Hoppa till innehållet

Annons

Tingsrätten fäller Scania-konsulten för spioneri

Den man som tidigare arbetat som konsult på Volvo Cars och Scania döms till tre års fängelse för spioneri uppger TT. Det står klart efter att Göteborgs tingsrätt på onsdagen tillkännagivit domen. 

Foto:Jonas Ekströmer/TT
Foto:Henrik Montgomery/TT

Mannen i fråga har varit konsult på både Volvo Cars VOLCAR B -1,45% Dagens utveckling och Scania och på hans privata datorer har Säpo hittat material från de båda företagen som enligt åklagaren inte haft med mannens arbetsuppgifter att göra. Mannen har enligt åklagaren haft upprepade kontakter med en rysk diplomat som utpekats som underrättelseofficer. 

Åklagaren yrkade under förhandlingarna i Göteborgs tingsrätt på ett 4-årigt fängelsestraff för spioneri. I det fall 47-åringen skulle frias för spionerianklagelserna var yrkandet i stället ett 2-årigt fängelsestraff för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

47-åringen, som greps 2019 med en bunt kontanter på sig på en restaurang i Stockholm under ett möte med en rysk diplomat, har hela tiden nekat till uppgifterna om att han skulle ha varit en rysk agent. Han har dock medgett att han har träffat den ryske diplomaten. Under de rättsliga förhandlingarna har försvaret dock hävdat att han aldrig blev värvad. 

Fallet är det första spioneriåtalet på 18 år i Sverige. Större delen av förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt har hållits bakom stängda dörrar. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera