1515

Tidigare C-ledaren sågar alliansen

Olof Johansson, tidigare C-ledare, hyllar Annie Lööf men ger samtidigt blockpolitiken en hård känga.

Bild:TT

Olof Johansson anser att en stor del av förklaringen till Centerpartiets formtopp, med växande väljarstöd och partiledarförtroende, stavas Annie Lööf, partiledare sedan 2011.

"Alla tjejerna börjar bli rödhåriga, alltså partiledarens genomslagskraft är stor. Hon är något så unikt som en politiker med social kompetens som samtidigt kan politik. Den kombinationen är inte så tokig."

Olof Johansson, som själv var partiledare 1987 till 1998, hade sista åren ett nära samarbete med socialdemokratiska regeringen, ledd av Ingvar Carlsson och Göran Persson. Väljarna straffade partiet för det vägvalet och med Maud Olofsson och Annie Lööf har pendeln svängt. Olof Johansson har även idag svårt att dölja sitt ogillande mot blockpolitiken.

”Problemet är att man har för mycket av självbindningar. Att vara anhängare av blockpolitik är det samma som att binda sig själv i en fråga där ingen har bett om en bindning. Det är min egen tolkning och den är viktig för mig”, säger han i ett uttalande kryddat med svordomar.

Det är samtidigt en lyx man kan unna sig när ekonomin är bra, påpekar han.

”Sverige är så privilegierat just nu så det går med nästan vilken regering som helst annars skulle man inte kunna hålla på med det här självbindandet”, säger han.

Har alliansen en framtid?
”Om de kan hålla i hop. Jag har inte några goda erfarenheter av de kompisarna, tyvärr”, säger Olof Johansson som själv avgick som miljöminister från den borgerliga regeringen 1994 i protest mot byggandet av Öresundsbron.

Olof Johansson anser att Stefan Löfven har ett försprång inför valet.

”De är ett poäng före just nu, möjligen två.”

Men det är sista året som avgör, påpekar han.

”Det här är inget som är avgjort i det här skedet, absolut inte.”Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?