Mobiltjänsten Tiktok meddelar att möjligheten att publicera rörligt innehåll stoppas på den ryska marknaden. Orsaken är den hårda censurlag Ryssland sedan invasionen av Ukraina.
TT
Text
Foto:Gorm Kallestad
”Vi har inget annat val än att upphöra med lajvsändning och nytt innehåll i vår videotjänst medan vi granskar säkerhetskonsekvenserna av denna lag”, skriver företaget i ett uttalande.
Tiktok uppger att företagets tjänst kan vara en motkraft mot den ”enorma tragedi och isolering” ett krig för med sig för människor, men säger att den högsta prioriteten nu måste vara säkerheten för användare och anställda.
I fredags skrev Putin under en ny lag som gör spridning av information som Ryssland anser vara falsk till ett brott med upp till 15 års fängelse som straff.
Appens meddelandetjänst kommer inte att påverkas, enligt Tiktok, som skriver att utvecklingen i Ryssland kommer att fortsätta utvärderas löpande.
Tiktok som ägs av kinesiska Bytedance har vuxit kraftigt och sociala medier-plattformen har över en miljard aktiva användare.
TT
Pensionsmyndigheten lägger locket på om miljardkravet på Swedbank
Pensionsmyndigheten vill inte förklara sitt krav mot Swedbank på 4 miljarder kronor – varken hur beloppet beräknats eller vilken grund myndigheten anser sig ha för det.
Pensionsmyndigheten hälsar dock att man ”ser fram emot fortsatt dialog med banken”.
Martin Rex
Text
Foto:CHRISTINE OLSSON / TT
På fredagskvällen meddelade Swedbank att man mottagit en skrivelse från Pensionsmyndigheten som innehåll ett krav på 4 miljarder kronor kopplat till bankens roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield 2012–2015.
Fondbolaget Optimus var en sorts föregångare till pensionsbedrägeriet i Falcon Funds som började nystas upp 2016, med delvis samma nyckelpersoner – däribland Max Serwin som dömts till fängelsestraff för sin inblandning i såväl Optimus som Falcon Funds.
Vad gäller Optimus dömdes totalt fyra personer för att under 2012-2013 använda fonden Optimus High Yields pengar till att köpa värdepapper kopplade till amerikanska bostadskrediter, så kallade MBS:er.
MBS:erna köptes dock till våldsamma överpris från en av Optimus ägare, och när de senare såldes gjorde pensionsspararna en förlust på cirka 300 miljoner kronor. Mellanhand i affärerna var Max Serwin.
Det är sedan tidigare känt att Swedbank agerade förvaringsinstitut åt Optimus High Yield, vilket bland annat innebar att Swedbank skulle identifiera, hantera och övervaka eventuella intressekonflikter i fondens affärer. Trots det kunde fonden alltså köpa värdepapper av fondbolagets ägare till ett kraftigt överpris.
Swedbank har tidigare uppgett för Di att man som förvaringsinstitut åt Optimus High Yield gjorde mer kontroller än vad deras ansvar krävde.
Varför Pensionsmyndigheten nu kräver 4 miljarder kronor av Swedbank är oklart. Bankens pressmeddelande innehåller ingen närmare beskrivning av kravet, och Pensionsmyndigheten är inte intresserad av att förklara vilken grund man anser sig ha för kravet och hur beloppet 4 miljarder kronor har räknats fram.
”Vårt krav är ställt till Swedbank utifrån bankens roll som förvaringsinstitut åt Optimus High Yield. Vi ser fram emot fortsatt dialog med banken”, uppger myndighetens pressekreterare Johan Andersson som svar på Di:s frågor.
Swedbank uppger i sitt pressmeddelande att kravet inte föregåtts av någon skriftväxling eller information till banken från Pensionsmyndigheten. Inte heller detta påstående vill Pensionsmyndigheten kommentera.
4 miljarder kronor motsvarar cirka 2,7 procent av Swedbanks börsvärde, vilket ger en fingervisning om en eventuell kursnedgång på måndag. Swedbank har dock valt att inte göra någon reservering med anledning av kravet, vilket kan ses som en indikation på hur banken bedömer sannolikheten för att behöva betala.