Tillval en kassako för flygbolagen

Extratjänster som snacks ombord och extra benutrymme är för flygbolagen en växande inkomstkälla och har ökat stort de senaste åren, skriver Svenska Dagbladet.

Bild:TT

Den del av flygbolagens intäkter som kommer från tilläggstjänster har ökat. Idag står tilläggsbetalningar som till exempel extrakostnader för snacks på flyget, extra bagage och val av plats för 10 procent av flygbolagens inkomst. För tio år sedan var samma siffra 5 procent

De flygbolag som tjänar mest på resenärer som köper extratjänster är lågkostnadsbolagen. Till exempel står nästan hälften av det amerikanska lågkostnadsbolaget Spirits försäljning av extratjänster för hälften av bolagets inkomster. För norska lågkostnadsbolaget Norwegians står tilläggstjänsterna för 16 procent av intäkterna, jämfört med SAS där dessa betalningar står för knappt 1 procent av intäkterna, skriver svd.

Går man ned på vad bolagen tjänar på passagerarnivå drar SAS in 8 kronor extra per passagerare, Ryanair 130 och det amerikanska Spirit 400 kronor, skriver SvD. 

Nu finns det tecken på att de traditionella flygbolagen närmar sig lågprisbolagen. SAS bygger till exempel i nuläget upp ett nytt bolag, där de ska kunna dra nytta av sitt starka varumärke, och kunna sälja kringtjänster. Där kommer lojalitetsprogrammet Eurobonus med stor sannolikhet att placeras, skriver svd.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?