Annons

Thomas Östros: Måste bryta boprisuppgången

Det är bråttom att bryta prisuppgången på svenska bostäder om Sverige ska undvika ett större ras.
Det säger den tidigare svenska skatteministern Thomas Östros, i dag direktör på Internationella valutafonden, IMF.

Thomas Östros flyttade till Washington i fjol för ett toppjobb på Internationella valutafonden. När han står på kontorets tak ser han Världsbankens kontor från första parkett.
Thomas Östros flyttade till Washington i fjol för ett toppjobb på Internationella valutafonden. När han står på kontorets tak ser han Världsbankens kontor från första parkett.Bild:Pontus Höök

Thomas Östros, nu inne på sitt andra år som exekutiv direktör på Internationella valutafonden, IMF, berättar att Sverige var uppe på agendan på IMF:s senaste styrelsemöte.

”IMF hyllar Sveriges starka statsfinanser och penningpolitik. Men de ständigt stigande bostadspriserna och hushållens skuldsättning oroar, samt hur Sverige ska lyckas integrera flyktingarna i arbetskraften”, säger han.

Thomas Östros anser att det brådskar att hitta fler åtgärder för att dämpa uppgången i bostadspriserna. Utvecklingen är enligt honom en av följderna av den olyckliga skrotningen av fastighetsskatten, samtidigt som ränteavdraget består. Införandet av amorteringskravet räcker inte.

”Man måste göra mer. Vi kan inte ha ett system utan fastighetsskatt, men med avdragsrätt på bostadslånen. Det är vi rätt unika med i världen. Det är en mäktig signal till hushållen när staten säger ”Skuldsätt er och köp en fastighet, det subventionerar vi extra”, säger Thomas Östros.

Han förespråkar att parterna kommer samman över blockgränserna och hittar en lösning som involverar ränteavdragen, en liberaliserad hyresreglering, stöd till låginkomsttagare och förenklingar i regelverken kring byggtillstånden.

”Har man de fyra hörnen i en uppgörelse tror jag man kan lösa ett av Sveriges största strukturproblem”, säger Thomas Östros.

När det gäller den stora flyktingvågen till Sverige uppmanar han framför allt arbetsmarknadens parter att tänka utanför de vanliga ramarna, för att skapa sysselsättning till så många som möjligt, även för dem som saknar utbildning. Han förespråkar nya enklare jobb med lägre löner.

”Vi måste hitta breda introduktionsåtgärder, där man inkluderar språk och yrkeskunskaper. Skulle det gå lång tid med stora grupper utanför arbetsmarknaderna, kommer lagstiftningen att klippa till. Vi kan slå världen med häpnad genom att lösa detta”, säger Thomas Östros.

Utöver specifika svenska problem är Thomas Östros bekymrad över den låga produktiviteten världen över.

”Vi verkar ha gått in i en period med allmänt sett lägre produktivitet. Och det är fortfarande lite grann av ett mysterium. Stämmer det innebär det lägre BNP-utveckling och att alla konflikter kring fördelning bara kommer att bli mycket skarpare. Då går vi in i en svår period”, säger Thomas Östros.

Oron finns också kvar över Kinas omställning till en mera inhemsk konsumtionsdriven ekonomi, även om kineserna så här långt ser ut att lyckas och har en tillväxt på mellan 6 och 7 procent.

”Samtidigt är det viktigt att skuldsättningen inte ökar hos de hårt skuldsatta kinesiska företagen, ofta i traditionella pressade sektorer”, konstaterar Thomas Östros.

När det gäller Europa är han fundersam över Mellan- och Sydeuropa där bankerna fortfarande inte har blivit kvitt sina svårigheter efter finanskrisen 2008.

”Det man kan lära sig av finanskrisen är hur oerhört viktigt det är att snabbt rekapitalisera bankerna såsom i USA och Sverige, så att bankerna snabbt vågar börja ge krediter till företagen igen och på det sättet få i gång ekonomin.”

Så skedde inte i övriga Europa.

”Hela södra Europa lider av detta såsom Italien, men även Tysklands banksektor har problem vilket vi ser i Deutsche Bank. Det här gjorde USA mycket framgångsrikt efter finanskrisen”, säger Thomas Östros.

Han är inte förvånad över positiva finansmarknader i USA sedan Donald Trump valdes till president, med tanke på Trumps löften om skattesänkningar och investeringar.

”Jag tror att hans republikanska kamrater i kongressen inte är speciellt förtjusta i att öka skuldsättningen. Men Donald Trump har momentum nu och han kommer säkert att öka skuldsättningen, men kalla det sänkta skatter och satsningar på infrastruktur. Det kommer att stimulera ekonomin på kort sikt och öka trycket på den amerikanska centralbanken att höja räntan, vilket leder till att dollarn förstärks ytterligare”, säger Thomas Östros.

IMF-chefen Christine Lagarde har under en tid uppmanat de finansiellt starka länderna som Sverige att investera mer för att få i gång tillväxten. Men Thomas Östros delar inte den åsikten.

”Nej, där har vi helt skilda åsikter. Jag har svårt att se att det ska finnas utrymme i världen för några stora finanspolitiska åtgärder. Jag tror de flesta länder nu börjar känna att man måste skaffa sig lite buffertar”, säger Thomas Östros.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?