Granholmen söder om Vaxholm i Stockholms innerskärgård är inte ens en kilometer lång. Här finns femton hushåll, men de flesta bor här bara på sommaren. En som hittat hem på ön är den tidigare höjdhoppsstjärnan Kajsa Berqgvist. Bara några dagar efter VM-guldet i höjdhopp i Helsingfors 2005 köpte hon den ljusgröna sekelskiftesvillan på den lilla skärgårdsön.
”Jag var 28 år och skulle precis fylla 29. Det var mycket som hände den veckan, jag hade aldrig varit på en visning tidigare.”
I dag arbetar Kajsa Bergqvist som bland annat föreläsare och expertkommentator för SVT. Hon är utbildad sommelier och drev tidigare ett vinimportbolag. Sambon Josefin Holmqvist har över 15 års erfarenhet inom krogbranschen och arbetar som bartender på Sturehof. Deras lägenhet i stan är utlagd till försäljning, tanken är att paret ska bosätta sig på Granholmen permanent och öppna dörrarna till hemmakrogen Qvistarna på Holmen.
”Jag har gått och klurat på att öppna hemmakrog i ganska många år, men det har aldrig känts aktuellt förrän jag och Josefin träffades. Ingen av oss kommer säga upp allt annat vi arbetar med, men vi kommer dra ner på det. Förhoppningsvis blir den här verksamheten något som växer fram”, säger Kajsa Bergqvist.
Hemmakrog som fenomen har funnits i Sverige i åtminstone tio år, men blivit allt mer populärt under de senare åren, bland annat i egna attefallshus hemma på tomten. David Enmark, som drivit hemmakrog på Tranholmen i tio år, hämtade hem konceptet från Kuba där man också öppnar upp sina hem – en så kallad paladar.
Kajsa Bergqvist och Josefin Holmqvists tanke var först att öppna upp i våras, men pandemin sköt på planerna.
”Det är ett livsstilsval lika mycket som en affärsidé, ett sätt för oss att leva och jobba ihop. Tanken är att vi ska ses mer och göra det vi älskar. Det roligaste jag vet är att laga mat och det känns underbart att få jobba med det på den plats vi älskar mest. Jag kan gå i flera veckor och planera rätter”, säger Kajsa Bergqvist.
Hos Qvistarna på Holmen välkomnas gästerna med champagne på bryggan, själva middagen äger rum i den stora glasverandan i huset. Här finns det plats för drygt 12 personer som serveras en femrätters middag. Porslinet har tillhört Kajsa Bergqvists mor- och farföräldrar och har stort affektionsvärde.
I den mån det går kommer paret att använda sig av det de själva odlar på tomten. Maten kommer bli en blandning av svenskt, franskt och italienskt. Kajsa Bergqvist och Josefin Holmqvist beskriver det som klassisk mat som ska gå hand i hand med skärgårdsmiljön. Tanken är att ta emot bokningar på onsdagar och torsdagar, och pris sker på förfrågan.
”Vi vänder oss framför allt till ledningsgrupper och företag. Det kommer ligga ganska dyrt per person, vi säljer det som ett evenemang med båtresa och hela grejen. Förhoppningsvis kan vi bygga på andra aktiviteter på tomten i framtiden”, säger Kajsa Bergqvist.
Qvistarna på Holmen har redan haft premiär och fått in några privata bokningar.
”Jag var jättenervös första gången, det blir så intimt och nära när det är hemma. På jobbet är det lite mer ”hey baberiba”. Men det känns bara superkul, att jobba ihop och få tillbringa mer tid här”, säger Josefin Holmqvist.
”Första gången var det asnervöst, jag höll på att få dåndimpen. Men det blev så bra. När man ska bli bedömd blir jag alltid nervös, även om jag blivit bättre på att hantera det”, säger Kajsa Bergqvist.
Att öppna upp och bjuda hem främlingar till Granholmen var dock inte en självklarhet.
”Jag har alltid haft en stark integritet, varit väldigt privat och har aldrig haft en jobbande journalist över tröskeln. Jag var lite osäker på hur det skulle kännas att bjuda in främlingar på middag, men hittills har det känts oväntat bra”, säger Kajsa Bergqvist.