Annons

Tidningsutgivarna vädjar: Vi behöver stöd

Många svenska dagstidningars existens är hotade av den pågående coronakrisen.

Nu vädjar branschorganisationen TU om akut stöd för att skydda tidningsföretagens grundlagsskyddade uppdrag att producera kvalitetsjournalistik.

Foto:Joey Abrait

Krisen i spåren av coronautbrottet slår stenhårt mot den svenska dagspressen och många tidningsföretag runt om i Sverige kämpar just nu för sin fortsatta existens, enligt branschorganisationen TU.

På fredagen vände sig därför TU till regeringen i en vädjan om stöd och snabba krisåtgärder mot branschen som i dag omsätter cirka 15 miljarder kronor och sysselsätter cirka 12.000 personer, varav cirka 4.500 journalister.

”Vi har stor respekt för att det är många branscher som nu söker stöd från det allmänna. Våra tidningar rapporterar hela tiden om permitteringar och uppsägningar. Det blir svåra avväganden för riksdag och regering, men vi vill påminna om att miljoner svenskar får sina nyheter från dagstidningar”, säger Victoria Svanberg, ordförande i TU, styrelseledamot och delägare NWT-gruppen i ett pressmeddelande och tillägger:

”Om dagspressen förlorar kanske tre miljarder kronor i annonsintäkter får det förödande konsekvenser för en redan ekonomiskt pressad bransch. Dagstidningarnas cirka 4.000 journalister gör ett viktigt jobb, inte minst nu när hela samhället utsätts för påfrestningar på grund av coronakrisen.”

Anders Eriksson, vice ordförande i TU och vd Bonnier News, där bland annat Dagens industri, Expressen och Dagens Nyheter ingår:

”Tidningar och medier har givetvis ett speciellt uppdrag i tider som dessa. För att kunna säkra utgivningen av vår journalistik och fortsätta rapporter, fördjupa, analyser och opinionsbilda är vi som bransch i stort behov av de riktade åtgärder vi nu samlat oss kring”, säger han och tillägger:

 ”Medieföretagen står nu inför att tappa 50 procent av sina annonsintäkter, en del av dessa tyvärr av strukturell natur vilket innebär att de inte kommer tillbaka. Vi är beroende av branscher som nu har det svårt som till exempel resor, besöksnäring, kulturevenemang och även av de stora bilannonsörer som nu får se sin produktion stoppas runtom i världen.”

De konkreta krisåtgärder TU vill se är i fredagens skrivelse till regeringen:

Tidsbegränsat lönestöd eller ett tidsbegränsat avskaffande av arbetsgivaravgifter. För staten skulle åtgärderna kosta omkring 100 Mkr/ månad, enligt TU:s beräkningar.

Skattebefrielse från moms. Åtgärden innebär en kostnad för staten på 40 Mkr per månad, enligt TU

Omreglering av mediestödet, vilket bland annat skulle innebära att det årliga driftstödet betalas ut snarast. Dessutom vill TU se en tredubbling av distributionsstödet och en fördubbling i anslaget till lokal journalistik. Åtgärderna kring de olika driftsstöden innebär en kostnad för staten på 12 Mkr per månad, enligt TU.

Skjut upp eller avskaffa den planerade Returpappersförordningen då förordningen beräknas kosta tidningsföretagen 465 Mkr per år.

TU hemställer om att dagspressen nyhetsverksamhet definieras som en samhällsviktig verksamhet och att staten därmed prioriterar kommunikation via svensk dagspress och i mindre omfattning stöttar amerikanska nätjättar via kommunikation på deras plattformar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?