1515

Tidigare Teliachefer frias från mutbrott i tingsrätten

Ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare Teliachefer frias från anklagelserna om mutbrott, meddelar Stockholms tingsrätt.

”Han är jättelättad förstås”, säger Cristina Bergner, som företrätt Lars Nyberg.

De tre åtalade före detta Teliacheferna har på samtliga punkter frikänts”, säger rådmannen Tomas Zander, som har varit huvuddomare i målet vid sidan av meddomaren Anna Liljenberg Gullesjö och fyra nämndemän.

”Eftersom brott inte har kunnat styrkas har även förverkandeyrkandet mot Telia Company TELIA -0,34% Dagens utveckling AB ogillats”, tillägger han.

E-post, mötesdokument och avtal har utgjort underlag, vid sidan av förhör med de anklagade.

”Påståendet att Gulinara Karimova haft en framstående ställning inom telekom har inte konkretiserats”, säger Tomas Zander.

Han menar att det funnits ”luckor i utredningen” från åklagarens sida.

”Rätten är enig i den här bedömningen”, säger han.

Enligt Zander har det inte bevisats att Karimova agerat i sin tjänsteutövning inom telekomsektorn, vilket åklagaren har påstått i sitt åtal. Det är enligt Zander lika rimligt att hävda att diktatorsdottern agerat som affärskvinna genom Takilant.

”Något tjänstesamband har därmed inte visats”, säger Zander.

Åklagaren Gunnar Stetler hade yrkat på hårdast påföljd för dåvarande affärsområdeschefen Tero Kivisaari: 7 år och 9 månader. Något mindre och ospecificerat för Nyberg och den tidigare jurist på Telia som båda också anklagas för grovt mutbrott, eller bestickning som det kallas i den tidigare lagen.

Alla tre har förnekat anklagelserna.

”Han är jättelättad förstås”, säger Cristina Bergner, som företrätt Lars Nyberg i processen.

Hon vill i övrigt inte kommentera domslutet förrän hon har hunnit ta del av detaljerna.

Leif Gustafson, som företräder en medåtalad som också friats, säger att hans klient också känner sig lättad. Han hoppas att inte åklagaren överklagar domen.

”Jag hoppas att åklagaren nöjer sig med den här domen”, säger han och jämför processen med tortyr för klienten.

TT: Borde domstolen ha stoppat åtalet?
”Nej, det ska väldigt mycket till för att domstolen ska avvisa ett åtal. Det måste prövas i sin helhet.”

Karimova fälldes 2015 i sitt hemland för bland annat härvan med telekombolag som Telia. Hon uppges sitta i något slags fängelse eller husarrest sedan dess.


Innehåll från NetAppAnnons

NetApps världsledande AI-teknik tar ert data till nya höjder

I och med att manuella processer digitaliseras skapas helt nya mätdata, i enorma mängder, som tillsammans med befintlig data gör det möjligt att effektivisera och automatisera i högre grad än tidigare. Att analysera och omvandla dessa mängder data till värdeskapande insikter är komplext och här är Artificial Intelligence, AI, tillsammans med möjligheten att samla allt data på samma molnbaserade plattform avgörande för en effektiv digitalisering. 

– Vi ser att man idag samlar in data från nya ställen, det är allt från nya digitala processer som ska mätas och nya maskiner som genererar mätdata till data från ett kassasystemen i självscanningen i matbutiken. All denna nya data måste generera någon form av insikt för att ha värde och här hjälper vi våra kunder att göra digitaliseringens nya data tillgängligt för analys med AI, både hemma och i molnet, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Hur vi använder data har kraftigt förändrats och det är viktigt att kunna kontrollera och förvara data regelrätt. Det är inte längre självklart att allt data ligger i ett datacenter, utan det kan även vara spritt på molntjänster.

– Att allt fler flyttar sitt data till molnet är en tydlig trend på marknaden som innebär att det helt plötsligt finns det en ny plats som IT-avdelningarna ska ha koll på. Där gör vår mjukvara underverk som samlar och tillgängliggör allt data för användaren att arbeta med när det behövs, oavsett vilka verktyg man använder, säger Martin Wallin, Sverigechef på NetApp. 

Genom partnerskap med AI Sweden, ett viktigt nätverk och arena för utveckling och användande av AI i Sverige, hjälper NetApp svenska företag och myndigheter att lyckas med AI. Genom att vara medlem i nätverket sänks tröskeln för att komma igång med ett AI-projekt då medlemmarna kan testa, utveckla och dra lärdom av nätverkets samlade expertis för att sedan investera i en egen AI-infrastruktur. NetApp bidrar med den utrustning och kompetens som krävs för att lyckas med ett AI-projekt och genererar en full utväxling av kundens digitaliseringsresa.

 – Vi är tätt sammankopplade med AI Sweden och är stolta över att vara en del av det nätverket. Samtidigt har vi ett många bra partnerskap, bland annat med NVIDIA som vi byggt vår lösning ONTAP AI tillsammans med. Det viktiga för oss är att vi med rätt tekniklösning gör det enkelt för företag att skapa nya insikter och få snabbare resultat med hjälp av AI, säger Fredrik Nygren.

Framöver ses stora möjligheter i att via en partnerorganisation som AI Sweden bidra inte bara till en digital tillväxtmöjlighet för medlemmarna, utan även för samhället i stort. Med hjälp av AI kan man snabbare tillvarata innovativa idéer och fatta mer utbildade beslut vilket driver samhällsutvecklingen framåt. 

– Om man är intresserad av digitalisering och vet att man har data som man vill göra mer med för att öppna nya affärsmöjligheter eller insikter, då kan NetApp hjälpa till med en plattform som gör det möjligt på mycket kortare tid än någon annan. Vi gör det dels genom att ha lösningar i världsklass, dels genom vårt samarbete med AI Sweden, säger Martin Wallin.

Är du intresserad av att veta mer om möjligheterna med AI? Här kan du läsa vidare:

https://www.netapp.com/artificial-intelligence/ 

Om NetApp

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. 

Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

Med lösningar som fungerar i distribuerade miljöer hjälper NetApp organisationer att bygga deras eget data fabric och på ett säkert sätt leverera rätt data, tjänster och applikationer till rätt personer - när som helst och var som helst.

Läs mer på: www.netapp.se eller följ oss på Twitter, LinkedIn, Facebook och Instagram

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?