Annons

Tidigare Di-chefen om sin nya bok om ekonomiska eliten: ”Väldigt olika personligheter”

Den erfarna ekonomijournalisten Bengt Ericson har skrivit en ny bok om den ekonomiska eliten, som ges ut den 7 maj. Det blir hans femtonde bok. 

”Den röda tråden i mina böcker är makt. Jag har alltid varit intresserad av hur makt utövas, hur den missbrukas och vilka som söker sig till den”, säger han.

Bengt Ericson är aktuell med sin femtonde bok, ”Maktspelarna”.
Bengt Ericson är aktuell med sin femtonde bok, ”Maktspelarna”.

Den nya boken ”Maktspelarna  – min turné med den svenska överklassen” är en sorts antologi om åtta av Sveriges mest kända företagsledare. Dessa är Peter Wallenberg, Roger Akelius, Antonia Ax:son Johnson, Carl-Eric Björkegren, Jan Stenbeck, Erik Penser, Björn Wahlroos och Ingvar Kamprad.

Hur valde du ut vilka företagare du skulle porträttera?

”Jag ville att de skulle vara egna företagare och att de skulle vara lite roliga personligheter som jag har träffat. Frågan är var det finns så här spännande karaktärer nu för tiden, jag ser inga unga entreprenörer som det lyser om. Men jag kanske är för gammal”, säger Bengt Ericson som har intervjuat de flesta svenska maktspelare under sina över 40 år som ekonomijournalist.

Bland annat har han varit redaktionschef på Dagens Industri, chefredaktör på Veckans Affärer och utrikeskorrespondent i London och New York.

Numera skriver han sina böcker för hand. 

”Jag utvecklade en överkänslighet för bildskärmar när jag jobbade på Di på 1980-talet. Jag fick ett eksem som sedan blommade ut på allvar för tio år sedan och som kliar som satan. Därför fick jag lov att börja skriva för hand. En bok blir ungefär tio kollegieblock, som jag skriver rent på maskin. Därefter finns det någon trollerikonstnär på förlaget som förvandlar alltihop till ettor och nollor.”     

Enligt Bengt Ericson förenas de åtta företagarna av sin skådespelartalang på den offentliga arenan, där de dels försöker framstå som handlingskraftiga och dugliga, dels effektivt håller masken när de hamnar i svårigheter.

”Ingvar Kamprad var den största skådespelaren av alla. Tänk så många år som han hävdade att han hade avhänt sig kontrollen av Ikea till en stiftelse i Holland, tills Uppdrag Granskning avslöjade att han hade behållit kontrollen via en helt annan stiftelse, Interogo.”

”Ett annat exempel är hur han alltid ville framhålla hur enkelt han levde. En gång skulle jag intervjua honom på hans huvudkontor i Danmark och kom för sent, under många ursäkter. Han sa att det var okej och frågade om jag ville ha lunch. ‘I så fall kan du få min’ fortsatte han och öppnade sin skrivbordslåda där det låg en bedagad ostsmörgås, med en ostskiva som såg ut som en skateboardramp. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att ta med episoden i artikeln, men i efterhand fick jag höra av en Ikeaanställd att Kamprad säkert hade planerat det hela i förväg.”

Vad ser du för likheter mellan de porträtterade?

”De har en väldig uthållighet och kämpaglöd. De drivs av en iver att förmera sitt kapital och en rädsla att förlora sina tillgångar. Erik Penser och Roger Akelius förlorade ju båda sina företagsbyggen, till exempel, men lyckades ta revansch. Och Antonia Ax:son Johnson klarade sig undan konkurs med blotta förskräckelsen när hon förköpte sig med förvärvet av Saba på 1980-talet.”

”Sedan ser de här stora kapitalisterna på varandra med en viss skepsis. Några genuina vänskapsband mellan dem har jag svårt att se. Ett sällsynt undantag är nog den vänskap som har utvecklats mellan Stefan Persson och Melker Schörling, efter vad jag har förstått.” 

Finns det något som särskiljer de åtta företagarna från varandra?

”Deras personligheter är väldigt olika. Erik Penser är väldigt ödmjuk, vilket man inte kan säga att Peter Wallenberg var. Björn Wahlroos är arrogant som sjutton och Roger Akelius är intressant eftersom han började som fräck deklarationsexpert men sedan har utvecklat en mecenatroll där han skänker bort hundratals miljoner kronor till ideella ändamål.” 

Har du flera böcker på gång?

”Ja, jag går och funderar på en roman. Jag målar och tecknar också en hel del, det tycker jag är kul.”

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?