ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tidigare Di-journalisten om bokdebuten: "En otroligt bra historia"

  • Henrietta Westman.

Sex frågor till Henrietta Westman, journalist och författare till boken "Vägen till Vincent", som släpps i dagarna på Mondial förlag.

Allt började med ett reportage du skrev för Di Weekend om Vincent, det första barnet i världen som har kommit till med hjälp av en transplanterad livmoder. Hur kom du i kontakt med paret?
"Det var en kollega som fått ett tips. Då var Vincent ett halvår gammal och hans föräldrar hade landat efter allt de gått igenom. De gillade Di Weekend och ville ge något tillbaka, berätta om vilken fantastisk hjälp de hade fått och ge hopp till andra i liknande situationer. Jag fick uppdraget och kände direkt att det var ett spännande ämne, inte minst den vetenskapliga delen med många saker som var mindblowing och jättespännande. Samtidigt förstod jag att det var en otroligt bra historia, men en utmaning att berätta."

Det var en världsnyhet, har du fått stor uppmärksamhet själv?
"Nej det kan man inte säga. Men jag fick frågan om jag ville skriva boken, vilket är ett tecken på att reportaget gjorde intryck. Och jag fick mycket respons och mejl från läsare. Det publicerades samtidigt som vi sjösatte en ny Weekendsajt och det blev ett stort pådrag internt för att marknadsföra det. Det var också min sista dag på Di, så man kan väl se det som att jag slutade med flaggan i topp."

Vilka hoppas du ska läsa boken?
"Det är ett ganska komplicerat ämne, kliniskt och forskningsmässigt. Jag beskriver både vad paret gått igenom på ett personligt plan men också forskningsledarens utmaningar och har strävat efter att göra båda delarna lika spännande och enkla att ta till sig. Det är nog många som kan relatera till ämnet ofrivillig barnlöshet och kan bli engagerade och tycka att det är en spännande berättelse.”

Vad gör du nu?
"Jag pluggar psykologprogrammet på Karolinska institutet och är halvvägs, sitter just nu på Kungliga biblioteket och skriver en inlämningsuppgift om sexuella trakasserier på arbetsplatser.”

Saknar du journalistiken?
"Ja, absolut. Men jag har haft förmånen att på frilansbasis få jobba som redaktör för Di:s Economist-bilaga som ges ut en gång om året.”

"Vägen till Vincent" kommer ut nu i dagarna på Mondial förlag, men för att kalla sig författare ska man ha fått två böcker utgivna. Vilken blir din nummer två?
"Är det så? Vilken tur att jag inte har börjat skryta med att vara författare på Linkedin ännu då. Jag har tankar och idéer. Det finns mycket jag skulle vilja skriva – en bok om hjärnan till exempel. Men jag väljer att stanna där så länge.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies