1515

Tidigare Säpoanställd häktas

En man häktas, misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen har tidigare arbetat på Säpo och Försvarsmakten, och är i dag högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet.

Foto:Hasse Holmberg

Den misstänkte kom in i salen med en filt över sig, men tog av den när det framgick att det inte fanns några kameror bland åhörarna. Han gav ett samlat intryck, iklädd mossgrön kavaj, och hälsade sedan mot domarbänken.

Åklagare Per Lindqvist begärde i ett kort anförande att mannen skulle häktas med restriktioner, med hänvisning till att han annars skulle kunna försöka undanröja bevis eller ta till flykt.

Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015. Mannen anhölls i sin frånvaro den 15 september och anhållan verkställdes i måndags, vid en Säpoinsats i Mellansverige.

Lindqvist gav ingen närmare beskrivning av misstankarna mot mannen innan förhandlingarna fortsatte bakom stängda dörrar.

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet och har enligt egna uppgifter tidigare varit anställd på såväl Säkerhetspolisen som Försvarsmakten, under de år som brotten enligt åklagaren ska ha begåtts.

Jag kan egentligen bara säga att min klient förnekar brott, sade mannens försvarsadvokat Anton Strand inför häktningsförhandlingen.

Efter insatsen angavs att mannen var skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) informerades tidigare under veckan om insatsen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?