ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tillväxtraketen går till val – men bankerna tynger börsen

På söndag går polackerna till valurnorna. Landets ekonomi växer fortsatt, men den tunga exponeringen mot banksektorn ses som börsens akilleshäl.

Sedan 1992, efter Sovjetunionens kollaps, har Polens ekonomi vuxit oavbrutet. Landet växte till och med under finanskrisen och bara råvarutunga Australien kan visa upp en längre tillväxtsvit.

”Polen är förebilden för en framgångsrik övergång. På 30 år har landet gått från en situation med en brist på nästan allt - tomma hyllor i affärer, där allt från kött, smör och cigaretter till choklad och vodka ransonerades - till att vara med i klubben för rika länder”, säger Beata Javorcik, chefsekonom på Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, till Financial Times.

Dessutom förväntas tillväxten uppnå 4,3 procent i år, enligt Världsbankens rapport som publicerades i onsdags, skriver den polska nyhetsbyrån Pap.

Det är särskilt inom sektorer kopplade till konsumtion som Eglé Fredriksson, portföljrådgivare på East Capital, ser de största tillväxtmöjligheterna. 

”Ur ett börsperspektiv är investeringsmöjligheterna bäst i alla sektorer som är exponerade mot konsumtion, som detaljhandel, e-handel och alla sektorer där konsumenter ska spendera pengar för att öka sin levnadsstandard”, förklarar hon. 

Landets ekonomi lutar sig i hög grad mot bank- och finanssektorn, som också utgör ungefär hälften av den polska börsen. Bland de tre största börsbolagen i Polen kontrolleras två av staten: försäkringsbolaget PZU och banken PKO. Men bankernas dominans kan samtidigt ses som en akilleshäl för Warszawabörsen.

”Den dominerande positionen är också skälet till att börsen väntas sjunka i år, då bankerna dragit ned indexet på grund av exponeringen mot belåningar i schweizerfrancs”, säger hon.

De senaste 20 åren har 700.000 polacker tagit bolån i schweizerfranc, enligt nyhetsbyrån Reuters. Men schweizerfrancens rusning har gjort lånen dyrare.

Elena Lovén, förvaltare på Swedbank Roburs Östeuropafond, konstaterar att de polska bankernas ”enorma belåning” i utländska valutor har varit ett stort problem för den polska ekonomins utveckling. 

”Bank och finanssektorn är den viktigaste sett till påverkan på landets ekonomiska utveckling. Detta är främst med hänsyn till de polska bankernas enorma belåning i utlandsvaluta, som har varit bland de största utmaningarna till landets ekonomiska utveckling och den polska finanssektorn i synnerhet”, säger Elena Loveeéen.

De polska bankernas utlåning uppskattas till 30 miljarder euro, cirka 300 miljarder kronor, tillägger hon.

För den polska börsen är det en utmaning att diversifiera sektorexponeringen, anser Eglé Fredriksson.

”Om man inte vill investera inom hälften av marknaden, det vill säga bankerna, så har man få alternativ. Därför investerar vi i icke-polska banker som är aktiva i regionen. På en makroekonomisk nivå är landet intressant”, tillägger hon. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer