1515
Annons

Tilltagande kompetensbrist hett ämne på Gasellfrukosten

UPPSALA. En morgon fylld av inspiration, nätverkande och nya affärsmöjligheter – men också utmaningar som den tilltagande kompetensbristen.

På torsdagen dukades Gasellfrukosten upp på Uppsala slott, med spännande gäster och diskussioner på menyn.

Foto:Pax Engström Nyström

Morgonsolen strålade när gästerna anlände till Uppsala slott. Frukost och mingel följdes av programmet i Vasasalen, lett av moderator Andreas Johansson, programledare och debattredaktör på Dagens industri. 

Det blev en förmiddag där mycket kom att handla om rekrytering. Första gästen Mathias Eriksson, vd för Rödsvart i Enköping och Uppsala läns Gasellvinnare 2021, berättade från scenen om sina erfarenheter.

”Vi jobbar med it-säkerhet och säkrar upp nätverk för myndigheter och för industrin”, säger han.

”Det behövs. Vi är jättebra på att digitalisera i Sverige, men sämre på att skydda det vi har byggt upp.”

Ett större fokus på säkerhet generellt och satsningar på försvaret har bidragit till att Rödsvart har vuxit snabbt, men också till en växtvärk där den stora utmaningen är att få in rätt kompetens.

”Det hjälper inte att vi rekryterar från ett annat bolag, utan hela branschen behöver ett inflöde av ny arbetskraft så att vi inte bara tar av varandra”, säger Mathias Eriksson.

Mathias Eriksson, vd för Rödsvart i Enköping och Uppsala läns Gasellvinnare 2021.
Mathias Eriksson, vd för Rödsvart i Enköping och Uppsala läns Gasellvinnare 2021.Foto:Pax Engström Nyström

Den följande gruppdiskussionen i Vasasalen på slottet visade att många av entreprenörerna runt borden upplevde liknande problem som Rödsvart. Tankar som delades handlade bland annat om att våga rekrytera rätt personer, men också om att behålla personalen i bolaget.

Vi måste våga lita på människor och låta dem flyga själva, var ett av många råd som gavs deltagarna emellan.

Att våga tänka nytt och större var ett annat diskussionsämne, och en som verkligen tvingades tänka nytt redan under sina första dagar i bolaget var morgonens andra gäst på scenen. Stefan Sjöstrand tillträdde som vd för Skistar SKIS B -6,71% Dagens utveckling i början av mars 2020, samtidigt som pandemin slog till.

”Vi hamnade ju i en enorm kris. För oss handlade det mycket om att våga tänka nytt. Vi jobbade mycket med att ompositionera oss”, säger Stefan Sjöstrand.

Trots uppsägningar, hårt medialt tryck och reseförbud jobbade Skistar under pandemitiden hårt med att se framåt, särskilt på områden som hållbarhet, digitalisering och destinationsutveckling.

Andreas Johnson, moderator, och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar.
Andreas Johnson, moderator, och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar.Foto:Pax Engström Nyström

Ett konkret resultat blev den stora satsningen på fjällturism året runt, något som har slagit väl ut.

”Att både vandra, cykla och åka skidor i fjällvärlden har blivit otroligt populärt de senaste åren.

Analytikernas prognoser för 2022 års omsättning ligger runt 4 miljarder kronor, och Stefan Sjöstrand berättar att stora investeringar pågår.

”Vi har en kraftig tillväxt. En orsak till det är att vi har många helt nya besökare på våra anläggningar. Den här vintersäsongen har vi haft hela 9 procent nya skidåkare som inte har varit i fjällvärlden tidigare. Det är helt unikt”.

”Vi ser en tydlig ökning i att semestra på hemmaplan och att göra det i fjällvärlden. Och det är en trend jag är övertygad om kommer att stanna.”

 


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?