1515

Tiden rinner ut för ny grekisk uppgörelse

Nytt år, ny Greklandskris. Medan den europeiska valkalendern bankar på dörren försöker Grekland och långivarna komma överens om den andra översynen av stödpaketet och få loss en ny utbetlaning. Men gamla schismer kvarstår, både mellan Grekland och långivarna och mellan långivarna själva.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras.Bild:TT

Om lite mer än en vecka möts euroområdets finansministrar för sista gången innan årets intensiva valsäsong startar i Europa. Det har utkristalliserat sig som den verkliga deadlinen för att klara av den andra utvärderingen av det grekiska stödprogrammet innan Grekland möter en stor återbetalning på 7 miljarder euro i juli.

Den senaste veckan har viskningarna om en ny grekisk kris hörts igen. Under fredagen hölls ett möte mellan den grekiska finansminister Euklidis Tsakalotos och långivarna för det tredje stödprogrammet.

Precis som tidigare grekiska kriser är det oklart om den senaste förhandlingsknuten kommer att lösas. Jeroen Dijsselbloem, den nederländske finansministern som kan stå utan jobb efter att landet går till val i mitten av mars, var noga med att poängtera att parterna hade närmat sig under fredagens möte trots att inga konkreta förslag offentliggjordes.

”Det finns en tydlig förståelse för att det ligger i allas intresse att färdigställa den andra översynen i god tid”, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifter vill de övriga euroländerna att Grekland går med på reformer motsvarande 1,8 procent av BNP till 2018 och ytterligare 1,8 procent av BNP efter 2018 som ska kopplas till det grekiska budgetöverskottet. Om det primära budgetöverskottet inte når upp till 3,5 procent av BNP ska reformerna automatiskt slås på.

Det rör sig framför allt om åtgärder för att bredda skattebasen och nedskärningar i pensionerna – en vansklig politisk fråga i Grekland där pensionärerna redan genomgått elva nedskärningar på fem år.

Men Internationella valutafonden IMF är fortfarande ett problem. Än så länge har IMF ställt sig utanför den senaste stödomgången med hänvisning till att fonden inte kan delta innan Greklands statskuld blir långsiktigt hållbar.

IMF:s avståndstagande är ett politiskt problem i länder som Tyskland och Nederländerna, som båda går till val under året och där väljarna är trötta på det grekiska dramat.

Schismen mellan IMF och de övriga långivarna har djupnat så mycket att det bröt ut ett offentligt bråk mellan IMF och Klaus Regling, chefen för Europeiska Stabilitetsmekanismen som har hand om utbetalningarna till Grekland, tidigare i år.

Under lördagen rapporterar den tyska tidningen Handelsblatt att de europeiska kreditgivarna lyckats få med sig IMF på det tuffare budgetmålet, uppgifter som än så länge inte bekräftats. Men även om så skulle vara fallet betyder det inte att sikten är klar.

IMF har hittills hävdat att de föreslagna reformerna inte är tillräckliga för att ens klara ett primärt budgetöverskott på 1,5 procent. Valutafonden har krävt ytterligare pensionssänkningar och skattehöjningar.

Men i ett tal till partikamrater på lördagen lovar premiärminister Alexis Tsipras att det inte blir några nya åtstramningar utöver de som redan ingår i tidigare överenskommelser.

Premiärministern säger att regeringen sitter i en god förhandlingsposition eftersom EU inte klarar av ytterligare en kris.

”De behöver oss mer än vi behöver dem”, säger Alexis Tsipras.

De grekiska invånarna ser däremot ut att förbereda sig på ytterligare en krisomgång. Sedan årsskiftet har drygt 1,5 miljarder euro plockats ut från bankkonton enligt grekiska Kathimerini. Tidningens bankkällor oroas nu över att de kapitalkontroller som infördes sommarden 2015 kan behövas igenom en uppgörelse inte nås.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?