1515

Tidigare HQ-toppen om Dividends nya Spac: ”Kan bli en väldigt bra partner”

De gamla HQ-topparna Fredrik Crafoord och Mikael König gör en serie manövrar i investeringsbolaget Dividend Sweden. Hela verksamheten knoppas av till ett dotterbolag, det byter namn och det kvarvarande skalet startar ännu en Spac.

”Jag tror att vi kan bli en väldigt bra partner att lotsa bolag till börs”, säger Mikael König till Di.

Mikael König och Fredrik Crafoord.
Mikael König och Fredrik Crafoord.Foto:Claes-Göran Flinck/HQ

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Innehåll från Landshypotek bankAnnons

”Skogsfinansiering handlar om mer än siffror och kalkyler”

Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek i Östersund och Niklas Ringborg, segmentsansvarig på Landshypotek.
Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek i Östersund och Niklas Ringborg, segmentsansvarig på Landshypotek.

Intresset för skogsinnehav har ökat explosionsartat de senaste åren. Coronapandemin, möjligheten att jobba på distans, ett ökat intresse för jakt och fiske och ett generellt behov av rekreation har gjort skogen till en attraktiv plats. Skogen är för många samtidigt en trygg investering. Landshypotek Bank är jord- och skogsägarnas bank och har varit så i nästan 200 år. Det ger en särskild insyn i allt som har med skog och mark att göra – även det som inte syns i siffror och kalkyler.

– För många andra banker blir finansiering av skog bara en sak bland mycket annat. Men här har vi vårt fulla fokus. Vi är smalare, men spetsigare med vår erfarenhet, kunskap och intresse kring allt som har med skogsinnehav att göra, säger Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek i Östersund. 

Landshypotek bildades för snart 200 år sedan och har sedan dess säkrat en trygg finansiering för Sveriges jord- och skogsbrukare. Idag är banken en av de tio största i Sverige.

En långsiktig investering

Att vara en bank för skogsägare skiljer sig från traditionella banker på en rad sätt. Mest påtagligt är förståelsen och långsiktigheten, där löptiderna på lån kan vara upp mot 40 år. Långsiktigheten bygger på att Landshypotek har god insyn i verksamheten och de utmaningar som kunden kan tänkas ha – men också skogens tillgång och utvecklingspotential som kanske inte syns i en traditionell resultaträkning.

– Det unika med skogen är att vid sidan av marknadstillväxten så finns fotosyntesen som hela tiden driver tillväxten, men det syns ju inte i siffrorna utan är sådant man vet av erfarenhet och kunskap, säger Niklas Ringborg, segmentsansvarig på Landshypotek.

– Att tänka långsiktigt vid investering i skog är ett måste, både för oss som bank och för skogsägaren. När man tittar i skogsbruksplanen så kan man säga att ungskogar är balansräkningen och de skogar som kan avverkas är resultaträkningen, säger Anders Nilsson. 

Ett genuint skogsintresse

De flesta på Landshypotek har ett särskilt intresse och engagemang för skogen, som de förstås delar med sina kunder. Anders Nilsson äger en släktgård från 1600-talet i Jämtland med inriktning på skog och Niklas Ringborg är uppvuxen på en skogsgård i Östergötland. Det genuina intresset skapar en förståelse även för de utmaningar som kan uppstå för en nybliven – eller rutinerad – skogsägare. 

– Det händer saker hela tiden i skogen som påverkar både värdet och kassaflödet, som stormar, bränder och skadeinsekter. Då är det bra med en stabil och specialiserad bank som bidrar och skapar trygghet, menar Niklas.

Marknaden för skogsförvärv exploderat

Marknaden för skogsförvärv har mer eller mindre exploderat det senaste året. 

– Vi tror att det kommer fortsätta på den här vägen, med distansarbete och ökat intresse för skog och natur, säger Anders.

Allt fler ser också skog som en god långsiktig investering och vill lära sig mer och utvecklas som skogsbrukare.

– Naturligtvis kommer det traditionella skogsbrukandet stå för basen av värde och kassaflöde, där utvecklingen av nya produkter från skogsråvaran också kommer bidra till en positiv utveckling. Om man går i köptankar eller ska ta över en gård kan man alltid vända sig till oss, avslutar Niklas.

Om Landshypotek Bank

Sedan 1836 har Landshypotek tillsammans med kunderna bidragit till ett rikare liv i hela landet. Banken är fokuserad på lån till jord- och skogsägande samt bolån, men har även sparande. Landshypotek är medlemsägd och vinsten går tillbaka till de 37 000 jord- och skogsbrukare runt om i landet som är lånekunder i banken.

Läs mer på www.landshypotek.se

 

Mer från Landshypotek bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Landshypotek bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?