Tidigare SAS-chefen Jan Carlzon hjälper resenärer att få ersättning

Före detta SAS-chefen Jan Carlzon tar nu resenärernas parti och går in som ägare av Ifdelayed, ett bolag som hjälper resenärerna att få ersättning vid försenade flyg.

Jan Carlzon.
Jan Carlzon.Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT

Är det ett stort problem med flygbolag som inte ger ut ersättning för förseningar?
”Hos vissa bolag är det ett problem. Det är inte alla flygbolag som lever upp till sina förpliktelser inom den instiftade EU-lagen. Många följer inte lagen och då blir det krångligt för kunden.”

Har du själv fått ersättning vid ett försenat flyg?
”Nej, jag har aldrig fått det, jag flyger mest med SAS SAS +1,81% Dagens utveckling som nästan alltid är i tid.”

Du som tidigare arbetat på Ving och SAS, känns det som att du har bytt sida?
”Jag stödjer hellre kunden än ett bolag som inte följer lagen. Men vi blir snarare en medspelare än en motspelare. Jag har alltid försökt skapa kundnytta och driva verksamhet runt kunden.”

Hur blir ni medspelare?
”Vi kan bli ett medium där vi hjälper kunden, men samtidigt också utvecklar ett nära samarbete med bolagen. Vi kan hjälpa dem ta fram alternativ ersättning som gör att kunden får mer i värde, men som också blir kommersiellt bra. Flygbolagen sparar administrationskostnader och arbetet kan ge en bra kundrelation.”

Hur stor andel äger du och varför har du gått in i bolaget?
”Jag äger en mindre del och det är en liten investering men självklart är förhoppningen att få bra avkastning. Jag har under lång tid investerat i startupverksamheter inom techvärlden och med tanke på den potential som finns för att hjälpa till att få det här att fungera så borde det kunna ge en bra avkastning.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?