Tidigare Teliachefer frias från mutbrott i tingsrätten

Ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare Teliachefer frias från anklagelserna om mutbrott, meddelar Stockholms tingsrätt.

”Han är jättelättad förstås”, säger Cristina Bergner, som företrätt Lars Nyberg.

De tre åtalade före detta Teliacheferna har på samtliga punkter frikänts”, säger rådmannen Tomas Zander, som har varit huvuddomare i målet vid sidan av meddomaren Anna Liljenberg Gullesjö och fyra nämndemän.

”Eftersom brott inte har kunnat styrkas har även förverkandeyrkandet mot Telia Company TELIA +1,35% Dagens utveckling AB ogillats”, tillägger han.

E-post, mötesdokument och avtal har utgjort underlag, vid sidan av förhör med de anklagade.

”Påståendet att Gulinara Karimova haft en framstående ställning inom telekom har inte konkretiserats”, säger Tomas Zander.

Han menar att det funnits ”luckor i utredningen” från åklagarens sida.

”Rätten är enig i den här bedömningen”, säger han.

Enligt Zander har det inte bevisats att Karimova agerat i sin tjänsteutövning inom telekomsektorn, vilket åklagaren har påstått i sitt åtal. Det är enligt Zander lika rimligt att hävda att diktatorsdottern agerat som affärskvinna genom Takilant.

”Något tjänstesamband har därmed inte visats”, säger Zander.

Åklagaren Gunnar Stetler hade yrkat på hårdast påföljd för dåvarande affärsområdeschefen Tero Kivisaari: 7 år och 9 månader. Något mindre och ospecificerat för Nyberg och den tidigare jurist på Telia som båda också anklagas för grovt mutbrott, eller bestickning som det kallas i den tidigare lagen.

Alla tre har förnekat anklagelserna.

”Han är jättelättad förstås”, säger Cristina Bergner, som företrätt Lars Nyberg i processen.

Hon vill i övrigt inte kommentera domslutet förrän hon har hunnit ta del av detaljerna.

Leif Gustafson, som företräder en medåtalad som också friats, säger att hans klient också känner sig lättad. Han hoppas att inte åklagaren överklagar domen.

”Jag hoppas att åklagaren nöjer sig med den här domen”, säger han och jämför processen med tortyr för klienten.

TT: Borde domstolen ha stoppat åtalet?
”Nej, det ska väldigt mycket till för att domstolen ska avvisa ett åtal. Det måste prövas i sin helhet.”

Karimova fälldes 2015 i sitt hemland för bland annat härvan med telekombolag som Telia. Hon uppges sitta i något slags fängelse eller husarrest sedan dess.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MediCheckAnnons

Fästingar: Så slipper du att bli sjuk

Fästingar som sprider TBE-smitta kan ge livslånga problem. Vaccinering skyddar mot sjukdom – med det gäller att ta vaccinera i tid.

– Vill man ha ett fullgott skydd till sommaren är det läge att göra det nu, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare hos MediCheck.

Här hittar du allt du behöver veta om TBE-vaccinering

Upp till en tredjedel av alla som smittas med viruset TBE, som sprids av fästingar, drabbas av hjärnhinneinflammation. Vanliga symptom är hög feber och svår huvudvärk, ibland kan man bli förvirrad och i enstaka fall kramper och förlamningar. Många får besvär, ibland bestående, med trötthet och försämrat minne.

– Sjukdomen är lurig, en del blir bara lindrigt sjuka medan andra blir väldigt sjuka där den fysiska och kognitiva förmågan drabbas allvarligt. Samtidigt hjälper inte antibiotika mot sjukdomen, men vaccin skyddar, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Vaccinering, och det gäller egentligen alla typer av vaccin, fungerar på samma sätt som en försäkring. Det kanske inte är sannolikt att drabbas, men om man blir biten av en fästing som bär på viruset har man ett skydd mot sjukdomen.

”Enkelt att hitta en tid snabbt”

För den som inte är vaccinerad mot TBE gäller det att ta tre sprutor inom ett år för att skapa ett grundskydd. Detta behöver sedan fyllas på regelbundet. För att få ett skydd på 75 procent gäller två sprutor med en månads mellanrum. Ilvall rekommenderar särskilt TBE-vaccin för den som rör sig mycket i skog och mark, i skärgården eller har husdjur.

– Antalet fästingar som bär på TBE i Sverige har ökat de senaste åren, vilket också ökat risken att bli sjuk. Det är också vanligt att husdjuren får fästingar och drar med sig dem hem, säger han.

Tack vare MediChecks samarbete med Kronans Apotek kan man enkelt boka TBE-vaccinering:

– Man klickar in sig på vår sajt och letar upp närmaste apotek på sin ort, det brukar vara enkelt att hitta en tid snabbt.

”Bidrar till folkhälsan”

TBE-vaccinet är ett av vaccinen som MediCheck erbjuder tillsammans med Kronans Apotek. Förutom vanliga resevaccin, som hepatit och difteri, går det även att vaccinera sig mot stelkramp, säsongsinfluensa och bältros. Just bältros, som orsakas av samma virus som vattkoppor, drabbar ofta personer över 50 år och orsakar smärtsamma blåsor på kroppen.

– Det är ett vaccin som jag verkligen rekommenderar, ett jättebra exempel på vaccin som ger ett bra skydd och minskar onödigt lidande.

Numera går det även att vaccinera sig mot vattkoppor, en smittsam sjukdom som oftast drabbar barn.

– Generellt kan man säga att vaccin är bra för alla, det bidrar till folkhälsan och minskar risken för spridningen av sjukdomar. Även samhällsekonomiskt har det fördelar då man belastar vården mindre och samtidigt minimerar frånvaro från skola och arbete. 

MediCheck har mottagningar på 27 apotek runt om i landet 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?