1515
Annons

Tidigare M-topp misstänks för bedrägeri

Den tidigare moderate toppolitikern Erik Bengtzboe har delgivits misstanke om bedrägeri, skriver Aftonbladet.

Foto:TT

Erik Bengtzboe valde tidigare i år att lämna sina riksdagsuppdrag efter att tidningen avslöjat att han fått över 158.000 kronor i felaktiga ersättningar från riksdagen. Pengarna skulle gå till en övernattningslägenhet i Stockholm. Politikern var då skriven hos sin mor i Nyköping, men bodde i själva verket med sin familj på en adress i Stockholm.

”Min hypotes är att han inte har rätt till de här ersättningarna”, säger åklagare Bengt Åsbäck till Aftonbladet.

Erik Bengtzboe var en av Moderaternas profiler och var fram till att han lämnade sina uppdrag bland annat partiets talesperson i utbildningsfrågor. Tidigare har han varit ordförande för det Moderata ungdomsförbundet (MUF).

I förhör har Erik Bengtzboe nekat till brott.


Förvaltaren ser köpläge – tipsar om favoriter: ”Kan dubblas på tre års sikt”

Efter tre urstarka år har Enters småbolagsfond backat kraftigt i år. Förvaltaren Jon Hyltner ser den nuvarande turbulensen som ett perfekt köpläge och tipsar om tre innehav som klarar en svagare konjunktur.

”Givet lönsamheten och säkerheten i intäkterna borde multipeln vara betydligt högre”, säger han om ett nytt bolag i portföljen.

Jon Hyltner, som förvaltar Enters Småbolagsfond.
Jon Hyltner, som förvaltar Enters Småbolagsfond.Foto:Mostphotos; Pressbild

Jon Hyltner, som förvaltar Enters Småbolagsfond, har under våren fått hantera en helt annan marknad än den han vant sig vid de senaste åren.

Mellan 2019 och 2021 levererade fonden en avkastning på totalt 163 procent medan jämförelseindexet steg 137 procent under samma period. Hittills i år har dock många av innehaven vänt tvärt ned och fondens facit sedan årsskiftet är minus 30 procent vilket är något sämre än index.

”Den sista tiden har det varit en klassisk nedförsäljning som sker när det är riskaversion (en motvilja att ta risker, Di:s anm.) i marknaden. Det som känns mindre stabilt går betydligt sämre på börsen”, säger han.

Han noterar också att flera indikatorer visar att sentimentet på marknaden just nu är mycket lågt. Han hänvisar bland annat till index som mäter hur många av investerarna som är positiva eller negativa och mätningar som visar att fondförvaltarnas kassor är på en hög nivå.

”När sentimentindikatorer är ordentligt nedtryckta brukar det vara positivt för börsen. Förväntansbilden är väldigt låg och då krävs det inte så många positiva överraskningar för att det ska bli bättre.”

Sparar man exempelvis på tre eller fem års sikt är det i marknader som nu råder som man ska passa på att köpa aktier, säger han.

”När vi får ett nytt klimat med en räntenivå som kommer upp till högre nivå blir det som vi fokuserar på ännu viktigare: lönsamma bolag som har bra prissättningsförmåga och bra kassaflöden. De kommer att kunna navigera i den tuffare miljön vi är i.”

Ett bolag som Jon Hyltner har investerat i under våren är it-bolaget Karnov som tillhandahåller en databas för jurister och advokater.

”Det är något som jurister använder i sitt dagliga arbete – det går inte att vara utan. Den återkommande försäljningen är stor och de har en marginal på runt 40 procent i Norden”, säger han.

Med tanke på att bolaget sysslar med mjukvara och vänder sig till kapitalstarka jurister räknar Jon Hyltner med att Karnovs underliggande efterfrågan kommer att vara oförändrad oavsett konjunktur.

Det som fick förvaltaren att investera i bolaget var vinterns förvärv av två bolag i Spanien och Frankrike. 

”Jag hade svårt att se varifrån tillväxten skulle komma eftersom bolaget är relativt färdigt med marknadsandelar i Norden, men med de här förvärven ser jag en jättebra möjlighet att växa ganska kraftigt i lönsamhet och ta marknadsandelar.”

Under de kommande åren räknar han med att Karnov kan förvärva ytterligare bolag i andra länder och konsolidera den europeiska marknaden. 

”Värderingen är ganska låg med tanke på att det är en defensiv mjukvara med fin tillväxtpotential.”

Marknaden värderar i nuläget aktien till runt 16 gånger vinsten, men Jon Hyltner ser förutsättningar för en kursdubbling på några års sikt.

