Tiktok utreds – pekas ut som spionverktyg

Bannlyst av Indien och baktalad av USA. Flera länder inleder nu utredningar kring Tiktok efter att appen anklagats för censur och för att vara ett spionverktyg för den kinesiska staten. Samtidigt är dess främsta målgrupp tonårsflickor.

Hur blev egentligen en videoapp för barn en världsangelägenhet?

Tiktok har laddats ner över två miljarder gånger i 150 länder världen över.
Tiktok har laddats ner över två miljarder gånger i 150 länder världen över.Foto:Jessica Hill

Videoklipp på snubblande katter, skrattande bebisar och tonårsflickor som dansar synkroniserat till poplåtar. Tiktok kan tyckas oskyldigt vid första anblicken.

Men videoappen har laddats ner över två miljarder gånger i 150 länder världen över och dragit in enorma summor till det kinesiska moderbolaget Bytedance. Och i takt med att populariteten har vuxit har även misstron gjort det. Tiktok bannlystes i slutet av juni tillsammans med nästan 60 andra appar av Indien. Anledningen: De anklagas för att kunna fungera som ett spionverktyg åt den kinesiska regimen.

Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, drar paralleller till telekombolaget Huawei, som varit föremål för en liknande diskussion.

”Företagen hävdar att de inte lämnar över någon information alls. Men vi vet inte det, och vi kan aldrig vara helt säkra på att det är så”, säger han.

Det man däremot vet är att alla organisationer och medborgare i Kina är skyldiga enligt lag att delge staten information, om staten skulle be om det.

”Lagen visar tydligt kommunistpartiets intention. Skulle de vilja kräva in informationen så finns det inget som kan hindra dem”, säger Oscar Almén.

Redan tidigare har Tiktok mottagit en lång rad liknande anklagelser. De beskylls för att på ett olagligt sätt ha samlat in data om sina användare, för att ha brustit i att skydda användarnas integritet och för att ha censurerat innehållet i appen. Bland annat har tidningen The Guardian publicerat dokument som visar hur Tiktok instruerar sina moderatorer att censurera videos som nämner saker som taiwanesisk självständighet, Falun Gong och Himmelska fridens torg.

Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu valt att inrätta en arbetsgrupp för att få en bild av appens utbredning i EU och för att ”samordna potentiella åtgärder”. Även Danmarks och Nederländernas datatillsynsmyndigheter har tagit liknande beslut. USA:s president Donald Trump har meddelat att man ”ser över” ett förbud mot Tiktok.

Men varför skulle en stormakt som Kina vara intresserade av information från en app för barn? Enligt Oscar Almén är det ett sätt att kunna påverka omvärlden. Redan nu är det tydligt att den kinesiska staten samlar in data på samma sätt om sina egna medborgare, säger han.

”Man samlar in hur mycket data som helst om hur människor rör sig och agerar, för att sedan kunna rikta information och propaganda och på så sätt styra befolkningen. På samma sätt kan man göra det på en befolkning utanför Kina.”

TT: Hur orolig ska man vara över att ett kinesiskt företag samlar in data från svenska användare?
”Man behöver vara medveten om att man egentligen inte vet vart informationen går. Det är inte omöjligt att den kinesiska staten kan nå informationen, så man ska vara medveten om vad man lägger ut”, säger Oscar Almén och tillägger:

”Det gäller appar över huvud taget men det är extra viktigt när det gäller Kina, just eftersom regeringen inte begränsas av lagar på samma sätt som demokratiska länder.”

Tiktok förnekar alla anklagelser. Företaget hävdar att all data lagras i USA och Singapore, och därför inte omfattas av kinesisk lag. I ett mejl skriver Tiktok att de aldrig har delat användardata med den kinesiska regimen, och att de ”aldrig heller skulle göra det om de frågade”. Bland annat har de valt att lämna Hongkong sedan den kontroversiella kinesiska säkerhetslaget trätt i kraft där.

”Tiktok leds av en amerikansk vd, med hundratals anställda och ansvariga för säkerhet, trygghet, produkt och allmän policy i USA. Vår högsta prioritet är att främja en säkert och trygg upplevelse av appen för våra användare”, skriver en talesperson för Tiktok till TT.

Oscar Almén tror att fler länder kan komma att följa Indiens exempel och stoppa appen.

”Om den här utvecklingen fortsätter, att fler länder får en mer ansträngd relation till Kina, så kommer vi nog se mer av den här typen av åtgärder”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?