Annons

Tidigare Allra-vd:n: Jag ska infinna mig hos polisen

Alexander Ernstberger, tidigare vd för Allra, är efterlyst men uppger att han ska infinna sig hos polisen.

Även två andra av de fyra männen som dömdes i Allra-målet är efterlysta av polisen som följd av att hovrätten bedömde att de skulle häktas, och att de ännu inte infunnit sig.

Alexander Ernstberger, tidigare vd för Allra.
Alexander Ernstberger, tidigare vd för Allra.Foto:Hampus Andersson, Hampus Andersson (Di)

”Om hovrätten kommit fram till att en person ska häktas är det för att de bedömer att det finns en chans att personen ska fly”, säger pressansvarig Niklas Ahlgren på Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Att de tre personerna inte har infunnit sig behöver inte betyda att de håller på att fly, men ofta inställer sig personer vid häktet på egen hand, säger Niklas Ahlgren.

Alexander Ernstberger, tidigare vd för Allra, är efterlyst sedan hovrättsdomen kom vid 10-tiden på torsdagen.

I en kontakt med Expressen säger nu Ernstberger att han var på semester med familjen några timmar från Stockholm men är på väg tillbaka och att han kommer ”givetvis att infinna mig”. Ingen från polisen har sökt honom, uppger han också. 

Han kallar hovrättens dom för ett ”chockerande beslut som jag varken väntat mig eller trott skulle kunna ske.”

Han ska prata med sin advokat och försöka få prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD).

Även medgrundaren till Allra och vd:n för Oak Capital – bolaget som mäklade den brottsliga affären med Allra – har efterlysts eftersom inte heller de har kunnat häktas. 

Den fjärde mannen, en tidigare fondförvaltare inom Allra, har fått reseförbud och måste omedelbart lämna in sitt pass till polisen. Underlåter han att göra det blir även han efterlyst.

”I det här fallet har de tre blivit efterlysta men hur vi arbetar med detta kommer jag inte att kommentera”, säger Mats Eriksson vid polisen i Stockholm.

Stockholmspolisen uppger sig samarbeta med Ekobrottsmyndigheten för att hitta de tre männen som är dömda för grovt mutbrott, grov trolöshet och som dessutom dömts att betala skadestånd på nära 170 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten.

Också en annan av de dömda männen säger till Expressen att han är oskyldig och ska överklaga till HD.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera