1515

Tidigare styrelseledamot i Swedbank: ”Äcklad”

Annika Poutiainen, finansveteran och tidigare styrelseledamot i Swedbank, är gruvligt besviken på banken och tidigare vd:n Birgitte Bonnesen.

Poutiainen är ”chockad över händelseförloppet” och ”äcklad av uppgifterna som kommit fram”.

Annika Poutiainen.
Annika Poutiainen.Foto:Claes-Göran Flinck
Foto:Janerik Henriksson/TT

Finansprofilen Annika Poutiainen satt i Swedbanks SWED A +1,46% Dagens utveckling styrelse till i januari i år, då hon lämnade banken på grund av sitt uppdrag som ordförande för Nämnden för svensk redovisningstillsyn. Skälet till avhoppet var att Finansinspektionen i januari delegerade redovisningstillsynen till den nämnd där Annika Poutiainen är ordförande.

På Twitter kommenterar hon torsdagens bolagsstämma i Swedbank och händelserna kring misstankarna om bland annat penningtvätt.

”Jag är chockad över händelseförloppet, äcklad av uppgifterna som kommit fram, ledsen för bankens anställdas, kunders, aktieägares skull och arg på framför allt förra vd:n”, skriver hon.

Annika Poutiainen, som har 20 års erfarenhet från övervakning av börsbolag och värdepappersmarknaden på bland annat Finansinspektionen och Nasdaq, beskriver hur hon trodde att banken var välskött, har ett starkt samhällsengagemang och leds och styrs enligt värderingarna enkelt, öppet och omtänksamt. ”I dag vet jag inte längre vad jag ska tro”, skriver hon.

Annika Poutiainen skriver också att hon känner medlidande med styrelsen men ”är kritisk till att styrelsen inte haft kontroll över banken och krishantering och banken därmed lidit stor skada”.

Di har sökt Annika Poutiainen för en kommentar.

 


Innehåll från ZumtobelAnnons

Zumtobel utmanar: Optimera din verksamhet med belysningen som infrastruktur för datainsamling

Genom att komplettera infrastrukturen för belysning med smart teknik för positionsbestämning kan butiker, lagerhållare, tillverkande företag och andra ta tillvara nya möjligheter till bättre lönsamhet och optimerat utnyttjande av företagets resurser. 

Det här är ett av de senaste exemplen på Zumtobels strävan att öka nyttan av företagets belysningslösningar.

Jarkko Mokko, Försäljningschef på Zumtobel berättar att man genom ett samarbete med mjukvaruleverantören Thinkside, kan erbjuda sina kunder skräddarsydda lösningar där smart belysning kompletteras med analysverktyg som hjälper lager- och butikverksamheter att anpassa lagerhållningen efter kundernas eller personalens beteende. 

– Thinksidesvarar för de algoritmer som möjliggör dataanalysen medan Zumtobel tillhandahåller infrastrukturen för sensorer och kommunikationsutrustning. Den är en integrerad del av själva belysningsinstallationen där små sändare placeras på de objekt som skall spåras i de aktuella byggnaderna medan detektorerna är en del av belysningsinstallationen förtydligar Jarkko Mokko. 

Effektivare produktion och logistik

Positioneringsdata spelar en viktig roll i industriella miljöer där den bidrar till en effektivare produktion och logistik genom att tillhandahålla en noggrann digital kartläggning av produktionsprocesser och arbetsflöden i hela värdekedjan.  

Det kan vara i form av information om när en produktionsprocess startade, hur länge den pågått, var förseningar uppstått och var produkterna tagit vägen under en störning. Användarna kan också få information om var den färdiga produkten lagrats och på så vis få en klar bild av verksamhetens hela materialflöde. 

– Med de här hjälpmedlen kan företag analysera sina processer och identifiera flaskhalsar för att kunna fatta korrekta beslut om hur processerna kan optimeras. Datan kan också användas för att korrekt prissätta varje enskild kundorder, säger Jarkko Mokko Försäljningsansvarig på Zumtobel. 

De lösningar som Zumtobel och Thinkside utvecklat kan också användas för att öka personsäkerheten i produktionsmiljöer, genom information om var i lokalerna den egna personalen befinner sig, hur länge de varit där, med mera. Genom att förse personalen med smarta mottagare kan information sändas ut individuellt, till exempel om att en viss produktionsfas just slutförts. 

Integrerat i belysningsinfrastrukturen

Positioneringssystemet utgör en integrerad del av existerande infrastruktur för belysningen och blir en ovanligt kostnadseffektiv lösning. Zumtobels belysningssystem Tecton är en mycket flexibel lösning som passar de flesta typer av lokaler. Tack vare samarbetet med Thinkside kan det nu också hjälpa butiksägare, lageroperatörer och andra att öka försäljningen eller optimera utnyttjandet av företagets resurser. ’- Oavsett om det handlar om nyinstallationer eller komplettering av existerande Tectonsystem, är det enkelt att lägga till de komponenter som krävs på Tectonskenan. Den är förberedd och ett perfekt val för den här typen av anslutningar berättar Jarkko Mokko. 

Kontakta Zumtobel: jarkko.mokko@zumtobelgroup.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zumtobel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?