1515

Tiktok utmanar Trumps order i rätten – stämning väntar

Företrädare för videoappen Tiktoks ägare ska under måndagen lämna in en stämningsansökan över den presidentorder Donald Trump skrivit under och som i praktiken skulle förbjuda den populära appen i USA inom tre månader.

Det uppger Tiktoks kinesiska ägare Bytedance.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto:Kevin Dietsch/Jens Kalaene

Efter att uppgifter om en stämningsansökan florerat under helgen meddelade Tiktoks kinesiska ägare Bytedance att man under måndagen kommer att lämna in stämningen.

I ett uttalande sade företrädare för Tiktok på lördagskvällen att företaget har försökt få till samtal med den amerikanska regeringen i nära ett års tid, men att de har mötts av en part som inte velat ta till sig fakta.

”För att försäkra oss om att lagen följs och att vårt företag och våra användare behandlas rättvist ser vi ingen annan utväg än att utmana presidentordern genom det rättsliga systemet”, heter det i ett uttalande.

Vita huset har inte svarat på utspelet.

Stämningen är inte oväntad, juridiska experter har sedan Trumps order annonserades varnat för att den kan bryta mot yttrandefriheten och den amerikanska konstitutionen.

I sin exekutiva order den 14 augusti slog Trump fast att Bytedance måste sälja Tiktok inom tre månader, och att köpet 2017 av Musical.ly var olagligt.

Donald Trumps beslut var en uppföljning av en annan order veckan innan, då kontentan var att mycket av Tiktoks affärer skulle stoppas redan inom en och en halv månad, med hänvisning till att den populära videoappen påstods utgöra ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Ordern beskrivs i amerikanska medier som en uppföljning för att ytterligare sätta press på Tiktoks kinesiska ägare.

It-bjässen Microsoft har gått ut med att man förhandlar med Bytedance om att köpa Tiktoks verksamhet i USA. Men en sådan affär beskrivs som mycket komplicerad. Även mjukvaruföretaget Oracle uppges vara intresserat av att köpa Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens populäraste appar, med hundratals miljoner användare. Men Trump menar att företagets kopplingar till den kinesiska diktaturen gör det till ett säkerhetshot.

Både Peking-regimen och Tiktok avvisar alla sådana misstankar, och statliga kinesiska medier beskriver USA:s planer som ren stöld.


Innehåll från Software AGAnnons

Digitalisering är en nyckelfaktor för lyckad grön omställning

Hållbarhetsfrågan angår oss alla, och i bransch efter bransch ställs allt högre krav – från såväl konsumenter som investerare. Det globala mjukvaruföretaget Software AG ser hur digitaliseringen kommer spela en stor roll i samhällets gröna omställning. – Genom att samla och analysera data kan vi hjälpa företag att skapa hållbara lösningar gentemot sina kunder, säger Mikael Ollevik, Vice President Nordics, Software AG.

Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen har lyft upp miljöfrågan på agendan och fått en hel värld att påbörja en omfattande transformation. 

– Alla pratar om hållbarhet, det är en självklarhet idag. Kunder och konsumenter sätter press, investerare sätter press och för den yngre generationen är gröna värden essentiellt när man väljer arbetsgivare. Företag tar hjälp av organisationer för att bli mer hållbara, det är inte bara ett måste för klimatets skull, men också ur affärssynpunkt för att fortsätta vara konkurrenskraftig idag, säger Josephe Blondaut, Product marketing and Sustainability expert, Software AG.

Erbjuder ett livscykelperspektiv

Software AG är med sina 50 år i branschen pionjärer inom data, och hjälper dagligen tusentals företag på den digitala resan. Hållbarhet och digitalisering går hand i hand säger Josephe, och menar att organisationer behöver förstå vikten av att inkorporera sin hållbarhetsstrategi i digitaliseringen.

– På Software AB erbjuder vi våra kunder ett livscykelperspektiv. Vi stödjer dem med vår plattform och hjälper dem att först sätta upp mål och strategier, sedan att implementera hållbara åtgärder. Till sist samlar vi in data och analyserar den, säger hon. 

– Hållbarhet handlar också om transparens, om att förstå företagets miljö och värderingar. Digitaliseringen underlättar för verksamheter att vara transparenta och gör det möjligt att få en överblick av hållbarhetsstrategin, inflikar Olli Lindroos, Business Lead Sustainability på Solita, en nära samarbetspartner till Software AG.

Programvaruindustrin en stor möjliggörare

Den gröna omställningen har bara börjat och digitaliseringen pågår för fullt. Software AG vet hur de bäst drar sitt strå till stacken. 

– Många företag behöver förbättra sin datahantering, struktur och strategi. Här är programvaruindustrin är en stor möjliggörare, säger Josephe.

Genom att få access till data kan företag snabba på och förbättra möjligheterna för hållbarhet. Software AG har tillsammans med partners gjort det möjligt att snabbt utveckla och skapa tjänster, som bland annat har hjälpt kunder som London Buses. Där bidrar Software AG:s teknologi till företagets hållbarhetsmål genom att minska CO2 och föroreningar med hjälp av analys av data om buss, förare och rutterna.

– I framtiden kommer vi vara mer hållbara än någonsin. Just nu är det mycket arbete med att optimera bättre system och ”städa upp” men så småningom kommer hållbarhetsarbetet bli ännu mer fokuserat och ribban läggas ännu högre, avslutar Mikael.

Software AG

For modern enterprises, software is the ultimate value driver. That’s why we set out to become the software pioneers of a truly connected world. It is our mission to empower you to become a truly connected enterprise. Using our industry-leading suite of products across integration & API management, IoT & analytics, and business transformation, we create a fluid flow of data between people, departments, systems, and devices.

We’re not new to this. Since 1969 we’ve been dedicated to integrating and connecting everything to help more than 10,000 businesses instantly see, decide, act — and thrive. 

Visit www.softwareag.com for more info.

Mer från Software AG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Software AG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?