1515
Annons

Tio år efter dråpslaget rustar Astra upp i Sverige

För tio år sedan lade Astra Zeneca ned all forskning i Södertälje för att satsa på sitt nya forskningsnav vid Harvard och Cambridge i USA. I dag blåser andra vindar och företaget stärker nu upp sin svenska forskning. 

Katarina Ageborg, vd Astra Zeneca Sverige.
Katarina Ageborg, vd Astra Zeneca Sverige.

”2022 har börjat starkt för Astra Zeneca AZN -0,22% Dagens utveckling ”, skrev Pascal Soriot i sitt vd-ord i rapporten för första kvartalet. 

Samtidigt med rapporten offentliggjordes även satsningen på ett nytt strategiskt forsknings- och utvecklingscenter i Cambridge, USA. 

Men det är inte bara bolagets amerikanska forskningsverksamhet som växer, även i den svenska verksamheten görs nya satsningar. Nyligen annonserades att bolagets verksamhet i Göteborg, där en av koncernens tre strategiska forskningsanläggningar finns, ska anställa 300 nya forskare i år och nästa år. Redan i dag består anläggningen av 2.700 forskare från 70 länder. 

Huvudforskningsområdena kommer att ligga kvar men en stor del av de 300 tjänsterna kommer att röra forskning inom underliggande teknologi. Ett exempel är oligoneukleotider, en sorts molekyler som har förmåga att förändra en sjukdomsbild, och cellterapi, där man använder celler som ett sätt att ge läkemedel 

”Samtidigt investerar vi även 100 miljoner kronor i själva anläggningen”, säger Katarina Ageborg, vd för Astra Zeneca Sverige. 

”Vi bygger också vidare på vår framgångsrika Bioventurehub.”

Foto:Patrik Olsson

Bioventurehub, med bas i Göteborg, startade 2014 och är ett öppet ekosystem för innovation och för att stärka konkurrenskraften i svensk life science. Med hjälp av offentlig och privat finansiering ger plattformen små och medelstora företag samt akademiska grupper en möjlighet till samverkan, inte minst med Astra Zeneca. I dag finns 34 aktiva bolag i hubben, 3 akademiska grupper och 14 alumnibolag. 

I fjol lanserade Astra Zeneca också ett samarbete med det finska eventföretaget för startups, Slush för att ytterligare öppna upp för innovationer och samarbetet mellan stora och små aktörer inom life science. 

Astra Zeneca är ett av Sveriges viktigaste exportföretag. 

”Vi är det enda svenska bolaget i läkemedelsindustrin som faktiskt har hela värdekedjan, från tidig forskning, produktion och försäljning. Under 2020 exporterade vi för 91 miljarder kronor, vilket motsvarar så mycket som 6,4 procent av den svenska varuexporten och investerade 17 miljarder kronor i forskning och utveckling”, säger Katarina Ageborg. 

Vad står på din agenda just nu?
”Vi expanderar och tillväxten är stor. Vi fokuserar mycket på att locka de bästa medarbetarna, världsledande forskare och talanger inom digitalisering och teknikutveckling. Det är ett stort fokusområde för mig, men också att vi har en inkluderande kultur och mångfald.”

Och hur lyckas ni med det?
”Vi lyckas bra. Sverige är ett bra land, inte bara för läkemedelsutveckling utan också för att leva i.” 


Innehåll från Gilead SciencesAnnons

Gilead tar steg mot nya cancerbehandlingar

Varje år drabbas tusentals personer i Sverige av cancer. De ställs inför insikten att sjukdomen inte går att bota. En grundbult för Gilead Sciences är att göra skillnad för patienter som verkligen behöver det. Ett nära och brett samarbete med forskningsgrupper, sjukvård och myndigheter säkerställer att kliniska studier kan genomföras och nya läkemedel utvecklas. 

– Visionen är att på sikt kunna bota patienter med olika typer av svårbehandlade cancersjukdomar. För att framgångsrik forskning ska komma patienter till nytta är samarbete och partnerskap över sektorsgränserna en grundförutsättning, säger Clemens Schödl, VD för Gilead Sciences i Norden.

Under de senaste 30 åren har Gilead tagit fram banbrytande läkemedel mot en rad svåra och livshotande sjukdomar. Med en rik historia inom virologi har de utvecklat framgångsrik behandling mot flera allvarliga virussjukdomar. Över tid har bolagets forskning bidragit till att HIV har gått från att vara dödligt till att bli en kronisk sjukdom, att patienter med hepatit C kan botas och personer med svår Covid-19 kan få tillgång till behandling för sin sjukdom.  Nu applicerar Gilead Sciences sina höga krav för att göra skillnad och sin forskningskompetens för att ta fram nya cancerbehandlingar.

Nya behandlingsmöjligheter tack vare innovation och forskning

Gilead Sciences och Kite utvecklar behandlingar mot cancer där patientens egna T-celler, som är en del av kroppens immunförsvar, används. T-cellerna tas ut ur patienten, omprogrammeras i ett laboratorium och återförs sedan in i patienten. Genom Gilead Sciences och Kites forskning har en så kallad CAR T-behandling (chimeric antigen receptor T-cells) nått Sverige. När CAR T-cellerna kommer i kontakt med cancercellerna i kroppen på patienten sker en aktiv celldelning för att slå ut cancercellerna.

Läs mer på: www.gilead.com

Nu tar Gilead Sciences ytterligare steg för att skapa nya cancerbehandlingar. Som en del av arbetet utvecklas forskningsportföljen kontinuerligt genom förvärv och genom egen forskning. 

– Vår vision är att bota svåra cancersjukdomar. Vi arbetar löpande med att utöka vår portfölj genom att förvärva bolag med godkända onkologiska läkemedel inriktade på behandling av patienter med cancer samt genom egen forskning. Våra förvärv har hjälpt oss att skapa en pipeline med ett långsiktigt engagemang för att behandla patienter med svårhanterlig cancer, berättar Clemens Schödl, VD för Gilead Sciences i Norden. 

SE-UNB-0129 2022-06

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gilead Sciences och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?