Thinc Collective ökar omsättning och rörelseresultat
Kommunikationsbyrån Thinc Collective redovisar nettoomsättning på 73,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2023 (72,3).
Nyhetsbyrån Direkt
Text
Ebitda-resultatet ökade till 3,9 miljoner kronor (1,0) och ebitda-marginalen var 5,2 procent (1,3).
Vd Anders Wallqvist skriver i rapporten att det faktum att bolaget nu tar bättre betalt för sina tjänster delvis ligger bakom den det högre resultatet.
”Ett fokus sedan hösten 2022 som har börjat ge resultat. Det är både prishöjningar, arbete med att verkligen få ut all debiterbar tid och nya innovativa tjänster som skapat den goda vinstökningen”, skriver han.
Omsättningen under 2022 innehöll också stora kampanjer för statliga myndigheter som dotterbolaget Nowa Kommunikation hade med hög omsättning men lägre marginal.
”Under första kvartalet 2023 har arbetet mer bestått av en jämnare fördelning, både bland dotterbolag men också i balansen omsättning kontra arvode”, skriver han.
Nettoresultatet var 2,1 miljoner kronor (-0,6) och resultatet per aktie var 0:01 kronor (-0:01)
Innehåll från Phoenix BiopowerAnnons
Med sikte på första anläggningen
Skiss på en tänkt BTC-anläggning på 10 MWe. Anläggningen upptar en yta motsvarande cirka två fotbollsplaner. Denna anläggning är den minsta anläggningsstorleken bolaget utvecklar och producerar el motsvarande förbrukningen för cirka 10 000 hushåll.
De senaste sex åren har Phoenix BioPower arbetat intensivt med utveckling av BTC-tekniken för högeffektiv biokraft. Med denna utveckling som grund tar nu bolaget sikte på den första kommersiella anläggningen för flexibel och reglerbar produktion av förnybar el.
Energiomställningen som Sverige, Europa och övriga världen nu genomför innebär framförallt en omfattande elektrifiering av samhället där fossila bränslen eller insatsvaror ersätts med elektrifiering eller gröna gaser som vätgas producerad med el. Denna omställning ställer enorma krav på den framtida elförsörjningen i Sverige och internationellt och enorma mängder ny produktionskapacitet måste byggas. I Sverige förväntas elbehovet fördubblas på knappa 30 år som måste mötas av nyproduktionskapacitet.
En stor del av framtidens el förväntas produceras av väderberoende anläggningar som till exempel sol- och vindkraft. Dessa fantastiska tekniker kan dock inte leverera el alla timmar på dygnet eller när behovet är som störst. För att möta elektrifieringens behov av elproduktion hela dagen, varje dag och hela året, kommer reglerbar produktion behövas. Den teknik som Phoenix BioPower utvecklar för högeffektiv biokraft möter detta behov med en flexibel och reglerbar produktion av förnybar el och fjärrvärme – där det behövs, när det behövs.
BTC-tekniken (Biomass-fired Top Cycle) producerar el med en högre effektivitet än traditionella kraftvärmeverk, vilka de har många av i Sverige. Där normala anläggningar ligger kring 27–32 procent effektivitet kan en BTC-anläggning nå 42–55 procent beroende på storlek, en väsentlig ökning. Denna högre effektivitet ger lägre produktionskostnader och tillsammans med reglerbarheten i förlängningen lägre elpriser.
Efter sex år av teknikutveckling är bolaget nu redo att ta sikte på en första kommersiell demonstrationsanläggning. Bolaget är i kontakt med flera intressenter, både i Sverige och internationellt, avseende en BTC-anläggning. Med dessa intressenter bygger ny bolaget vidare på kommersialiseringsplanen att driftsätta en första anläggning detta decennium.
Fakta om Phoenix BioPower: Phoenix BioPower utvecklar teknik för högeffektiv biokraft baserad på integrerad förgasning med förbränning i en gasturbin och ånginjicering. Anläggningen producerar reglerbar förnybar el och värme.