1515

Theresa Mays första år vid makten

När Theresa May grep premiärministerposten i Storbritannien för ett år sedan liknades hon vid landsmodern Margaret Thatcher och hennes förtroendesiffror var höga.

Theresa May.
Theresa May.Bild:Frank Augstein

Den 12 juli förra året klev Theresa May ut från premiärministerbostaden på Downing Street i centrala London.

Hon hade precis valts till det konservativa partiets nya ledare och besökt den avågende premiärministern David Cameron för ett sista kabinettsmöte innan maktskiftet som stundade dagen därpå.

Den dåvarande inrikesministern log stort och vinkade mot de samlade fotograferna innan hon klev ner från trappan och började gå – i fel riktning. 

Skratten utbröt när hon insåg sitt misstag och tvingades vända efter bara några meter. De brittiska tidningarna skämtade om att Therese May lyckats göra sin första u-sväng som premiärminister innan hon ens valts till posten.

För ett år sedan stod Theresa May på toppen av den brittiska politiken. Hon hade tagit sig igenom den hårda brexit-kampanjen oskadd genom att formellt stödja regeringens linje om att stanna i unionen men hålla sig undan från uppmärksamheten. I en infekterad partiledarstrid hade hon dessutom lyckats manövrera ut lämna-kampanjens starkaste namn, Boris Johnson och Michael Gove.

Ett år senare är hon en vingklippt premiärminister utan majoritet i parlamentet. Spekulationerna om hennes avgång har kanske minskat i styrka men lär återkomma om en spricka skulle uppstå mellan regeringen och DUP, dess lilla konservativa stödparti från Nordirland.

Vad var det som gick så fel för Theresa May? Hennes beslut att utlysa ett nyval i våras ser i efterhand ut att vara en tydlig vändpunkt.

Men det var inte en lätt resa för Theresa May innan det ödesdigra beslutet att skicka britterna till valurnorna. Redan i september fick hon kritik från en del av sina egna partimedlemmar för ett förslag om att tillåta nya så kallade grammar schools, en offentligfinansierad skolform som tillåts plocka in elever utifrån olika urvalskriterier.

Hösten präglades av gliringar mellan den brittiska regeringen och Bryssel medan Theresa May och hennes ministrar förberedde utträdet ur EU. Själv insisterade premiärministern på att regeringen inte kunde avslöja något om strategin inför förhandlingarna och valde istället att upprepa frasen "brexit betyder brexit" gång på gång.

När hon väl höll sitt hittills tyngsta tal om frågan i januari i år meddelade Theresa May att Storbritannien kommer att lämna den inre marknaden när landet träder ur unionen.

Bara en vecka senare meddelade landets högsta domstol att regeringen inte kunde åberopa artikel 50, den klausul i Lissabonfördraget som påbörjar utträdet, innan parlamentet gett sitt godkännande.

Domen var ett hårt slag mot regeringen men Theresa May hamnade snart i hetluften igen när hon blev den första regeringschefen att besöka USA:s nya president Donald Trump bara några dagar senare.

Besöket kritiserades på hemmaplan, bland annat för att premiärministern inte ansågs ha kritiserat Donald Trumps mer kontroversiella förslag som ett inreseförbud för personer från muslimska länder tillräckligt hårt.

Hennes finansminister Pillip Hammond tvingades dra tillbaka en skattehöjning för egenföretagare nästan lika snabbt som han lagt fram den i mars efter att partiets egna medlemmar revolterat. 

Men när Theresa May överraskade britterna med att utlysa ett nyval i ett tal utanför sin bostad på Downing Street den 18 april i år var hennes förtroendesiffror fortfarande starka. Prognosmakare spekulerade kring att hennes konservativa parti skulle kunna norpa åt sig en majoritet på drygt 100 ledamöter.

Så blev det som bekant inte. Den konservativa valkampanjen kantades av u-svängar och tafatta möten mellan Theresa May och väljarna. Hon tvingades bland annat ändra ett förslag som skulle inneburit att äldre behövde betala mer för sin vård i hemmet.

I takt med att förtroendesiffrorna föll började både anhängare och motståndare påpeka att Theresa May framstod som "vek och vacklande" snarare än "stark och stabil".

När Theresa May höll sitt första tal framför huset på Downing Street efter valet varken log eller vinkade hon. Pakten med DUP hade väckt kritik från de egna leden, inte minst på grund av det nordirländska partiets motstånd mot abort.

Det kommande året lär inte bli lättare för Theresa May. Förutom att hon måste hålla både kritikerna i sitt eget parti och konservativa DUP nöjda har startskottet för brexitförhandlingarna redan gått.


Innehåll från Newbury PharmaceuticalsAnnons

Newbury Pharmaceuticals – entreprenöriellt nytänk för receptbelagda läkemedel

Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.
Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.

Receptbelagda läkemedel kan rädda liv. Men kostnaderna för dessa specialläkemedel som används för att behandla till exempel olika typer av cancer och sällsynta sjukdomar är ofta höga. Något som kan hindra patienter att få den vård de behöver. Det här vill det nystartade läkemedelsföretaget Newbury Pharmaceuticals ändra på genom att erbjuda kostnadseffektiva läkemedel inom dessa områden.

– Vi vill och kan bidra till att fler får tillgång till värdeskapande och innovativa läkemedel, säger Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing, på Newbury Pharmaceuticals med huvudkontor i Lund. 

Företaget är ungt, grundades 2020 av entreprenören Karl Karlsson, som har lång erfarenhet av att implementera tillväxtstrategier bland annat som VD och styrelseledamot i läkemedelsföretaget Bluefish Pharmaceuticals. Det nya bolaget, Newbury Pharmaceuticals, fokuserar på den skandinaviska marknaden med en produktportfölj inom onkologi, sällsynta sjukdomar och ett antal egna varumärken. 

Forskning och utveckling ligger utanför bolaget vilket Fredrik Hellqvist menar är grunden för att de ska kunna erbjuda specialläkemedel med hög kvalitet till en rimlig kostnad. 

– Vi har ingen egen forskning och utveckling utan det gör våra partners. Men vi har rättigheter till att sälja dessa produkter och att ta hand om registreringen och kommersialiseringen för den skandinaviska marknaden. Det är där vår expertis ligger, säger han. 

Det här ger enligt Fredrik Hellqvist Newbury Pharmaceuticals möjlighet att vara en snabbväxande entreprenör med god lokalkännedom och kunskap med korta beslutsvägar. 

– Vi kan kombinera våra samarbetspartners styrkor med vår djupa kunskap om sådant som sjukvårdssystem och att nå rätt kunder. Det handlar om att vara ute och träffa, hjälpa och utbilda vården i hur dessa läkemedel bäst används. Vi blir det vi kallar en ”lokal champion”, säger han. 

Trots att Newbury Pharmaceuticals bara har varit igång i drygt ett år har de fått mycket på plats: alla nyckelfunktioner i företaget, samtliga nödvändiga tillstånd och kvalitetssystem samt utökat sin produktportfölj från 11 till närmare 20 produkter. Nästa steg är att bygga upp en marknads- och säljorganisation.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att hitta medarbetare och tillsammans med dem skapa en kultur som bygger på öppenhet, eget ansvar och snabba beslutsvägar med en stark entreprenöriell anda. Om man, som jag, har jobbat en lång tid inom ett stort bolag och känner till för- och nackdelar med det så kan jag definitivt säga att vi erbjuder något annat, säger Fredrik Hellqvist som bland annat har arbetat på några av ett världens ledande läkemedelsbolag så som Abbvie och Astra Zeneca. 

Den första produktlansering är planerad till kvartal ett 2022 sedan följer fler produkter under året. Något som Fredrik Hellqvist ser fram emot. 

– Vi har ambitionen att bli den lokala experten och alternativa partnern till de multinationella företagen. Vi strävar efter att ha en positiv inverkan i samhället, med produkter och teknik som bidrar till det övergripande hälso- och sjukvårdssystemet och patientens välbefinnande samt ge våra partners den lokala uppmärksamhet de förtjänar, avslutar han. 

Om Newbury Pharmaceuticals
Newbury Pharmaceuticals är ett svenskt företag som tillhandahåller receptbelagda läkemedel till patienter och vårdgivare på den skandinaviska marknaden. Newbury Pharmaceuticals, som grundades 2020, fokuserar på specialläkemedel och egna varumärken med ett starkt fokus på onkologi, sällsynta sjukdomar och neurologi.

Läs mer om Newbury Pharmaceuticals här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Newbury Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?