Annons

Putt i rätt riktning för Woods ekonomi

Revanschlusten lyste i Tiger Woods ansikte när han natten till måndagen kammade hem den sista deltävlingen i PGA-tourens slutspel FedEx Cup - hans första vinst sedan 2013. 

Foto:Lynne Sladky

Efter fem år utan seger finns det inget tvivel om att golfspelaren Tiger Woods, 42 år, återigen har tagit sig in i golfens finrum. Natten till måndagen tog han hem segern i Tour Championship i Atlanta, den sista deltävlingen i PGA-tourens slutspel FedEx Cup. En seger som gav honom 1,6 miljoner dollar, motsvarade drygt 14 miljoner kronor.

Woods, som har haft ett antal tunga år med bland annat två knäoperationer och fyra ryggoperationer, varav den senaste genomfördes under våren 2017, hade svårt att hålla tillbaka tårarna när han under natten stod som segrare tävlingen.

“Jag ser definitivt detta som en av mina bättre prestationer. Om man bara tittar på var jag har varit, vad jag har behövt gå igenom och kämpa för, och all hjälp jag har behövt få för att jag skulle komma hit. Min kropp var ett vrak”, sa han till NBC efter vinsten. 

Woods golfkolleger har efter segern inte varit sena med att hylla hans prestationer. Bland annat uttalade sig den 18-faldige majorvinnaren Jack Nicklaus i en intervju med Golf Channel och berömde kollegans prestationer. 

"Det var väldigt speciellt. Jag såg lite av de slag som Tiger slog och swingen han gjorde såg väldigt bra ut. Det var egentligen ingen som utmanade honom och han spelade som den gamle Tiger. Jag är väldigt glad för hans skull.

Trots vinsten i finalen räckte det inte hela vägen för att slå världsettan Justin Rose i slutställningen av årets PGA-tour. Där slutade Woods på en andraplats och fick för den 3 miljoner dollar, motsvarande drygt 26 miljoner kronor, i stället för Justin Roses prischeck på 88 miljoner kronor. Men motsvarande totalt 40 miljoner tjänade Tiger Woods alltså på fyra dagars golfspel.

Med gårdagens framgång väntas Woods klättra upp till plats 13 i världsrankingen, vilket innebär att han har hoppat 1.186 platser sedan förra året, då han rankades på 1.199:e plats.

Enligt Forbes har Tiger Woods tjänat 1,5 miljarder dollar, motsvarande 13,2 miljarder kronor, sedan har blev proffs 1996. Av detta är mindre än 10 procent prispengar och resterande del framför allt sponsorpengar. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?