”2022 har börjat starkt för Astra Zeneca AZN -1,60% Dagens utveckling ”, skrev Pascal Soriot i sitt vd-ord i rapporten för första kvartalet.
Samtidigt med rapporten offentliggjordes även satsningen på ett nytt strategiskt forsknings- och utvecklingscenter i Cambridge, USA.
Men det är inte bara bolagets amerikanska forskningsverksamhet som växer, även i den svenska verksamheten görs nya satsningar. Nyligen annonserades att bolagets verksamhet i Göteborg, där en av koncernens tre strategiska forskningsanläggningar finns, ska anställa 300 nya forskare i år och nästa år. Redan i dag består anläggningen av 2.700 forskare från 70 länder.
Huvudforskningsområdena kommer att ligga kvar men en stor del av de 300 tjänsterna kommer att röra forskning inom underliggande teknologi. Ett exempel är oligoneukleotider, en sorts molekyler som har förmåga att förändra en sjukdomsbild, och cellterapi, där man använder celler som ett sätt att ge läkemedel
”Samtidigt investerar vi även 100 miljoner kronor i själva anläggningen”, säger Katarina Ageborg, vd för Astra Zeneca Sverige.
”Vi bygger också vidare på vår framgångsrika Bioventurehub.”

Bioventurehub, med bas i Göteborg, startade 2014 och är ett öppet ekosystem för innovation och för att stärka konkurrenskraften i svensk life science. Med hjälp av offentlig och privat finansiering ger plattformen små och medelstora företag samt akademiska grupper en möjlighet till samverkan, inte minst med Astra Zeneca. I dag finns 34 aktiva bolag i hubben, 3 akademiska grupper och 14 alumnibolag.
I fjol lanserade Astra Zeneca också ett samarbete med det finska eventföretaget för startups, Slush för att ytterligare öppna upp för innovationer och samarbetet mellan stora och små aktörer inom life science.
Astra Zeneca är ett av Sveriges viktigaste exportföretag.
”Vi är det enda svenska bolaget i läkemedelsindustrin som faktiskt har hela värdekedjan, från tidig forskning, produktion och försäljning. Under 2020 exporterade vi för 91 miljarder kronor, vilket motsvarar så mycket som 6,4 procent av den svenska varuexporten och investerade 17 miljarder kronor i forskning och utveckling”, säger Katarina Ageborg.
Vad står på din agenda just nu?
”Vi expanderar och tillväxten är stor. Vi fokuserar mycket på att locka de bästa medarbetarna, världsledande forskare och talanger inom digitalisering och teknikutveckling. Det är ett stort fokusområde för mig, men också att vi har en inkluderande kultur och mångfald.”
Och hur lyckas ni med det?
”Vi lyckas bra. Sverige är ett bra land, inte bara för läkemedelsutveckling utan också för att leva i.”