Annons

Tillväxtraketens vd är årets Kvinnliga Gasell: ”Gäller att våga ta plats”

Årets kvinnliga Gasell 2020 är Petra Ringström, vd för klädvårdsföretaget Steamery. Med sina portabla steamers och avnoppare bidrar bolaget till att bryta slit- och slängmentalitet och göra modeindustrin mer hållbar. Samtidigt har hennes bolag blivit en tillväxtraket.

Steamerys vd Petra Ringström är årets kvinnliga Gasell 2020.
Steamerys vd Petra Ringström är årets kvinnliga Gasell 2020.Foto:Jesper Frisk

Företaget Steamery startades 2014 i Shanghai där de tre svenska grundarna Petra Ringström, Frej Lewenhaupt och Martin Lingner bodde vid tillfället. De tog avstamp i den klädvårdstradition som var självklar i den kinesiska kulturen, men som inte längre fanns i Sverige, när idén till bolaget tog form. 

”Vi kom ganska snabbt på att våra produkter skulle säljas i klädbutiker på samma sätt som det säljs skovård i skoaffärer. Jag tror att den strategin har varit en nyckel till vår framgång. Det har inneburit att butikerna startar kommunikationen med kunden om fördelarna med klädvård redan när de befinner sig bland plaggen”, säger Petra Ringström.

Vad betyder utmärkelsen Årets Kvinnliga Gasell 2020 för dig? 

”Det är fantastiskt kul att vi som bolag och jag får det erkännandet. Det är ett kvitto på att det jag gör nu och det jag har gjort i min karriär har varit rätt. Att de beslut som jag har tagit har varit de rätta. Det har varit ett tufft år men jag drivs av att hitta lösningar och att driva bolaget framåt.” 

Hur blev du entreprenör?

”Jag tror att det alltid har funnits i mig. Jag kommer från en företagarfamilj och är mer eller mindre uppvuxen i klädindustrin. Min mormor var sömmerska och både hon och min mamma drev flera klädbutiker. Jag är designer i grunden och för mig var det ganska självklart att starta eget bolag efter utbildningen. Det föll sig helt naturligt och jag är säker på att det kommer från min barndom.”

Vilket är ditt råd till andra företagare som vill växa?

”Att tänka stort direkt, hitta ett tydligt fokus och hålla sig till det. När man sedan börjar få växtvärk är det viktigt att ta fram strukturer, processer och att lyssna på sina anställda. Jag har under alla år förespråkat att växa långsamt och dra ner på takten där det går. Bromsa lite så att du hinner med och har möjlighet att njuta av det.”

Det är färre än 10 procent av Gasellföretagen som drivs av kvinnor. Vad är ditt råd till kvinnliga entreprenörer? 

” Att våga ta för sig och förstå att det inte alltid är enkelt. Då menar jag både som kvinna och entreprenör. Det gäller att våga ta plats och att tro på sig själv. Jag kommer ihåg när jag tog över som vd 2018. Det var ju såklart väldigt utmanande och det kanske hade varit enklare att stå kvar som operativ chef. Men jag hade en röst som jag ville skulle bli hörd. Tro på det du vill säga och stå fast vid det. Sedan tror jag att många kvinnor, särskilt om de är mammor, vilket jag själv är, har med sig en prestigelöshet och en förmåga att vara lösningsorienterade. Jag tror att det är någonting som går att dra nytta av i entreprenörskapet.”

 

 

 

 

 

Innehåll från VisitCopenhagenAnnons

Följ i arkitektens fotspår – upptäck Köpenhamns hetaste hus och sjudande stadsliv

Foto:Dragør Luftfoto / Visit Copenhagen / Astrid Maria Rasmussen

Ikoniska byggnader, nyskapande stadsdelar och dansk hygge. I år är hela Köpenhamn som ett enda snyggt showroom av sköna upplevelser. Här är några anledningar att fira Köpenhamn som världens arkitekturhuvudstad 2023.

Tips på angelägen arkitektur och design finns här

Arkitektur I världsklass och tidlös design - Köpenhamn har länge varit dragplåster för alla som nyfiket nosar på de allra senaste trenderna inom stadsutveckling, arkitektur och design. Allt detta samtidigt baserat i en miljö med den klassiska storstadens fina form som fond.

I Danmark har arkitekter och designers en självklar plats i folks vardagsliv, från Arne Jacobsen, Finn Juhl och Hans Wegner till dagens spjutspetsstjärnor som Bjarke Ingels och designföretag som Hay, Menu och Muuto.

Camilla klär Köpenhamn

2023 har Unesco utsett Köpenhamn till Arkitekturhuvudstad i världen. Det kommer förstås att firas över hela den danska huvudstaden. En som bokstavligen har varit med om att klä Köpenhamn i sin samtida dräkt är stadens chefsarkitekt Camilla Van Deurs.

– i mitt jobb möter jag fantastiska platser varje dag, så jag brukar säga att hela stan är mitt kontor. Till exempel har vi en 13 kilometer lång cykelbana längs hamnarna. Här kan man ta sig en simtur, hitta på givande kulturaktiviteter som att gå på opera eller på kungliga biblioteket Den svarta diamant – eller bara ha en fin stund med sina vänner på ett kafé, kanske på min favorit La Banchina, säger Camilla Van Deurs som också står bakom stora delar av satsningen på Arkitekturåret.

Foto:Daniel Rasmussen

Här slår hjärtat lite snabbare

Hon berättar att staden ständigt utvecklar nya möjligheter för både sina medborgare och inresta gäster att nå vattnet och de populära kajmiljöerna. För Camilla Van Deurs får Vesterbro hjärtat att slå lite snabbare, en stadsdel hon menar i mycket förkroppsligar känslan av Köpenhamn.

– Men för mig är stan en plats där alla ska känna sig välkomna.

Hela året kryddas Köpenhamn av mängder med aktiviteter kring arkitektur och design. Snabbfotade kan ta rygg på en joggande cityguide och hänger med på en DAC-dag. 2 juli arrangerar Danskt arkitekturcentrum (DAC) rundor på 5 respektive 10 kilometer som passerar några av stans mest intressanta byggnader. Lite långsammare lärande, med mindre flås men minst lika mycket intryck av form och funktion, bjuds fram till 9 april på samma DAC, som visar 100 år av arkitektur genom den välrespekterade byrån Vilhelm Lauritzen Architecs.

Foto:Dragør Luftfoto

Ny vinterträdgård och picknick

På andra sidan kanalen planeras samtidigt för Operaparken, en helt ny grön lunga fylld med 628 nya träd alldeles vid vattnet och Henning Larsens operahus. Hippa byrån Cobe har ritat och även skapat en romantisk vinterträdgård med 1800-talsvibbar. Vill man lära känna Köpenhamn på ett ännu mer personligt plan bjuds på arkitektur-picknick söndag 11 juni. Då kommer rejäla långbord att placeras i varje stadsdel, från Vesterbro till Nörrebro och Amager, i ett kvarter som betyder något alldeles extra. Från den hemliga trädgården, den lilla skolgården eller kvarterskyrkan utgår sedan vandringar med fokus på lokal arkitektur.

Estetik i Jacobsens fotspår

Foto:Astrid Maria Rasmussen

Söker man sig just utanför stadskärnan bjuder Slow Tours Copenhagen på en estestisk minisemester med destinationer som Klampenborg och Skovshoved. Här kommer man riktigt nära Arne Jacobsens fantastiska kreationer. Den gnistrande funkisvita Bella Vista-villan, de ikoniska blåvita badhusen på Bellevuestranden, den urcoola bensinmacken i Skovshoved eller de unika terrasshusen Söholm är bara några nedslag på denna nestorns väg mot världsberömmelse.

Foto:Astrid Maria Rasmussen

 

4 fina tips från arkitekten

En av dansk arkitekturs stora fixstjärnor just nu är Anders Lendager, som med sitt fokus på hållbart, cirkulärt byggande skapar bostadshus av byggavfall. Här är hans fyra finaste tips för en dag i Köpenhamn i arkitekturens och trivselns tecken.

1. BaneGaarden. ”Gömd bakom tågspåren leder en grön stig till BaneGaarden. Skapad av fyra gröna entreprenörer som alla vill göra skillnad - och som vill dela sin kunskap om hur vi alla kan göra livet mer hållbart. Här kan man båda äta en 8-rättersmeny, besöka bondens marknad och lära sig göra pizza.” 

2. Ködbyens Fiskebar. ”Här handlar allt om fisk och skaldjur. Färskt, fräscht och nyttigt - underbar mat och fina viner. Härligt informell atmosfär i en skönt rå interiör som fortfarande bär spår av de gamla kötthallarna. Fiskebaren har en Bib Gourmand i Michelinguiden.”  

3. Konditaget Lüders. ”Ta med ungarna hit! Det här är inte vilken lekplats som helst. På Konditaget Lüders är man 24 meter över havsytan ute i Nordhavn - och man kan leka och träna på 2 400 kvadratmeter med en häftig vy över stan och hamnen.”

4. Sandkaj Hamnbad. ”Den här badpiren är öppen året runt och ingår i ett nytt promenadsstråk i Århusgade-kvarteret ute i Nordhavn. Sommartid hänger sol- och badfolket här, men på Sandkaj badar köpenhamnarna året runt.” 

Tips på angelägen arkitektur och design finns här  

 

Mer från VisitCopenhagen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med VisitCopenhagen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera