Hoppa till innehållet

Annons

Tillfälligt avbrott för Teslas ”Full Self-Driving” – ny version redan ute

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla tvingades på söndagen dra tillbaka den senaste betaversionen av sin semi-autonoma tjänst Full Self-Driving (FSD) – endast en dag efter att den släpptes till utvalda Tesla-ägare. Men en uppdaterad version rullades ut redan dagen efter.

Foto:Tesla

Parallellt med att Teslas börsvärde på måndagen överskred 1 biljon dollar brottas bolaget med mjukvaruproblem gällande deras senaste betaversion av FSD. Användare av det semiautonoma förarassistans-systemet har rapporterat in flera buggar, bland annat om felaktiga kollisionsvarningar, skriver Automotive News.

Bolagets grundare och vd Elon Musk skriver på Twitter att man rullade tillbaka till den tidigare versionen av mjukvaran, och tillägger:

”Observera att detta kan förväntas med betaprogramvara. Det är omöjligt att testa alla hårdvarukonfigurationer under alla förhållanden med intern kvalitetssäkring, därav offentlig beta”, skriver han.

I ett senare tweet från Musk meddelas att en ny version rullats ut till beta-testarna, men det framgår inte vad som har fixats. Enligt nyhetssajten CNBC ska de Tesla-ägare som godkänts att utvärdera FSD fått ett mejl på måndagen där de erbjudits att ladda ner den senaste versionen.

Senare kom en förklaring om vad som varit problemet:

National Highway Traffic Safety Administration, som är en amerikansk motsvarighet till Trafikverket, inledde i augusti en formell granskning av Teslas autopilotsystem med anledning av flera incidenter där Teslas förarassistans-system varit inblandat. En talesperson för myndigheten sa på måndagen att de kontaktat Tesla för att få mer information kring tillbakadragandet av FSD, och vilka förändringar som skett i den uppdaterade versionen.

Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera