1515
Annons

Tillväxtraketens ägare blev entreprenör av en slump: ”Jag hade två alternativ”

PITEÅ. Bergs produktionskonsult är ett av de snabbast växande bolagen i Norrbotten. Ägaren Robert Berg blev entreprenör av en slump när hans arbetsgivare gick i konkurs. 

”Jag hade två alternativ, att skola om mig eller starta eget”, säger han. 

När Robert Bergs tidigare arbetsgivare gick i konkurs ställdes han inför två alternativ: Skola om sig eller starta eget. Valet föll på det senare och nu driver han Bergs produktionskonsult.
När Robert Bergs tidigare arbetsgivare gick i konkurs ställdes han inför två alternativ: Skola om sig eller starta eget. Valet föll på det senare och nu driver han Bergs produktionskonsult.Foto:Bergs Prosuktionskonsult
Foto:Bergs Prosuktionskonsult
Foto:Bergs Prosuktionskonsult
Foto:Bergs Prosuktionskonsult

Sedan i juni har Bergs produktionskonsult jobbat med ett projekt som utgör fundamentet till en bro över Tavelån i Umeå. I slutet av förra året kom fyra stycken 43 meter långa stålbalkar på 16,5 ton vardera på plats, och bygget blev klart. Den 40 meter långa bron är en del av bygget av Norrbotniabanan och ska klara att bära dumprar på 80 ton. 

”Det fiffiga med bron är att den ska kunna återanvändas och flyttas till andra projekt”, berättar Robert Berg. 

Just stora, lite komplicerade projekt, får Robert Berg och hans kolleger i verkstaden i Piteå att gå i gång lite extra. 

”Vi tar på oss uppdrag som andra tycker är besvärliga, det är där vi kliver in. Vanligt stomstål är det redan många som är bra på”, säger han. 

Bergs produktionskonsult har vuxit snabbt de senaste åren. På bara ett par år har omsättningen flerdubblats och 2019 landade den på 83 miljoner kronor. Tillväxtresan gav företaget utmärkelsen Di Gasell 2020. 

Men det var långt ifrån självklart att det skulle bli så. Tillfälligheter ligger bakom att Robert Berg blev entreprenör. I många år jobbade han som svetsare på olika verkstadsföretag i Piteå och skaffade sig mycket erfarenhet. På 00-talet anställdes han som arbetsledare på ett bolag som hette Koffab och hade stor frihet att lägga upp arbetet i verkstaden som han ville. Robert Berg stortrivdes.

”Jag hade kunnat ta guldklocka därifrån. Det var ett jättebra gäng och jag lärde mig hur mycket som helst”, berättar han. 

Men efter några olyckliga affärer gick Koffab till personalens stora förvåning i konkurs. Robert Berg visste inte vad han skulle ta sig till. 

”Jag var inte färdig där, jag trivdes så bra. När konkursen kom var jag inte flygfärdig som arbetsledare och jag hade fått astma och var inte sugen på att börja svetsa igen. Jag hade två alternativ, att skola om mig eller starta eget”, säger Robert Berg. 

Att plugga med tonårsbarn hemma kändes inte lockande så det fick bli ett eget bolag. Beslutet tog Robert Berg i samråd med Trygghetsrådet som kom till arbetsplatsen för att stötta medlemmar i Ledarna. Det blev början på ett fruktsamt samarbete för Robert Berg. Förutom att vara bollplank har Trygghetsrådet även tipsat om tänkbara rekryteringar. 

”Han, Alf Nilsson från Trygghetsrådet i Skellefteå, var avgörande för att jag skulle ta steget. Han gav mig tips och råd och vi fortsatte att hålla kontakten även sedan jag startat eget. Vi åt lunch regelbundet och Alf ringde ofta och kollade hur det gick”, säger Robert Berg och tillägger:

”Det gör han för övrigt fortfarande trots att han har gått i pension”. 

Robert Berg började med en enskild firma som han hade vid sidan av ett annat jobb. Den första tiden var slitsam.

”Jag gick upp vid fem på morgonen och jobbade åt mig själv. På dagen jobbade jag i en mekanisk verkstad för att få mat på bordet. Efter att ha gjort läxorna med barnen efter middagen tog jag fram datorn och började jobba igen. Så såg det ut i ett och ett halvt år och då höll frun nästan på att slänga ut mig”, säger han och skrattar.  

När firman omvandlades till aktiebolag och Robert Berg satsade helhjärtat på företaget kom lyftet. Företaget började konstruera broar som skogsbolaget SCA behöver till de otaliga mil skogsvägar som finns i norra Sverige. 

Sedan dess har olika knepiga specialuppdrag varit företagets signum. Flygplanstrappor och rökgaskanaler till Rönnskärsverken i Skellefteå är två av prestigeprojekten.

”Personalen som jobbar här upplever att vi har varierade jobb, ingen fast produktion. Det kräver mer, både av tankeverksamhet och skicklighet”, säger Robert Berg. 

Sedan 2015 har omsättningen ökat från 8 till 80 miljoner kronor. För att klara den ökande orderingången samarbetar företaget med en verkstad i Estland som har en liknande profil. Det är en modell som Robert Berg rekommenderar andra företag som växer snabbt. 

”Vi har kunnat byta jobb med varandra och hjälpas åt. Det har varit ett vinnande koncept och absolut nödvändigt för oss”, säger Robert Berg. 

Trots samarbetet med företaget i Estland kräver det mycket att hänga med i den snabba tillväxttakten. 

Robert Berg har renodlat rollerna i företagets ledning för att dels få avlastning själv, dels för att bolaget ska fungera utan honom.

”Jag har backat litegrann och försökt landa i det här. Jag sitter med 20 anställda och har ett ansvar”. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?