Annons

Tim Cook besöker Holmen och Iggesund

Di kan avslöja att Apple är en av Holmens fem största kunder på kartongsidan. Kartongen till Ipad kommer från Iggesunds bruk.

På torsdagen besökte Tim Cook fabriken i Hälsingland och träffade Holmens vd Henrik Sjölund.

”Det här har varit hemligt under så många år. Det är skönt att få lite cred när han kom och hälsade på oss efter mer än tio års utvecklingsarbete tillsammans”, säger Henrik Sjölund till Di.

Applechefen Tim Cook
Applechefen Tim CookBild:AP

Di kan avslöja att Apple är en av Holmens fem största kunder på kartongsidan. Kartongen till Ipad kommer från Iggesunds bruk.

På torsdagen besökte Tim Cook fabriken i Hälsingland och träffade Holmens vd Henrik Sjölund.

”Det här har varit hemligt under så många år. Det är skönt att få lite cred när han kom och hälsade på oss efter mer än tio års utvecklingsarbete tillsammans”, säger Henrik Sjölund till Di.

Tidigt på morgonen flög Apples vd Tim Cook in till Sverige. Efter ett kort stopp i Stockholm – där han sågs på gatorna – fortsatte färden norrut. Sverigeresans verkliga mål var inte något tech-företag utan ett av världens mest lönsamma skogsindustrikombinat, Iggesunds bruk.

Vid infarten till fabriken vajade amerikanska flaggan vid sidan av den svenska. Regnet formligen öste ned. Strax efter kl 13 susade Applechefen med följe förbi vakten. Där inne väntade Henrik Sjölund på sin amerikanske gäst.

Andra chefer på de två företagen känner redan varandra. Holmen har nämligen i tolv år haft en topphemlig affär med teknikjätten. Kartongen till exempelvis Ipad kommer från Iggesund och volymerna har ökat stadigt sedan starten 2005.

”Det sägs att Steve Jobs hade ett finger med i spelet. Det fanns ett antal kartongkvaliteter att välja mellan och han ska då ha pekat på vår. Resten är historia – det är det som lett till den här betydande affären.”

Iggesunds bruk är specialiserat på flerskiktskartong gjord av kemisk massa. Att kartongen är tillverkad i flera skikt gör att den kan böjas utan att spricka och lämpar sig väl för exklusiva askar till konsumentprodukter. Klart är att förpackningarna med svensk kartong är viktiga för Apple. Många kunder som köper en Ipad lägger undan den vita originalasken med ett äpple och den har närmast kultstatus i designkretsar.

”De är extremt noggranna och krävande och det har så klart bidragit till vår produktutveckling”, säger Henrik Sjölund.

Vid besöket i Iggesund fick Tim Cook med egna ögon se hur kartongen tillverkas.

”Han har själv lite bakgrund i pappersindustrin från unga år så han var rätt påläst hur en sådan här process fungerar”, konstaterar Henrik Sjölund.

Meningen var att Tim Cook själv skulle få köra en skördare och fälla träd, men så blev det inte. Däremot planterade han några granar. Besöket i skogen gjorde uppenbarligen intryck. Sent på eftermiddagen twittrade Applechefen:

”A visit to the breathtaking forests of northern Sweden with @IggesundAB, our partners in innovation and sustainable packaging”

Fabriksområdet i Iggesund är som en mindre stad och här produceras 330 000 ton kartong om året. Bruket har en integrerad massalinje där både barr- och björkved kokas.

Massan från björkens korta fiber används i ytskiktet på Apples kartong, mellanskiktet görs av långfiber. Bredvid fabriken ligger ett sågverk som förser massalinjen med cellulosaflis som blir över när tallstockar sågas till trävaror.

Kommer det här besöket att leda till fler affärer för Holmen?

”Det är klart att det här är en fjäder i hatten – men vad det sedan leder till är för tidigt att uttala sig om. Apple är en betydande kund, så mycket kan jag säga. Vi vill inte att någon kund ska bli för stor, men Apple är på en nivå där vi gärna ser att affären utvecklas ytterligare”, säger Henrik Sjölund.

Tim Cook har de senaste dagarna twittrat flitigt från sina besök i Paris, Normandie och London. Han är uppenbart ute på en Europaturné som kan tolkas som en del i lanseringen av nya Iphone 8 som släpptes i september. Mycket står på spel. Apple har ett börsvärde på drygt 800 miljarder dollar att försvara.

Henrik Sjölund har inte fullt så stor press på sig, även om Holmen och svensk skogsindustri står under ständig attack på debatt- och kultursidorna. Torsdagens besök var därför lika mycket ett stort erkännande av skogsnationen Sverige som utvecklat en produkt som är en del av Apples produkter och hela hypen kring Steve Jobs.

”Vi berättade för Tim hur vi odlar skog som tar upp koldioxid. De klena träden gallras och blir kartong för att låta andra träd växa sig stora innan de går in i sågverket. Där blir de bräder som används i hus och lagrar koldioxid under 100 år medan flisen från sågverket används till kartong.”

Iggesund Paperboard, där även systerbruket Workington ingår omsätter drygt 5 miljarder om året och tjänar drygt 900 miljoner kronor.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?