1515
Annons

Tidigare bilhöjdaren har flytt Japan: ”Kommer inte hållas som gisslan”

Nissans tidigare styrelseordförande Carlos Ghosn har lämnat Japan och tagit sig till Beirut i Libanon, uppger han i ett uttalande. ”Jag kommer inte att hållas som gisslan i ett riggat rättsväsende”, säger han.

Enligt libanesiska medier anlände han i ett privatflygplan via Turkiet.

Foto:Michel Euler

Ghosn befann sig i Japan i väntan på rättegång. Han var släppt mot borgen på motsvarande drygt 80 miljoner kronor, och fick enligt restriktionerna inte lämna landet.

”Jag har inte flytt rättvisan, jag har undgått orättvisa och politisk förföljelse”, säger Ghosn själv i uttalandet, och tillägger att han nu kan ”kommunicera fritt” med media, något han ser fram emot att börja göra.

Junichiro Hironaka, en av Ghosn advokater, säger att han är ”förstummad” av sin klients agerande, och att det inte finns någon ursäkt för det. Med stor sannolikhet bryter det också mot bestämmelserna för frigivningen, uppger advokaten, som dock inte har haft någon kontakt med polisen.

Det är samtidigt högst oklart hur Ghosn – som har tre medborgarskap: franskt, brasilianskt och libanesiskt – har lyckats ta sig till Libanon. Han har stått under strikt bevakning av myndigheterna sedan han frigavs mot borgen och har också lämnat ifrån sig sina pass.

Den libanesiska tidningen Al Joumhouria rapporterar att Ghosn anlänt till Beirut från Turkiet med ett privatflygplan.

Hironaka uppger att Ghosns samtliga tre pass är i advokaternas ägo, så han kan ”absolut inte” ha använt något av dessa. Advokaten har heller inte haft någon kontakt med sin klient sedan förra tisdagen.

Ghosn föddes i Brasilien men har libanesiskt påbrå, växte upp i Beirut och har behållit nära band med landet.

Japans migrationsmyndighet har inga uppgifter om att Ghosn skulle ha lämnat landet. En talesperson för Libanons ambassad i Tokyo sade att man inte fått någon information i ärendet, och den brasilianska och franska ambassaden i Tokyo har heller inte kommenterat.

Den tidigare Nissan- och Renaulthöjdaren anklagas för att bland annat ha underlåtit att redovisa inkomster på sammanlagt motsvarande 750 miljoner kronor under en period på nästan tio år. Han har själv avfärdat anklagelserna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?