Annons

Tieto Evrys vd om nya strategin: ”Sverige fortsatt viktigt”

Tieto Evrys nya strategi gav kurslyft, och vd Kimmo Alkio ser sin fjärde omorganisation sedan han blev vd för tio år sedan som rätt recept för att skapa tillväxt.

”Den är mer marknadsorienterad”, säger han om den nya strategin.

Tieto Evrys vd Kimmo Alkio
Tieto Evrys vd Kimmo Alkio

Tieto Evry aviserade en ny strategi på onsdagsmorgonen, med fokus på molntjänster och mjukvara, medan man anser sig behöva partners på infrastruktursidan. Bolaget delas in i sex affärssegment, och matrisen med tre affärsområden och tre länder försvinner.

Beslutet fick bra betyg av marknaden som handlade upp aktien.

Kimmo Alkio är vd sedan 2011 och har tre tidigare omorganisationer i bagaget sedan dess. Nu är han inställd på att den organiska tillväxten och lönsamheten som sedan fusionen mellan Tieto och Evry 2019 har haltat ska infinna sig.

”Det här är en tillväxt- och expansionsorienterad strategi, med mer fokus på den växande cloudmarknaden och mjukvaruverksamhet, och ska ses som det andra steget i fusionen mellan Tieto och Evry”, sammanfattar han strategin för Di.

Tieto Evrys nya Sverigekontor i Solna utanför Stockholm, dit verksamheten ska flytta från sin nuvarande bas i Värtahamnen (Tieto) och i Solna Business Park (Evry). Inflyttning planeras till första kvartalet 2022.
Tieto Evrys nya Sverigekontor i Solna utanför Stockholm, dit verksamheten ska flytta från sin nuvarande bas i Värtahamnen (Tieto) och i Solna Business Park (Evry). Inflyttning planeras till första kvartalet 2022.Foto:Martin Lindgren

Hur ska den få fart på tillväxten, som i dag saknas i några av era enheter?
”Den är mer marknadsorienterad, koncentrerad på möjligheterna inom molnverksamhet, och den expanderar mjukvaruverksamheten.”

Sverige är Tieto Evrys omsättningsmässigt största marknad. I den nya ledningsgruppen försvinner de renodlade landscheferna, men en av de sex segmentscheferna är svensk, Johan Torstensson. Han kommer parallellt med ansvaret för Cloud Platform Services vara Sverigechef.

Riskerar ni inte att de svenska anställda känner sig marginaliserade om det inte finns en renodlad Sverigechef, och med bara en svensk i koncernledningen?
”Nej, Sverige kommer fortsatt att vara väldigt viktigt för oss, det har hela tiden varit lika viktigt som Finland och Norge – vi är ett sant nordiskt företag. Sverigechefen kommer fortsatt vara kontaktpunkten för alla intressenter, och navet för alla dialoger som har med Sverige att göra.”

Kimmo Alkio bedyrar vikten av öppenhet och intolerans visavi hierarkiskt beteende i bolaget, apropå rapportering i Computer Sweden nyligen om missnöje bland de svenska anställda sedan fusionen mellan Tieto och Evry, och nämner en god nöjdhetsprocent och positiv trend inom medarbetarundersökningar i den svenska verksamheten.

I samband med fusionen anställdes en svensk kvinna, Karin Schreil, som landschef i Sverige, men hon lämnade efter kort tid för att bli vd på Ework. Kimmo Alkio säger att jämställdhet är mycket viktigt för honom personligen.

Varför leds i så fall bara ett av de sex nya segmenten av en kvinna?
”Det handlar om hur många kvalificerade kandidater det fanns”, säger han och nämner att det bland nyanställda råder högre jämställdhet.

Uppgifter till Di inifrån bolaget gör gällande att den nya organisationen bara handlar om ordlekar och att säkra ledningens jobb.

”Av diplomatiska skäl avstår jag från att kommentera sådant, och det låter mycket ovanligt med den sortens synpunkter. Jag uppmanar anställda att framföra sådana kommentarer till sina chefer eller ledningen, vi vill ha konstruktiv dialog för att förstå eventuella otydligheter för att på bästa sätt besvara och åtgärda dem”, säger han om det.

Vad kommer att vara den nya tillväxtbasen – det ser ut som att ni kommer att behålla allt som finns i dag, inklusive svagt växande verksamheter, i den nya strukturen?
”Det handlar om riktade investeringar, och även om att ha en förvärvskapacitet.”

Ni säger att ni behöver partners inom moln och infrastruktur. Är era verksamheter inom det inte tillräckligt starka självständiga?

”Jo, men det handlar också om att säkra skalbarheten. Vi är öppna för både partnerskap inom teknologi och samriskbolag (joint ventures) framöver.”

Handelsbanken lovordade den nya strategin i en kommentar, eftersom den synliggör mjukvaruverksamheten. Denna kommer att finnas i två av de nya sex segmenten, och ledas av Ari Järvelä, i dag operativ chef.

”Han har lett mjukvaruverksamheter tidigare, och har erfarenhet av att leda även internationell expansion”, säger Kimmo Alkio om den framtida segmentschefens kvalifikationer.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera