1515

Tidigare elev sköt ihjäl 17 personer

Han hade blivit avstängd – och återvände med skjutvapen. Den 19-årige före detta eleven sköt ihjäl 17 personer på skolan i USA.

"Han gick från klassrum till klassrum", säger eleven Matthew Walker, till ABC News.

Vårdpersonal tar hand om en av de skadade vid skolskjutningen i Florida.
Vårdpersonal tar hand om en av de skadade vid skolskjutningen i Florida.Bild:John McCall

Skoldagen var nästan slut på gymnasieskolan i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida, när brandlarmet gick. Samtidigt startade skjutandet, och eleverna stängde in sig i klassrummen eller sprang i panik ut från skolan.

Den misstänkte gärningsmannen, 19 år, överlämnade sig lugnt och stilla till polisen efteråt. Då hade han dödat 17 människor. Tolv personer hittades döda inne på skolan, två strax utanför och en till på gatan. Två personer avled på sjukhus av sina skador.

"Det är en katastrof. Jag saknar ord", säger den lokale polischefen Scott Israel.

Bland dödsoffren finns både ungdomar och vuxna. Ytterligare över tio personer vårdas på sjukhus med skottskador. Även gärningsmannen undersöktes på sjukhus för att sedan lämnas över till polisen, enligt CNN.

Skytten använde ett halvautomatiskt vapen, och bar på många magasin med ammunition, enligt polisen. Han har tidigare gått på skolan men blivit avstängd av "disciplinära skäl", enligt polischefen.

"Vi har redan börjat granska sajter och inlägg han gjort på sociala medier", säger Israel, och kallar flera av inläggen "väldigt, väldigt oroande".

Skolan hade inte mottagit något hot om att skjutningen skulle ske, enligt Robert Runcie, skolchef i området.

"Det är en fruktansvärd situation", säger han.

Hundratals elever sprang i panik ut från skolan medan skottlossningen pågick. Eleven Nicole Baltzer satt i klassrummet när brandalarmet började tjuta. Medan eleverna utrymde skolan hörde hon sex skott, och alla började springa.

"Jag hörde så många skott, minst sex. Det var väldigt nära", säger hon till CNN.

En polis lotsade henne förbi ett klassrum och bad henne att blunda när de passerade. "Det finns inget värt att titta på där inne", sade polisen, enligt Baltzer.

Eleven Michael Katz berättar för ABC News att han hörde ett högt oväsen i slutet av skoldagen.

"Sedan hör jag pang, pang, pang och skrik överallt ifrån. Jag gömde mig under katedern", säger han.

McKenzie Hartley, syster till en elev på skolan skriver i ett meddelande till Reuters att systern "hörde honom skjuta genom klassrumsfönstren och två elever blev skjutna".

Panikslagna föräldrar försökte få tag på sina barn medan skjutningen pågick.

"Det är hemskt. Jag kan inte förstå att det här händer", säger Lissette Rozenblat, vars dotter går i skolan, till CNN.

"Hon sade att hon hörde en person som blev skjuten ropa efter hjälp. Min dotter är i trygghet, och jag är så tacksam för det."

Skjutningen är den 18:e i skolor i USA bara i år, enligt Everytown for gun safety, en organisation som arbetar för hårdare kontroll av skjutvapen. Siffran inkluderar även självmord och händelser där ingen skadades.

Massmordet sätter ännu en gång vapenfrågan i fokus i USA, där omkring 33 000 människor dödas med skjutvapen varje år.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?