”Givet lönsamheten och säkerheten i intäkterna borde multipeln vara betydligt högre”, säger förvaltaren.

Ett innehav som har haft det tungt de senaste veckorna är Fasadgruppen som är ned med 22 procent bara den senaste månaden. Bolaget, som är förvärvsintensivt och framför allt sysslar med fasadrenoveringar, lär klara sig bra trots en svagare konjunktur enligt Jon Hyltner som kallar den senaste tidens kursnedgång för omotiverad.

”De har ett bra momentum från det första kvartalet där ordrarna växte med 20 procent organiskt. Jag tycker att det ser positivt ut.”

Ser du en risk att folk lägger renoveringar på is i en sämre konjunktur?
”Jag tror inte det när det gäller fasader, du kan inte vänta med att byta ditt tak om det är på väg att bli för gammalt och kanske börja läcka in. Marknaden för renoveringar är väldigt stabil, du har ett underhåll som behöver göras.”

De problem som kan blossa upp är om bolaget får problem med tillgången till insatsvaror, tillägger han. 

”De handlas till 18 gånger vinsten men med sin förvärvsagenda kan de växa 20 procent per år framöver”, säger Jon Hyltner.

Vad ser du för potential?
”Andra förvärvande bolag handlas till 25-30 gånger vinsten. Fasadgruppen kräver inga investeringar eftersom det är ett tjänstebolag, och kassaflödesprofilen är väldigt fin. Jag tror att det är en aktie som kan dubblas på tre års sikt.”

Ett av fondens största innehav, industrihandelsföretaget Bufab, har också haft en tuff vår på börsen och rasat med över 30 procent i år. Aktien har gått starkt under pandemin och är trots årets kursras upp med 250 procent de två senaste åren.

Bolaget är fokuserat på att leverera komponenter, som muttrar och skruvar, till industrin. Tack vare att det är Bufabs kärnverksamhet tror Jon Hyltner att bolaget kan hantera de nuvarande omvärldsproblemen bättre än bredare industrier.

”Jag tror att deras erbjudande blir mer attraktivt i den här tuffa miljön. De har lyckats hantera olika affärsklimat på ett bra sätt, och den senaste tiden har de varit duktiga på att få tag på varor och leverera till kund.”

Bufab handlas till 16-18 gånger vinsten vilket fondförvaltaren betecknar som lågt givet bolagets historik och den framtida potentialen.

”De hade en stark orderingång under det första kvartalet och utsikterna i närtid ser positiva ut”, säger Jon Hyltner som tillägger att de största riskerna kring bolaget finns på längre sikt.

”Verksamheten är kopplad till industriproduktionen, och får vi en kraftig sättning i konjunkturen så kommer det att drabba Bufab i deras underliggande tillväxt.”

Vid en potentiell lågkonjunktur ser han framför sig att Bufabs kassaflöde ändå kan hålla sig starkt.

”När omsättningen minskar minskar även varulager och rörelsekapital, och då frigör man kapital. Då kan man eventuellt använda det för att stärka balansräkningen och kanske hitta intressanta förvärv.”

Jon Hyltner har också passat på att sälja ett antal bolag under våren, bland annat fritidsproduktbolaget Dometic och medicinteknikbolaget Arjo.

I april dumpade fonden också innehavet i det First North-listade odörkontrollbolaget Polygiene som han investerade i så sent som i december. Däremellan har aktien rasat: sedan toppnivån i slutet av fjolåret är aktien ned med 75 procent.

Raset kom efter att Sydsvenskan publicerat en artikel där forskare påstod att det inte finns bevis för att företagets silverbehandling av kläder stoppar lukt och leder till färre tvättar.

”Det blev ingen bra investering”, säger Jon Hyltner.

Var det på grund av innehållet i artikeln som du sålde?
”En viss osäkerhet hade krupit sig på redan innan. Jag hade pratat med folk i klädindustrin där jag fick andra budskap än vad jag hade tagit till mig initialt. Det är väldigt låg omsättning i aktien, men när artikeln kom blev det en enorm handel och då såg jag en möjlighet att gå ur.”

Under våren sålde han också hela innehavet i miljöteknikbolaget Organoclick vars produkter används inom vattenavvisande tyg och främst inom träbehandling. Fonden investerade i bolaget första gången 2020, men de senaste tolv månaderna har bolag tappat 65 procent av värdet.

”De började visa svarta siffror och pratade om att det var stora ordrar på väg in, men sen har de uteblivit. Det blev en ganska kraftig missräkning.”

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?