Tillsynen av finansiella ekonomin får kritik

Tillsynen av den finansiella ekonomin, den så kallade makrotillsynen, skulle kunna bli bättre om regeringen tydligare redovisade sin syn på olika åtgärder för att exempelvis hantera problem på bostadsmarknaden, skriver Riksrevisionen som granskat politiken.

Regeringen bör också förtydliga Finansinspektionens (FI) uppdrag - den myndighet som fått i uppdrag att sköta makrotillsynen.

På det stora hela fungerar tillsynen väl, enligt Riksrevisionen, men:

"Regeringens instruktion till Finansinspektionen är delvis otydlig. Regeringen ger inte heller någon vägledning om hur den målkonflikt som kan finnas mellan att säkerställa ett stabilt finansiellt system och en väl fungerande kreditmarknad ska hanteras", skriver riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

Granskningen visar också att regeringen och FI inte gjort några förberedande analyser av för- och nackdelar av olika åtgärder för att hantera problem på låne- och bostadsmarknaden.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?