Annons

Tidigare Teliachefer frias från mutbrott i tingsrätten

Ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare Teliachefer frias från anklagelserna om mutbrott, meddelar Stockholms tingsrätt.

”Han är jättelättad förstås”, säger Cristina Bergner, som företrätt Lars Nyberg.

De tre åtalade före detta Teliacheferna har på samtliga punkter frikänts”, säger rådmannen Tomas Zander, som har varit huvuddomare i målet vid sidan av meddomaren Anna Liljenberg Gullesjö och fyra nämndemän.

”Eftersom brott inte har kunnat styrkas har även förverkandeyrkandet mot Telia Company TELIA -0,04% Dagens utveckling AB ogillats”, tillägger han.

E-post, mötesdokument och avtal har utgjort underlag, vid sidan av förhör med de anklagade.

”Påståendet att Gulinara Karimova haft en framstående ställning inom telekom har inte konkretiserats”, säger Tomas Zander.

Han menar att det funnits ”luckor i utredningen” från åklagarens sida.

”Rätten är enig i den här bedömningen”, säger han.

Enligt Zander har det inte bevisats att Karimova agerat i sin tjänsteutövning inom telekomsektorn, vilket åklagaren har påstått i sitt åtal. Det är enligt Zander lika rimligt att hävda att diktatorsdottern agerat som affärskvinna genom Takilant.

”Något tjänstesamband har därmed inte visats”, säger Zander.

Åklagaren Gunnar Stetler hade yrkat på hårdast påföljd för dåvarande affärsområdeschefen Tero Kivisaari: 7 år och 9 månader. Något mindre och ospecificerat för Nyberg och den tidigare jurist på Telia som båda också anklagas för grovt mutbrott, eller bestickning som det kallas i den tidigare lagen.

Alla tre har förnekat anklagelserna.

”Han är jättelättad förstås”, säger Cristina Bergner, som företrätt Lars Nyberg i processen.

Hon vill i övrigt inte kommentera domslutet förrän hon har hunnit ta del av detaljerna.

Leif Gustafson, som företräder en medåtalad som också friats, säger att hans klient också känner sig lättad. Han hoppas att inte åklagaren överklagar domen.

”Jag hoppas att åklagaren nöjer sig med den här domen”, säger han och jämför processen med tortyr för klienten.

TT: Borde domstolen ha stoppat åtalet?
”Nej, det ska väldigt mycket till för att domstolen ska avvisa ett åtal. Det måste prövas i sin helhet.”

Karimova fälldes 2015 i sitt hemland för bland annat härvan med telekombolag som Telia. Hon uppges sitta i något slags fängelse eller husarrest sedan dess.

Innehåll från Green AI CloudAnnons

Världens grönaste molntjänst finns i Sverige

Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud.
Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud.

En svenskutvecklad lösning erbjuder en extremt energieffektiv och CO2-negativ molntjänst som är upp till 150 gånger snabbare än andra tjänster på marknaden. Företag som väljer Green AI Cloud minskar drastiskt sitt ekologiska fotavtryck och får samtidigt en av marknadens mest kostnadseffektiva AI-molntjänster. 

– Till skillnad från de allra flesta branscher ökar it-branschen snabbt sin CO2-andel. Bland annat ökar effektuttaget i världens datacenter mycket snabbt, och i takt med att AI-utvecklingen kräver allt mer processorkapacitet finns det stor risk att den utvecklingen fortsätter öka, säger Jacob Boström, grundare och VD, Green AI Cloud. 

Idag orsakar världens datacenter redan större koldioxidutsläpp än flyget, enligt Energimyndigheten.  Green AI Cloud bygger på en ny metod för att ta vara på spillvärmen från datacenter, en metod vars effektivitet senare har bekräftats av forskningsinstitutet RISE.

Egen ”take” på befintlig teknik

– Vår metod bygger på att ta vara på spillvärmen från vattnet i serverhallens vattenkylanläggning. Det är betydligt mer miljöeffektivt än att återvinna spillvärmen från luften, som sedan värmer upp vatten som körs in i fjärrvärmenätet. Den värme som genereras via våra serverhallar skickas till en pelletstork i Falun, säger Jacob Boström och fortsätter:

– Pellets torkas som regel med hjälp av olja och gas och inte som nu med fjärrvärme. I nästa steg kommer pelletsen värma upp bostäder och kontor utan att bidra till växthuseffekten. Varje organisation som väljer Green AI Cloud minskar sitt CO2-utsläpp och bidrar till att spara 50-100 kWh energi. Det krävs till exempel 3-5 kWh för att förse en vanlig villa med varmvatten.

Företagen som väljer Green AI Cloud redovisar det här minskade utsläppet av växthusgaser enligt GHG-protokollet, Greenhouse Gas Protocol, i form av certifierade miljöutdelningsdokument.

All lagring i Sverige

Jacob Boström framhåller att Green AI Cloud erbjuder mycket mer än en hållbar molntjänst. Företaget erbjuder betydligt högre hastighet och prestanda än konkurrenterna. En del av förklaringen är användningen av GPU:er från marknadsledande NVIDIA, grafikrelaterade beräkningar, istället för betydligt långsammare och mer energikrävande CPU:er. 

Energibesparingen är enorm – standarddatacenters använder 20 gånger mer energi för att utföra samma arbete motsvarande det som Green AI Cloud gör.

– Vår molntjänst är 100–150 gånger snabbare än andra och vi erbjuder 5 petaflop som standard, med möjlighet till 50 petaflop för kunder som behöver extrema hastigheter. Utvecklingen inom AI, till exempel allt mer avancerad NLP, natural language processing, och AI-motorer för personifierade köp och rekommendationer, förutsätter den här typen av prestanda. Kunderna kan snabbare omsätta resultaten från sina AI-aktiviteter för att skapa större värden i sina affärsprocesser och samtidigt minska sin påverkan på miljön.

Green AI Cloud har all datalagring i Sverige och uppfyller kraven enligt Schrems II-domen.

FAKTA:

Hållbarhet i världsklass

Green AI Cloud, en svensk publik molnleverantör för företag med krävande beräkningsprocesser inom Artificial Intelligence och Machine Learning. Vi erbjuder marknadens kraftigaste compute kapacitet i kombination med hållbarhet i världsklass.

https://greenai.cloud/sv/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Green AI Cloud och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera