Annons

Tiktok utmanar Trumps order i rätten – stämning väntar

Företrädare för videoappen Tiktoks ägare ska under måndagen lämna in en stämningsansökan över den presidentorder Donald Trump skrivit under och som i praktiken skulle förbjuda den populära appen i USA inom tre månader.

Det uppger Tiktoks kinesiska ägare Bytedance.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto:Kevin Dietsch/Jens Kalaene

Efter att uppgifter om en stämningsansökan florerat under helgen meddelade Tiktoks kinesiska ägare Bytedance att man under måndagen kommer att lämna in stämningen.

I ett uttalande sade företrädare för Tiktok på lördagskvällen att företaget har försökt få till samtal med den amerikanska regeringen i nära ett års tid, men att de har mötts av en part som inte velat ta till sig fakta.

”För att försäkra oss om att lagen följs och att vårt företag och våra användare behandlas rättvist ser vi ingen annan utväg än att utmana presidentordern genom det rättsliga systemet”, heter det i ett uttalande.

Vita huset har inte svarat på utspelet.

Stämningen är inte oväntad, juridiska experter har sedan Trumps order annonserades varnat för att den kan bryta mot yttrandefriheten och den amerikanska konstitutionen.

I sin exekutiva order den 14 augusti slog Trump fast att Bytedance måste sälja Tiktok inom tre månader, och att köpet 2017 av Musical.ly var olagligt.

Donald Trumps beslut var en uppföljning av en annan order veckan innan, då kontentan var att mycket av Tiktoks affärer skulle stoppas redan inom en och en halv månad, med hänvisning till att den populära videoappen påstods utgöra ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Ordern beskrivs i amerikanska medier som en uppföljning för att ytterligare sätta press på Tiktoks kinesiska ägare.

It-bjässen Microsoft har gått ut med att man förhandlar med Bytedance om att köpa Tiktoks verksamhet i USA. Men en sådan affär beskrivs som mycket komplicerad. Även mjukvaruföretaget Oracle uppges vara intresserat av att köpa Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens populäraste appar, med hundratals miljoner användare. Men Trump menar att företagets kopplingar till den kinesiska diktaturen gör det till ett säkerhetshot.

Både Peking-regimen och Tiktok avvisar alla sådana misstankar, och statliga kinesiska medier beskriver USA:s planer som ren stöld.


Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Tydlig coronaeffekt för fritidshus och fjällboende

Svenska naturupplevelser står högre i kurs än någonsin efter coronavåren. Hos Fastighetsbyrån märks tydliga effekter av att fler intresserar sig för att investera i ett sommarhus eller fjällboende. 

Hitta ett boende i fjällen här

Den märkliga sommaren 2020 har satt sina spår inom många olika delar av samhället. Detta har inte minst gällt vår syn på turism. Reserestriktionerna lättade på sina håll, men fortsatt präglades sommarsemestern av stor osäkerhet. 

Många svenskar började istället se sig om efter ett fritidshus av något slag. Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån, bekräftar den starka trenden efter siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

– Vi har sett priserna på fritidshus gå upp med 9 procent under den senaste 12-månadersperioden. Om vi jämför med villapriserna har de ökat med 8 procent och bostadsrätter med 4 procent. Det är tydligt att corona har gjort att intresset för fritidshus är rekordstort. 

Men det är inte bara priserna som har stigit på grund av den nya marknadssituationen. Även antalet försäljningar av fritidshus har ökat kraftigt – med 13 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period i fjol. 

Högtryck i fjällvärlden

När det gäller fjällboende tror Johan Vesterberg på en liknande coronaeffekt under hösten och vintern. 

– Intresset för de svenska fjällen har ökat konstant under de senaste åren, men får ett extra uppsving nu. Det är ett bra läge för den som vill sälja. För köpare gäller det att vara ute i god tid. 

På Fastighetsbyrån Malung-Sälen är det mycket att göra, och för fastighetsmäklare Anna Sjögren Andersson ringer telefonerna konstant. De är många som vill titta på objekt kring Sälens skidområde, som Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen och Högfjället.

– Det är väldigt många förfrågningar nu. Man kan säga att vår högsäsong har inletts tidigare än vanligt på grund av corona. Ett tips för köpare är att fundera noga över vad man ska använda boendet till. Vill du ha liftnära, åka scooter, hyra ut? Vilka sommaraktiviteter är mest lockande? Det finns en stor variation. 

Smidigt med digital första kontakt

Det stora intresset för fjällboende bekräftas av Kristoffer Henriksson på Fastighetsbyrån i Åre. Liksom många andra fjälldestinationer är Åre i dag populärt året runt, med ett brett utbud av sommaraktiviteter. 

– Vi ser definitivt en ökning av semestrande i Sverige framöver. Både fritidshus, fjällstugor och lägenheter går bra just nu, säger han. 

Corona-pandemin har också medfört att den digitala utvecklingen påskyndats, något som bland annat har förbättrat möjligheterna att titta på bostäder digitalt. Fastighetsbyrån erbjuder digitala live-visningar där mäklaren går runt och visar bostaden, medan tittarna kan ställa frågor genom en chattfunktion. 

Digitala visningar kan vara bra för att göra en första utvärdering, framförallt när bostaden ligger på en annan ort. Men Kristoffer Henriksson poängterar att det digitala är en komplettering.  

– Det är viktigt att också ta sig hit för att verkligen sondera terrängen tillsammans med sin lokala mäklare. Det är ofta först på plats som man vet vad man verkligen vill ha. Men det gäller att skynda sig, för ibland säljs objekten riktigt snabbt.  

Allt du behöver veta inför bostadsköpet.  

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?