1515

Tidigare gerillamedlem vill ta över Colombia

BUENOS AIRES 

Den konservative Iván Duque leder över vänsterpolitikern och den före detta gerillakrigaren Gustavo Petro inför söndagens avgörande omgång i Colombias presidentval. 

Det är två politiker från ytterkanter som gör upp i valet Latinamerikas fjärde största ekonomi.

Bogotas borgmästare Gustavo Petro var under 80-talet medlem i gerillarörelsen M-19.
Bogotas borgmästare Gustavo Petro var under 80-talet medlem i gerillarörelsen M-19.Foto:TT

Skulle Bogotas tidigare borgmästare Gustavo Petro vinna presidentvalet vore det sensationellt, inte bara för att högerpolitiker har prenumererat på presidentposten i Colombia. Han var medlem i gerillagruppen M-19 under 1980-talet.

I en färsk opinionsmätning väntas Iván Duque ta 45,5 procent och Gustavo Petro 40 procent av de rösterna. Men opinionsmätningar är ofta felaktiga i Latinamerika. En annan mätning visar att Gustavo Petro ligger 13 procentenheter efter sin konservative motståndare. I en tredje så får Iván Duque över 52 procent av rösterna och rivalen 36 procent.

I den första valomgången i maj tog Iván Duque 39 procent av rösterna, mot 25 procent för Gustavo Petro. Centerpolitikern Sergio Fajardo fick knappt 24 procent och blev därmed utslagen.

Skulle Iván Duque segra väntas inga stora förändringar av den ekonomiska politiken. Den marknadsinriktade senatorn Iván Duque är liksom den avgående presidenten Juan Manuel Santos positiv till utländska investeringar och har lovat lägre skatter för företag.

”Framförallt vill jag att den ekonomiska tillväxten drivs på av en hög nivå för inhemska och utländska investeringar, dessa bör svara för mer än 30 procent av BNP”, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Ifjol var investeringarna drygt 20 procent av tillväxten i Colombias ekonomi.

Iván Duque, som har en bakgrund på utvecklingsbanken IDB, vill också fortsätta att bygga ut produktionen av gas och olja. 

Skattesänkningarna för bolag tänker 41-åringen Duque ska finansieras genom nedskärningar i statsbudgeten och effektivare bekämpning av skattesmitare. 

Han hoppas också att Colombia kommer tillbaka till sin höga ekonomiska tillväxttakt kring 5 procent, som landet kunde skryta med före 2014. I år väntas BNP stiga med 2,6 procent, jämfört med 1,8 procent 2017.

Skulle den 58-årige Gustavo Petro, som även han varit senator, segra på söndag vore det en politisk sensation. Aldrig tidigare har en vänsterpolitiker vunnit ett presidentval i Colombia. Däremot har under årtionden flera politiker från vänsterkanten som siktat på den högsta positionen mördats före valdagen. Även Gustavo Petro kan ha utsatts för ett mordförsök. En skott avlossades mot honom inför ett valmöte i mars. Men kulan trängde inte in i kupén i hans bepansrade bil.

”Colombia är ett land där förändringar massakrerats under två årtionden och det vill jag ändra på”, säger Gustavo Petro.

Han har utlovat sociala och juridiska reformer liksom inkomstutjämning. 

Gustavo Petro vill bland annat att staten köper in stora markägares landområden och distribuerar mark till småbönder.

Hans enda hopp för att segra är att övertyga de väljare i som röstade på den utslagne centerpolitikern Sergio Fajardo. 

Gustavo Petro har därför på sistone tonat ned vänsterinriktade retorik. 

Vid ett tal nyligen förklarade Gustavo Petro att han inte avsåg att ta från de rika för att ge till de fattiga.

”Nej, jag vill istället göra de fattiga rika, att tillåta dem att bli en del av medelklassen”, sa han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?