1515

Tidigare S-toppen vill se politiska åtgärder efter EQT-försäljningen

Kritiken mot EQT-topparnas stora mångmiljardförsäljning och den förtida hävningen av deras inlåsningsavtal fortsätter. Den tidigare S-toppen Niklas Nordström anser att svenska politiker behöver kliva fram och ställa sig på aktiespararnas sida.

”Sverige har en väldigt hög andel av befolkningen som sparar i aktier och fonder och det bör skyddas och uppmuntras”, skriver han i ett nyhetsbrev.  

Niklas Nordström på byrån Aim Public Affairs.
Niklas Nordström på byrån Aim Public Affairs.

Det var tidigare i september som det blev känt att EQT EQT +1,15% Dagens utveckling -toppar i det börsnoterade riskkapitalbolaget sålt aktier till ett värde av 23 miljarder. Det blev möjligt efter att EQT:s styrelse den 31 augusti beslutat att ändra de inlåsningsavtal, så kallade lock up-avtal, som tidigare förbjudit dem att sälja aktier under bolagets första tre år på Stockholmsbörsen. 

EQT:s aktieförsäljningar och förtida hävning av inlåsningsavtalen har mött hård kritik från flera håll. Nu senast från den avhoppade S-toppen Niklas Nordström och kommunalrådet i Luleå, som nu arbetar på public affairs-byrån Aim Public Affairs, som han varit med och startat.

”Som många andra har jag som aktiesparare fått lära mig den hårda vägen hur svårt det är att pricka toppar och bottnar och tajma marknaden. Som liten spelare sitter man alltid med för lite information och för svag förmåga att processa data för att kunna slå marknaden. Som tröst visar det sig ofta att inte ens proffsen lyckas slå börsindex över tid”, skriver han. 

Han skriver vidare att när EQT börsintroducerades så var informationen till marknaden att ett antal av ägarna skulle vara inlåsta utan möjlighet att sälja aktier förrän hösten 2022. När nu detta ändras utan att någon information gått ut till marknaden förrän efter försäljningen, så sitter alla andra ägare med ett enormt underskott av information.

”Det är en allvarlig illustration till att skyddet för småsparare måste förbättras”, skriver han.

Den 24 september kom nyheten att Finansinspektionen inlett en utredning för misstänkta överträdelser av marknadsmissbruksförordningen, Mar, i samband med offentliggörande av insiderinformation. Om FI konstaterar att så är fallet riskerar EQT att drabbas av en sanktionsavgift.

Niklas Nordström tycker även att det finns stort utrymme för svenska politiker att kliva fram och ställa sig på den vanlige aktiespararens sida. Sverige har en hög andel av befolkningen som sparar i aktier och fonder och de ska enligt Niklas Nordström skyddas och uppmuntras.

”Då duger det inte att företag som EQT agerar i det dolda för att gynna ett antal av de befintliga ägarna”.


Innehåll från TakedaAnnons

Läkemedelsområdet förändras och Sverige behöver hänga med

Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda och Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.
Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda och Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.

Givet den utveckling som sker på läkemedelsområdet krävs ett omtag kring hur läkemedelsföretag, myndigheter och regioner kan samarbeta. Detta för att revidera utvärderingen av behandlingar till små patientpopulationer, ta fram en plan för monitorering sett till alla de värden behandlingarna skapar samt skapa ett hållbart system som möjliggör tillgänglighet av innovationer i hela Sverige. 

– Läkemedelsindustrin, myndigheter och regioner måste ta ett gemensamt ansvar för att svenska patienter får tillgång till ny banbrytande behandling, säger Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda.

Med dagens utveckling på läkemedelsområdet finns möjligheter att hjälpa många patienter som för bara några år sedan stod helt utan behandlingsalternativ. Dessa behandlingar är väldigt nischade men också riktade till de tusentals sjukdomar med få patienter. I båda dessa grupper finns idag sällan några behandlingsalternativ tillgängliga. Denna evolution inom läkemedel leder så klart till tydliga utmaningar i ett system som är gjort och byggt för att utvärdera läkemedel som riktar sig till stora och breda patientgrupper. Detta betyder att det finns en stor risk att läkemedel till små patientpopulationer inte blir tillgängliga i Sverige.

– Vi har full förståelse för problematiken med att det initialt inte finns samma mängd data om man jämför med vanligt förekommande sjukdomar som diabetes. Detta kräver nya typer av modeller för att värdera behandlingarnas effektivitet men också att vi blir bättre på att dela data. Alldeles avgörande är att dessa nya modeller tas fram i samverkan mellan alla parter, säger Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.

– Vi befinner oss i ett intressant läge just nu då det kommer många nya behandlingsstrategier och läkemedel som riktar sig till sjukdomar som inte haft samma fokus tidigare. Det här kräver att sjukvård och företag samverkar än bättre för att utvärdera dessa nya metoder för att möjliggöra en användning, säger Ulf Jersenius.

En nationellt samordnad vård

För att det här ska bli möjligt krävs en bredare samordning nationellt. Detta innebär att processer blir bättre koordinerade och att det finns tillgång till likvärdiga kunskapsunderlag, vilket SKR påbörjat på ett fördömligt sätt. 

– Vi anser att vi som läkemedelsbolag har ett ansvar att bistå i det koordinerande arbetet genom att tidigare dela data givet att det finns säkra plattformar. Likaså behöver vi följa upp effekten av våra läkemedel och se att det tillför ett faktiskt värde för samhället. Det här kräver ett tydligare samarbete med vården än idag för att monitorera hur det fungerar ute i verkliga livet. Genom monitorering kan vi bättre säkerställa att läkemedlet ges till rätt patient samtidigt som vi alla också får ny kunskap vilket främjar nya innovationer och behandlingsmetoder, säger Maria Mässing.

En ny finansieringsmodell 

Takeda  ser att det krävs en ny typ av finansieringsmodell där läkemedel prissätts än mer efter dess effekt i verklig miljö. Läkemedlet utvärderas av antingen myndigheter eller SKR och beroende på uppnådd effekt får läkemedelsbolagen en större eller mindre ersättning, något som lyfts fram av Region Västerbotten för den typ av läkemedel vi diskuterar här. Beroende på utveckling kan summan ändras med tidens gång.

– Ponera att vi kan sammanställa data från hela Norden gällande exempelvis sällsynta sjukdomar. Då får vi dels en fördjupad kunskap om diagnoserna men kan också se vilka värden våra läkemedel levererar, och kan därefter följa upp dessa över tid, avslutar Ulf Jersenius.

Om Takeda
Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, gastroenterologi och onkologi. Se altinget.se/aktoerer/nyttvaardtanksverige för mer information om Takedas vision för en hållbar vård.

C-ANPROM/SE/CORP/0022 oktober-21

www.takeda.se 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?