1515

Tidigare saudisk spionchef anklagar kronprins

En tidigare högt uppsatt person inom den saudiska underrättelsetjänsten säger att han har bevis mot Saudiarabiens kronprins, bland annat gällande mordplaner.

Foto:CBS News/60 Minutes via AP

Saudiarabiens tidigare underrättelsechef Saad al-Jabri, numera bosatt i exil i Kanada, säger i en intervju med CBS-programmet ”60 minutes” bland annat att kronprinsen Mohammed bin Salman 2014 skröt om att han kunde mörda den dåvarande kungen Abdullah. Han menar att det ska finnas filmbevis mot kronprinsen. 

Kronprinsens far, kung Salman, efterträdde Abdullah på tronen efter dennes död 2015. Kung Abdullah uppges ha avlidit av naturliga orsaker.

Under intervjun visade al-Jabri även upp ett filmklipp för CBS-reportern som han sade skulle släppas om det hände honom något.

Enligt al-Jabri vill kronprinsen ”se honom död” på grund av den information som han sitter på. Han menar också att det saudiska styret håller två av hans vuxna barn gisslan i ett försök att locka honom tillbaka till Saudiarabien. 

Saad al-Jabris 23-årige son Omar och 21-åriga dotter Sarah greps i mars 2020. De dömdes senare till nio respektive sex och ett halvt års fängelse för penningtvätt och för att olagligt ha försökt lämna landet. Enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) meddelades inte familjen om fängelsedomarna, vilka man ser som ett försök att försöka tvinga al-Jabri tillbaka till landet.

Det saudiska styret säger till CBS att al-Jabri fabricerar anklagelser mot kronprinsen för att dölja ekonomisk brottslighet som de anklagar honom för. De säger att han är internationellt efterlyst för penningtvätt. Själv säger al-Jabri att hans förmögenhet kommer från gåvor som han fått av de kungar som han tjänat under. Delar av hans tillgångar är frysta av kanadensiska myndigheter som utreder bedrägerianklagelser mot honom


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?