Tillväxtraketen går till val – men bankerna tynger börsen

På söndag går polackerna till valurnorna. Landets ekonomi växer fortsatt, men den tunga exponeringen mot banksektorn ses som börsens akilleshäl.

En sönderriven affisch med Polens premiärminister Mateusz Morawieck.
En sönderriven affisch med Polens premiärminister Mateusz Morawieck.Foto:Bartek Sadowski

Sedan 1992, efter Sovjetunionens kollaps, har Polens ekonomi vuxit oavbrutet. Landet växte till och med under finanskrisen och bara råvarutunga Australien kan visa upp en längre tillväxtsvit.

”Polen är förebilden för en framgångsrik övergång. På 30 år har landet gått från en situation med en brist på nästan allt - tomma hyllor i affärer, där allt från kött, smör och cigaretter till choklad och vodka ransonerades - till att vara med i klubben för rika länder”, säger Beata Javorcik, chefsekonom på Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, till Financial Times.

Dessutom förväntas tillväxten uppnå 4,3 procent i år, enligt Världsbankens rapport som publicerades i onsdags, skriver den polska nyhetsbyrån Pap.

Det är särskilt inom sektorer kopplade till konsumtion som Eglé Fredriksson, portföljrådgivare på East Capital, ser de största tillväxtmöjligheterna. 

”Ur ett börsperspektiv är investeringsmöjligheterna bäst i alla sektorer som är exponerade mot konsumtion, som detaljhandel, e-handel och alla sektorer där konsumenter ska spendera pengar för att öka sin levnadsstandard”, förklarar hon. 

Landets ekonomi lutar sig i hög grad mot bank- och finanssektorn, som också utgör ungefär hälften av den polska börsen. Bland de tre största börsbolagen i Polen kontrolleras två av staten: försäkringsbolaget PZU och banken PKO. Men bankernas dominans kan samtidigt ses som en akilleshäl för Warszawabörsen.

”Den dominerande positionen är också skälet till att börsen väntas sjunka i år, då bankerna dragit ned indexet på grund av exponeringen mot belåningar i schweizerfrancs”, säger hon.

De senaste 20 åren har 700.000 polacker tagit bolån i schweizerfranc, enligt nyhetsbyrån Reuters. Men schweizerfrancens rusning har gjort lånen dyrare.

Elena Lovén, förvaltare på Swedbank Roburs Östeuropafond, konstaterar att de polska bankernas ”enorma belåning” i utländska valutor har varit ett stort problem för den polska ekonomins utveckling. 

”Bank och finanssektorn är den viktigaste sett till påverkan på landets ekonomiska utveckling. Detta är främst med hänsyn till de polska bankernas enorma belåning i utlandsvaluta, som har varit bland de största utmaningarna till landets ekonomiska utveckling och den polska finanssektorn i synnerhet”, säger Elena Loveeéen.

De polska bankernas utlåning uppskattas till 30 miljarder euro, cirka 300 miljarder kronor, tillägger hon.

För den polska börsen är det en utmaning att diversifiera sektorexponeringen, anser Eglé Fredriksson.

”Om man inte vill investera inom hälften av marknaden, det vill säga bankerna, så har man få alternativ. Därför investerar vi i icke-polska banker som är aktiva i regionen. På en makroekonomisk nivå är landet intressant”, tillägger hon. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?