom life science. 

Astra Zeneca är ett av Sveriges viktigaste exportföretag. 

”Vi är det enda svenska bolaget i läkemedelsindustrin som faktiskt har hela värdekedjan, från tidig forskning, produktion och försäljning. Under 2020 exporterade vi för 91 miljarder kronor, vilket motsvarar så mycket som 6,4 procent av den svenska varuexporten och investerade 17 miljarder kronor i forskning och utveckling”, säger Katarina Ageborg. 

Vad står på din agenda just nu?
”Vi expanderar och tillväxten är stor. Vi fokuserar mycket på att locka de bästa medarbetarna, världsledande forskare och talanger inom digitalisering och teknikutveckling. Det är ett stort fokusområde för mig, men också att vi har en inkluderande kultur och mångfald.”

Och hur lyckas ni med det?
”Vi lyckas bra. Sverige är ett bra land, inte bara för läkemedelsutveckling utan också för att leva i.” 

Innehåll från BeiGeneAnnons

BeiGene ger nya möjligheter i svensk cancervård

Astrid Ottosson Wadlund, Medical Director för det nordiska teamet på BeiGene och Carl-Gustav Fabiansson, Nordenchef på BeiGene.
Astrid Ottosson Wadlund, Medical Director för det nordiska teamet på BeiGene och Carl-Gustav Fabiansson, Nordenchef på BeiGene.

BeiGene, det globala biotechbolaget grundat 2010, etablerar sig på den svenska marknaden med en patientfokuserad vision och ambition. Bolaget arbetar nära vård och myndigheter för att öka tillgängligheten till innovativa cancerbehandlingar för alla, oavsett var de bor.

BeiGene är ett globalt biotechbolag som grundades 2010 med en vision om att göra skillnad i kampen mot cancer. 

– Årligen får 20 miljoner människor diagnosen cancer och det är en siffra som väntas öka till 30 miljoner inom 15 år. På BeiGene arbetar vi för att hitta nya, innovativa och effektiva cancerbehandlingar, samtidigt som vi strävar efter att göra dessa tillgängliga för patienter över hela världen, säger Carl-Gustav Fabiansson, Nordenchef på BeiGene.

Ett av bolagets starkaste värden är deras patientfokus. Genom bland annat en effektiv design av kliniska studier och att genomförandet av prekliniska tester sker inhouse, på BeiGenes egen forskningsenhet, kan bolaget snabbare erbjuda sina behandlingar till patienter över hela världen.

– För att kunna nå ut till patienter världen runt, krävs kostnadseffektivitet vid utvecklingen av läkemedel och goda relationer med professionen, säger Astrid Ottosson Wadlund, Medical Director för det nordiska teamet på BeiGene och fortsätter:

– Anställda på BeiGene uppmuntras att utnyttja sina unika personligheter och kompetenser för att skapa värde för vården, bygga relationer och driva affären framåt. Utöver att vara ett väldigt kul arbetssätt, har det visat sig framgångsrikt – vi har kortat ned processer i Norge och Danmark med flera månader tack vare denna strategi.

God relation med svenska myndigheter

BeiGene började bygga upp sitt nordiska team 2022 och har nu etablerat sig på den svenska marknaden. Men trots att BeiGene har haft en god relation med svenska myndigheter, har processerna varit långsammare i Sverige jämfört med andra nordiska länder.

– Vi är stolta över vår dialog med svenska myndigheter och det aktiva arbetet som säkerställer att även svenska patienter får tillgång till våra behandlingar, säger Astrid Ottosson Wadlund.

BeiGene strävar efter att integrera patienter tidigt i utvecklingsprocessen och involvera dem i beslutsfattandet. Detta är en del av bolagets ansvarsfulla företagsfilosofi och deras gränslösa syn på världen, som de anser att svensk läkemedelsindustri kommer att gynnas av.

– Alla cancerpatienter, oavsett var de bor, har lika mycket rätt till innovativa och livsviktiga läkemedel och BeiGene arbetar outtröttligt för att göra detta möjligt, avslutar Carl-Gustav Fabiansson.

Besök BeiGenes hemsida här 

Om BeiGene:

BeiGene har sitt nordiska huvudkontor i Stockholm och närvaro i samtliga nordiska länder. Företaget har globalt över 9,000 anställda i hela världen, varav ungefär 950 är forskare. Företaget har över 90 pågående eller planerade kliniska studier och 30 ytterligare potentiella kandidater – en bred pipeline som har potential att addressera upp till 80 procent av världens cancerformer.

Kontakta oss på nordics@beigene.com

Mer från BeiGene

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BeiGene och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera